Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция

Четвърта поредна нощ на протести след убийството на тийнейджър
103
Подпалени коли, обрани магазини... Над 45 000 полицаи потушиха безредиците във Франция
Снимка: БГНЕС/EPA

Около 45 000 полицаи и няколко бронирани автомобила се включиха в потушаването на протестите във Франция, които продължиха четвърта поредна нощ, след като във вторник силите на реда застреляха 17-годишен младеж, предаде Ройтерс.

Подпалени бяха сгради и превозни средства, имаше разграбени магазини, а президентът Еманюел Макрон се оказа изправен пред най-тежката криза след протестите на "жълтите жилетки", които избухнаха през 2018 година.

Безредиците се разразиха в цялата страна, включително в градове като Марсилия, Лион, Тулуза, Страсбург и Лил, както и в Париж, където във вторник в предградието Нантер беше застрелян 17-годишният Наел, който е бил от алжирски и марокански произход.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че снощи са били задържани 270 души, с което общият брой на арестуваните от началото на размириците надхвърля 1100 души.

В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда експлозия, разтърсила стария пристанищен район на Марсилия. Градските власти заявиха, че причините за взрива се разследват и че няма данни за пострадали.

В централната част на Марсилия протестиращите разграбиха оръжеен магазин и откраднаха няколко ловни пушки, но не и боеприпаси, съобщи полицията. Един човек е бил арестуван с пушка, която вероятно е била взета от магазина.

В Марсилия са били задържани общо 80 души, а трима служители на реда са били леко ранени. Кметът Беноа Паян призова правителството незабавно да изпрати допълнителни части за борба с безредиците.  

В третия по големина град във Франция - Лион, жандармерията изпрати бронетранспортьори и хеликоптер.  

Дарманен поиска от местните власти в цяла Франция да спрат движението на автобусите и трамваите от 21:00 ч. местно време (19:00 ч. по Гринуич) и заяви, че са изпратени 45 000 полицаи, което е с 5000 повече от предходния ден.

"Следващите часове ще бъдат решаващи и знам, че мога да разчитам на вашите безупречни усилия", обърна се той към пожарникарите и полицаите.

Не е изключено да бъде обявено и извънредно положение.

В Париж полицията разчисти протестиращите от емблематичния централен площад "Конкорд".

От избухването на размириците досега са ранени над 200 полицаи, а стотици демонстранти са арестувани. Дарманен посочи, че средната им възраст е 17 години./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Францияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
4
 
! Отговори
Пловдив преди 10 месеца
До тцтцтц: Когато не си запознат, по-добре замълчи,точно французите ги наричат жабари.
46
2
 
31
 
! Отговори
Гнил капитализъм преди 10 месеца
Днес в Франция.Утре в цяла Европа.Упадъка на капитализма е непрестанен.Неравноправие, мафия , диктатура , икономически срив, колапс подтиснатост .измами на всякъкво ниво. Кое му е доброто. Демокрация на думи ,всеки знае ,че няма демокрация. Затъпяване до краен предел ...борба за хляба и безскрупулни капиталисти.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Говоря за фланелки с името на убития 17 годишен младеж.
44
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 10 месеца
Фланелките ли на ти проблем? Във Франция протестите и бунтовете са вече втора година. За това време могат и да ги избродират тези тениски. Ами нали гледаш БТВ - късоглед си станал от лъжи и глупости.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Магарев, да им пратим помощи и санитари, с теб в добавка, а?
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия протестиращи кога успяха и фланелки да принтират...?! Аз, ако протестирам срещу нещо и изпитвам неистова болка и мъка, ще принтирам ли блузки...
41
8
 
4
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Ето сега ст рахливия ми жи турка Пу т я може спокойно да подпомогне протестиращите с малко тежко въоражение в отговор на Микронча който помага на зеления. Но де толкова акъл у П у тю .
40
1
 
14
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Атлантизъм
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Париж новия Бахмут
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безредиците във фашисткия свят не са потушени, а едва сега започват. Едва от година-две се събудиха хората там. И ще ги оринат до година-две. Защото брюкселската шайка слуги на САЩ носи вреди на цяла Европа.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На ви глобализация...
36
1
 
11
 
! Отговори
Интересно преди 10 месеца
Да не станат французите имигранти сега? ахах
35
4
 
10
 
! Отговори
силно учудЕна преди 10 месеца
Ибасии полицейската държава!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Планът Калерги... работи.
33
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е държава, която си отглежда ***. Прогресивният данък, стигащ 70%, в комбинация с агресивна миграция от Африка и щедри социални помощи, създаде цяло поколение мързеливци, неспособни да работят. Но затова пък ги бива в бунтовете.
32
1
 
9
 
! Отговори
тцтцтц преди 10 месеца
До Цивилизайчо Абе сладур, ти правиш ли разлика между французи и италианци? И въобще наясно ли си на кого казват "жабари"?
31
5
 
23
 
! Отговори
Цивилизайчо преди 10 месеца
Хи,хи! Жабарите си вкараха един черен ,дебел, чепат с приетите пришълци от Алжир, Мароко, Тунис и племената по- на юг. Вече млади бели европейци мислят, че Франция е в Африка. Тепърва жабарите ще преглъщат черната простотия , наречена толерантност ! Ще трябва да възкресяват тримата мускетари , за да продължат да са държава.
30
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А чакахте метеж в Русия ахахахаа
29
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 24 преди 10 месеца
В Англия това няма как да стане това , революция, защото ингелизите са с промито мозъци и си обичат монархията!!
28
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 10 месеца
Да, така е............американците не искат ЕС и Русия да са в близък съюз, защото Европа и Азия де факто е един континент(най-големия в света)...........Евразия.................и който командва Евразия, ще командва целия свят!!