Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция

Четвърта поредна нощ на протести след убийството на тийнейджър
103
Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция
Снимка: БГНЕС/EPA

Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс.

Подпалени бяха сгради и превозни средства, имаше разграбени магазини, а президентът Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката криза след протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел, който е бил от алжирски и марокански произход.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че снощи са били задържани 270 души, с което общият брой на арестуваните от началото на размириците надхвърля 1100 души.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

В Марсилия са били задържани общо 80 души, а трима служители на реда са били леко ранени. Кметът Беноа Паян призова правителството незабавно да изпрати допълнителни части за борба с безредиците.  

В третия по големина град във Франция - Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.  

Дарманен поиска от местните власти в цяла Франция да спрат движението на автобусите и трамваите от 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич) и заяви, че са изпратени 45 000 полицаи, което е с 5000 повече от предходния ден.

"Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите безупречни усилия", обърна се той към пожарникарите и полицаите.

Не е изключено да бъде обявено и извънредно положение.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад "Конкорд".

От избухването на размириците досега са ранени над 200 полицаи, а стотици демонстранти са арестувани. Дарманен посочи, че средната им възраст е 17 години./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
20
 
! Отговори
Евромайдан преди 10 месеца
Айде сега и в Париж и Франция един Майдан................или не може???Или само в Украйна и Русия................за да могат да се избиват руснаци и украинци!!!Добро утро, селяни прости!
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
те американците си го казаха- фак европа и европейците важно е на Русия да е зле
25
1
 
18
 
! Отговори
да се знае преди 10 месеца
Нали знаете кой стои зад Макарона???Ротшилд и едрия финансов капитал..............ако не знаете, да знаете вече!Айде спирам с безплатните лекции!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
наще политици няма ли да пратят българска войска да помага ..солидарност ??? напълниха се Арнабелки и сега тва я чака Франция ,,,
23
2
 
19
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
Макрон демократ ли е или диктатор, я кажете сега????Ако тия бунтове бяха станали в друга държава(например в Русия), заладните папагали щяха да реват,че е диктатура и да правят Майдани...............но за това,което става във Франция мълчат като...........!!!Добро утро, *** прости!!!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
а в москва е спокойно ...
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски да им прати помощи и оръжие,,братска Украйна ще помага ли
20
1
 
18
 
! Отговори
Майдан преди 10 месеца
Айде сега и в Париж и Франция един Майдан................или не може???Или само в Украйна и Украйна................за да могат да се избиват руснаци и украинци!!!Добро утро, селяни прости!!
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога белите французойка се мандръсаха с по двама мароканци кеф сега ревете
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Макарона е диктатор .............да се маха, той смачква бунтовета на обикновените французи...............но скоро ще яде боя...................хаха!!!
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така им се пада на франсетата у прогнилия ЕС,скоро това очаква и САЩ и Германия, Англия и т.н.
16
3
 
19
 
! Отговори
??? преди 10 месеца
Макрон демократ ли е или диктатор, я кажете сега????Ако тия бнтове бяха станали в друга държава, заладните папагали щяха да реват,че е диктатура и да правят Майдани...............но за това,което става във Франция мълчат като.............(да не ставам циничен сега)!!!
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Путин не напълни страната си с африкански и азиатски ***-в това е разликата" - в дъното на "разликата" лежи факта, че никой не имигрира нелегално в Русия. Вероятно Путин и олигарсите около него имат пръст и в това?...
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Президентът Путин светкавично и безкръвно се справи с 25-хиляден въоръжен метеж без нито един арестуван" - Щом в Русия никой не се опълчи на този "метеж" е ясно, че народа няма нищо против смяната му.
13
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До рашисти те путинисти в Масква ако кажеш нещо срещу диктатора Путин влизаш 15 години в затвора, а ако излезеш да протестираш падаш от висок етаж, или те черпят с новичок. За това в диктатурата няма човешки права, няма свобода на словото, там Копейкин до сега щеше да е в Сибир, или в психиатрия, това ли искате копейки?
12
1
 
19
 
! Отговори
до 15 преди 10 месеца
Путин не напълни страната си с африкански и азиатски ***-в това е разликата.Сега Европа да и сърба попарата.акато гледам по колко такива преминават нашата граница на ден и остават тук не ми се мисли за резултата.
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да продължават да тъпчат Европа с ара бели и такъв ще в резултата навсякъде. Ара белите не работят, а цъкат социална и висят по джамиите и мислят глупости. В Германия настанили авганци в общежитие, те махнали леглата и легнали на пода , тоалетна направили в единия ъгъл на стаята, защото така са свикнали и от тях чакаш да работят ,никога.
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Президентът Путин светкавично и безкръвно се справи с 25-хиляден въоръжен метеж без нито един арестуван, а микрон потушава демонстрации, палежи и обири със стотици арестувани демонстриращи. Улавяте ли разликата в цивилизационните подходи и ценности?
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво демокрация на макс.Аз съм русофил и наистина се кефя.А в Москва е тихо и спокойно.Ех лоши комунисти ххахаахааа
8
2
 
32
 
! Отговори
Решението е лесно преди 10 месеца
Не е нужно да ги пердашат, а само да ги задържат. Всички тези вилнеещи (протестиращи срещу това, че законите трябва да се спазват), заедно с целите семейства, които са ги възпитали, да ги качват на кораби и обратно там, откъдето са дошли. Щом европейските порядки не им харесват, да си заминават там, откъдето им е коренът и там да се държат както си искат.