Рецесията в Германия ще е дълбока, но е шанс за родния бизнес

Иван Тихов: Златните години на България са започнали и са пред нас
Обновена: 29 юни 2023 19:40 | 29 юни 2023 19:30, Анисия Иванова
110
Рецесията в Германия ще е дълбока, но е шанс за родния бизнес
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рецесията в Германия ще бъде дълбока. Сега сме в началото. Има доста фирми, които нямат чувство, че са стъпили във фалита. Все още се борят. Но мисля, че сме в началото на една голяма рецесия в Германия, а това е много голяма възможност за България. Златните години на България вече са започнали и са точно пред нас. Това каза Иван Тихов, представител за България в Германската бизнес асоциация BVMW eV Bundesverband, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

 "Златните години на България са започнали и са точно пред нас. В Германия се търси всичко, което е качествено - качествени продукти, дейности, стоки, хора. Това се отнася и за търговски фирми, ако стоката е качествена има интерес да се купува. Немският пазар е голям и като цяло гладен, включително и за български стоки. Бих казал на българските бизнесмени - действайте смело и стъпете на немския пазар", призова той.

Високите цени на енергията и на работната ръка оскъпяват производството и всички други дейности, добави събеседникът. "Германия е на прага на рецесия. Но това, което за една държава е проблем, за друга може да е възможност. Точно за това за България критичната ситуация в Германия е шанс. В Германия електричеството, например, е много по-скъпо, отколкото в България. Тук електроенергията е на едни от най-ниските цени в цяла Европа и за това страната ни става все по-привлекателна дестинация за производство. Има немски компании, които вече са на ръба на фалита и те задължително трябва да търсят други места, където да инвестират и да произвеждат", разясни Тихов.

"Рецесията в Германия ще бъде дълбока. Ние сега сме в началото и има доста фирми, които нямат чувство, че са стъпили във фалита, все още се борят. Но мисля, че ние сме в началото на една голяма рецесия в Германия. Това е много голяма възможност за България".

Шансът е в това да привлечем фирми, които се затрудняват с големите разходи в Германия, добави Тихов. "За да са конкурентни в световен мащаб, германските фирми трябва да намерят по-изгодни възможности за производствата си. Те ги намират в България - ние сме в Европа, в НАТО, разходите са приемливи, имаме и много таланти и страната ни става все по-привлекателна. Затова реших, след като съм живял 33 години в Германия, да се върна обратно в България и да помагам на немски инвеститори, но и на български фирми да бъдат успешни заедно", добави гостът.

Когато една компания иска да стъпи на немския пазар той трябва да бъде подготвен, защото там бизнесът е различен, подчерта Иван Тихов. "Само с много пари в Германия не можеш да бъдеш успешен. Нужно е знание по какъв начин работят хората там, да познаваш и законите, както и бизнес етикетът".

За особеностите на бизнес етикета събеседникът каза, че в Германия, например, една среща на високо ниво в дадена компания се планира и уговаря няколко седмици, а понякога и месеци и дори години предварително, докато в България тези срокове са немислимо дълги. Това е една голяма разлика, която виждам между България и Германия. Тя е свързана с начина, по който се планира времето. Хората, които са свикнали тук, в България, нещата да стават бързо, трябва да имат повече търпение в Германия. За да се навлезе успешно на немския пазар, трябва задачите да се планират по-дългосрочно".

Какъв процент от разходите на работещите в Берлин отива за наем на жилище? Какви специалисти, дейности и продукти търсят немските компании в България? Заплаха ли е за икономиката на Германия предстоящата забрана на производството на двигатели с вътрешно горене от 2035 година?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
През последната година и половина Европейският съюз е похарчил 646 милиарда евро, за да избегне паниката на пазарите и да компенсира основните потребители за покупки на енергия на рекордни цени. На тази сума аналитичната агенция "Брьогел" оценява намесите. Само за сравнение: целия военен бюджет на Русия е 65-70 милиарда долара, тоест приблизително десет пъти по-малко, отколкото вече е изхвърлил ЕС, само за да поддържа икономиката си на повърхността.
40
4
 
10
 
! Отговори
Положението е Много преди 11 месеца
Зле и вече Започва да се Усеща - няма как да дадеш 100ци Милиарди Дарения Украйна и да си добре! От тук следват поне 100 години - Мъка за Европа не виждана в Историята й!! България не само отново е на губещата страна, а е на много губещата - интересно ми е, как може за 3ти път да си с Германия, при положение, че тази Държава се е доказала, като 2 пъти - Лууууууууузееееееееееер?!
39
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Златните години на България бяха като бяхме 9 милиона . Сега е най голямата национална катастрофа - Членството с най фалиралите държави на света . Като си в един лагер с фалиралите нищо хубу не те чака . Отваряш магазин за бг стоки - Плащаш 20 % ДДС а после 40 % данък печалба и като ти надуят цената с 60 % ти кво ще продавш на съдрания от данъци германец ? Германците ходят в Чехия на заведения в неделя . Австрииците също . Те щом заведение в Германия не могат да си позволят ???
38
4
 
