ГЕРБ-СДС за РСМ: Политиката на омраза към България е поразила вече и много от гражданите

Те искат остра реакция от европейските лидери за побоя в Скопие
Обновена: 29 юли 2023 20:03 | 29 юли 2023 19:39, Йоана Цонева
44
ГЕРБ-СДС за РСМ: Политиката на омраза към България е поразила вече и много от гражданите
Снимка: БГНЕС

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от лидерите на европейските институции след побоя в Скопие на български граждани преди футболната среща между "Левски" и "Шкупи". В отворено писмо, адресирано до Председателя на ЕП Роберта Мецола, на ЕК Урсула хон дер Лайен, до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и до председатели на парламентарни комисии в ЕП, евродепутатите излагат фактите около случая в Скопие, като подчертават, че това са сериозни нарушения на правата на човека породени от омраза и осъждат агресивното отношение към българите, съобщиха от ГЕРБ.

Евродепутатите смятат, че това отношение не е резултат на футболни емоции и страсти, каквито не са изключение по време на спортни състезания, а основната причина за агресията е постоянното нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от академичните среди там.

"Ние констатираме, че политиката на омраза към България, която от много години водят политици в Република Северна Македония, е поразила вече и много от гражданите" се казва в писмото.

Още по темата
В текста се припомнят редица нападения над български културни клубове в Северна Македония, нападения над граждани с българско самосъзнание, недопускането на българска делегация, включително д-р Андрей Ковачев, в страната.

"С голяма тревога ние Ви обръщаме внимание на факта, че характерният за Република Северна Македония език на омразата, който е констатиран в доклади на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент вече е преминал в действия породени от омраза към България и българите" пишат евродепутатите и добавят: "Това негативно отношение към европейска България и дискриминацията на македонските българи в Република Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята негативни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия".

Инцидентът отпреди няколко дни показва ескалацията на антибългарската политика, която от много години водят политици в Република Северна Македония и която вече е поразила и много от гражданите.

"Езикът на омразата спрямо европейска България и българите, както и агресията предизвикана от омраза, не са европейски ценности", припомнят евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Макета, виждате ли как макарона за Европа се криви още!
37
1
 
1
 
! Отговори
Народа за ГребДъПъСъ преди 8 месеца
Що вдигнахте ветото,пр0дажници?!?!? Вие българи ли сте изобщо,национални предатели?!?!?
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Омразата към герб и сдс е поразила българския народ, рсм не ме интересува особено в момента -- те са в шах. Хода с вписването на българите в конституцията го измислих аз -- пп го прочетоха от мен и го изиграха. Няма вече агония на историческа комисия -- има екшън, затова са като побеснели в скопие. Баламурковците тук не разбират какво става.
35
1
 
3
 
! Отговори
ЕНЬОВДЕН преди 8 месеца
24.06.2022 ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС,ПП,ДБ,ДПС !!! ТАКА Е КАТО ИМА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ...
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предателите от Сглобката и техните избиратели носят изцяло вината за това!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещата са прости.За да се успокоят макетата,вдигаме една китайска,пардон-македонска стена и късаме дипломация всякаква.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Копейката вече не се вълнува от Русия.Вчера каква реч е дръпнал в Германия на конгреса на Алтернатива за Германия...четете и ще ви паднат шапките.Щяли да го разцелуват и му ръкопляскали дълго
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е нали уж албанците ни бяха приятели какво стана? Нещо нещата не са така както ги изкарват.
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами такова развитие е логично, макар и напълно ненужно ... инспирирано от 'мъдрата' политика на нашия пРезидент.
29
1
 
6
 
! Отговори
WTF преди 8 месеца
Абе кво се случва? Нито Радев нито патриотите от Възраждане имат някакъв коментар??? Абе тия хора само Русия ли ги вълнува? Луда работа!
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Положението в Македония е безнадеждно. Това са тотално промити мозъци, които нямат памет. Не знам защо поддържаме с тях дипломатически отношения, това са невежи хора.
27
4
 
11
 
! Отговори
Истината е, че преди 8 месеца
В България огромното мнозинство от населението прие с много добри чувства признаването на македонската държава, и така беше допреди няколко години, когато малко по малко започнахме да разбираме за омразата и презрението, в които са възпитани хората там към нас, и че това отношение продължава да бъде подклаждано от техните политици ! Не знаехме и за кражбата на българска история и културна идентичноаст , съвсем отскоро започнахме да научаваме и за това ! Ето защо, вината си е изцяло тяхна !
26
3
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 месеца
Проблемите с Македония ги докара "Великият балкански политик" Баце с подписването на споразумението. Чак гърците се учудиха на това национално предателство и не можаха да повярват, че е възможна такава глупост.
25
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Омраза няма. Има страх за дечицата ни, че ше ги избият македонците ...
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МУТРИТЕ ВИНАГИ ОБВИНЯВАТ СВОИТЕ ЖЕРТВИ
23
8
 
7
 
! Отговори
Русенски мак преди 8 месеца
Болгариа е убава странъ, ама .. Не са убави ора!
22
6
 
7
 
! Отговори
Иванчу - 11 г. преди 8 месеца
Доло македониааа
21
4
 
7
 
! Отговори
Кръчмарят преди 8 месеца
Който е против мен и мнението ми - Тпй е против България и българщината!
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 17 - Няма такива! Или в България или територия, без статут!!!!
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не обича крадците