2
 
! Отговори
до Някой към 1 преди 11 месеца
Щом говориш за мотики... Явно нито си се занимавал със земеделие, нито пък си хващал мотика. Технологиите ударно навлизат в бранша, ще се хванеш за главата ако прочетеш малко по темата.
37
0
 
10
 
! Отговори
КАТО ЧУЯ РОДЕН преди 11 месеца
БИЗНЕС И СЕ СЕЩАМ ДЕТО БОТЕВ ГО СПОМЕНАВА - ЧОРБАДЖИИ ИЗЕДНИЦИ
36
2
 
4
 
! Отговори
Споко преди 11 месеца
Споко, ЕС минава на икономически модел на производство без енергия и без ресурси, ще се измисли некакво решение за накакъв такъв модел, няма проблем, винаги има решение.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Споко, ЕС спира икономиката, вече няма да произвежда и минава на управление на финансови потоци.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е как ще стане, като ги поканим да играят покер по мутренските казина в Бьлгария ли?
33
3
 
11
 
! Отговори
Само да вметна преди 11 месеца
Рецесия в Целият ЕС ,ще има! Тази война в Украйна се отразява на всички! Винаги е било така,при Инвазията на САЩ в Ирак,Либия" Афганистан,Сърбия! Я " петрола я храните поскъпват"! Та и сега! И Особенно в държави,които Похарчиха Луди пари,за да Осигурят " Оръжия " за Украйна! Самата Студенокръвна Немкиня Фондерлайн каза,че Колкото и да ни е трудно,ще трябва да приемем реалността! Та свиквайте " Европейци"!-:)) Тепърва всичко Предстои!
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Европа винаги е била гладна, бедна и мизерна. Известни са така наречените "Тъмни времена". След това идва Възраждането - Ренесанса, идва с Географските открития. Тогава Европа създава изключително ефективен модел базиран на ограбване на други страни и непрекъснат приток на евтини енергии и ресурси. Днес този модел окончателно умря, днес отново отново идват "тъмните времена" за Европа.
31
2
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 11 месеца
Германия произвеждаше когато имаше ресурси. Сама се прееба подтикната от ФАЩ и прогони руските ресурси. Сега ще си проивежда само меки, бирени, немски чурки и ще си ги гълта
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
У по малко ксенофобия и расизъм между европейците в германия Ксенофобията е страшна и родените в германия имигранти ауслендери болшинството са Расисти към други европедини към Българите особенно, срещу бежанците не са защото това се води расизъм а към нас не е расизъм такива са СОРОСОВИТЕ закони. Нас ни обиждат шмуциге Булгариш, фоле шнауце, фулл *** и прочее, и немци има такива ама по малко, по принцип немците не обичат да контактуват с нас.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Борел: Европейският съюз иска да превърне Европейския фонд за мир във Фонд за отбрана на Украйна. Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че Европейският съюз ще доставя на Украйна оръжия по време на конфликта и след края му. Той подчерта, че ЕС разглежда възможността за превръщането на Европейския фонд за мир във Фонд за отбрана на Украйна.
28
4
 
6
 
! Отговори
Путин преди 11 месеца
Европа Векове НаРед ще е Бедна, Гладна, Гола, Боса на Тъмна и Студено без Съветските Ресурси!
27
1
 
6
 
! Отговори
ДЕ ГО ТОЯ преди 11 месеца
РОДЕН БИЗНЕС. ПИТАМ
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сълза пуснах, когато прочетох, че немците щели да искат качествените стоките произведени от местните ни феодали.
25
1
 
1
 
! Отговори
Някой до 40 преди 11 месеца
Основно почиваща. Днес си правиха състезания да тренират. Защо не потренират на терен с българските си колеги да хващат мигранти?????? Нарко пласьори???? Нали ЕС уж е за добро ама друг да им върши работата те да печелят буквално всичко. Някой писа по-надолу правилно, че и богатите също плачат и ще.....
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе я се, тука немцитя 80% сами си произвеждат стоката и си я продават директно на родния си пазар, хайде стига сте шикалкавили че ставаме за резил!
23
2
 
8
 
! Отговори
AAAAAAAAA преди 11 месеца
Фашистите че я окъсват окъсват я ! Целия капитализъм фалира. НО българския капиталист да излезе на върха като нищо не произвежда, това само мноооого болен човек може да го измисли. Германияяяя дайте ни още заеми, че да ви изместим хаа ха ха
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
МНещо не разбирам,нали колективния запад наложи безпрецедентните санкции на Русия,която според този запад и нашенските жълтопаветни АнаЛизатори трябваше да унищожи икономически и финансово Руската федерация за 3-4 месеца,а то к,во излезе накрая САЩ,Германия и целия колективен западНал свят влиза в рецесии и икономически кризи,а Русия отбелязва икономически растеж.