Търговска война: Раздялата между САЩ и Китай е все по-близо

Доверието в глобализацията намалява с шока от финансовата криза през 2008 г.
14 авг 2023 21:32, Анисия Иванова
80
Търговска война: Раздялата между САЩ и Китай е все по-близо
Снимка: БГНЕС

За компаниите, които обмислят присъствие в Китай, опасенията, че не са в играта, обикновено засенчват риска да бъдат въвлечени в геополитическото съперничество на страната със САЩ. Предимствата на достъпа до огромната, квалифицирана работна сила на Китай, модерната логистика и ниските производствени разходи помогнаха за рекорден ръст на търговията между САЩ и Китай през миналата година, дори когато пандемията продължи да нарушава индустриалните вериги за доставки. Сега се появяват първите признаци, че започва да се случва "разделянето" на световните икономически суперсили, прогнозирано през по-голямата част от последното десетилетие. Макар че официалните представители на САЩ предпочитат да казват, че "откъсват" търговията с Китай, терминът описва по-целенасочен подход към същото явление.

1. Какво представлява разделянето?

Очевидната аналогия е с личните взаимоотношения - разделянето е обратното на свързването в двойка. Но търговските партньори също могат да се разделят. Обединеното кралство направи това с Европейския съюз чрез Brexit. А санкциите срещу Москва принудиха много държави да се откажат от руския износ. В отношенията с Китай и САЩ раздялата не се възприема като предложение "всичко или нищо", което завършва с внезапен развод. Повечето експерти твърдят, че това ще бъде бавно, стабилно намаляване на тяхната икономическа взаимозависимост - Китай традиционно служи като световен заводски център, а САЩ - като най-голям двигател на потреблението. Разделянето се разглежда като една от причините, поради които китайският президент Си Дзинпин ухажва френския президент Еманюел Макрон през април, или поради които САЩ сключиха сделка с Япония за минерали, необходими за производството на електрически превозни средства.

2. Какви са корените на раздялата?

Китай се присъедини към Световната търговска организация през 2001 г., в разцвета на ентусиазма за свободни пазари. Търговското партньорство между САЩ и Китай, обхващащо стоки на стойност около 690 млрд. долара през миналата година, се оказа изключително полезно и за двете страни и през последните две десетилетия то даде тласък на световната икономика. Доверието в глобализацията обаче започна да намалява с шока от финансовата криза през 2008 г. и с възкачването през 2012 г. на Си, който настояваше да утвърди Китай като водеща световна сила. След това през 2017 г. Доналд Тръмп стигна с лозунга си "Да направим Америка отново велика" до Белия дом. Той обвини Пекин в несправедливи икономически политики и започна търговска война, като се опита да балансира търговския дефицит на САЩ с Китай с мита върху китайски продукти.  

3. Как се разви напрежението?  

Наследникът на Тръмп, Джо Байдън, запази твърдата си позиция по отношение на Пекин. Той нареди да се въведат нови правила за ограничаване на американските инвестиции в някои китайски фирми за полупроводници, квантови изчисления и изкуствен интелект. Централният елемент на вътрешната му програма - план на стойност 370 млрд. долара за подкрепа на предприятията, водещи прехода към нисковъглеродна икономика, трябва да овладее пазарната мощ на Китай върху суровини като литий, кобалт, никел и магнезий - ключови съставки за електрически двигатели и батерии. Законът за чиповете и науката на стойност 50 млрд. долара има за цел да направи нещо подобно за пренасочване на производството на високотехнологично оборудване, като например полупроводници, и включва нови правила, които ограничават достъпа на Китай до него. В опит да охлади напрежението, Белият дом на Байдън, повтаряйки езика на Европейския съюз, започна да нарича стратегията си " освобождаване от рискове", а не "отделяне" - разграничение, което не облекчи безпокойството в Пекин. През април министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди, че "пълното разделяне на нашите икономики би било катастрофално и за двете страни".

4. Какви сделки са засегнати?

Краткият отговор: тези, върху които са наложени мита и контрол на износа. Тарифите на администрацията на Тръмп върху около две трети от вноса от Китай все още са в сила, докато Байдън се насочи към продажбите на усъвършенствани полупроводници и инструментите за тяхното производство. Въздействието на подобни стъпки може да бъде непредсказуемо, като се разпространява в отрасли извън тези, към които са насочени мерките. Например мерките за ограничаване на достъпа на Китай до военни технологии могат да засегнат производството на перални машини, тъй като те съдържат чипове, използвани и в ракетите. Чад Баун, експерт по търговията в Института за международна икономика "Питърсън" във Вашингтон, наскоро подсили дебата за отделянето с ново изследване, което показва как някои видове внос в САЩ могат да се отделят от Китай, докато други достигат нови върхове. Китайският внос, който през 2022 г. все още е бил обект на 25% мита - стоки като полупроводници, IT хардуер и някои видове потребителска електроника - е бил с почти 25% по-нисък от нивата си преди търговската война, показва неговото изследване. От друга страна, стоките без никакви мита от ерата на Тръмп са с 42% ръст.

"Нито една страна не е изградила пристанищна инфраструктура, която да изпреварва търсенето, както Китай, и следователно разходите за повторно снабдяване - независимо от мястото - ще включват транспортна премия поради сравнително ниската ефективност на транспортните мрежи на други страни", пише в Twitter Питър Тиршуел, вицепрезидент по морско дело и търговия в S&P Global Market Intelligence.

С други думи, отделянето от Китай вероятно ще доведе до разходи за компаниите и в крайна сметка за потребителите. Международният валутен фонд изчислява, че дългосрочните разходи за глобалното производство от икономическата фрагментация могат да достигнат 7% - оценка, която взема предвид шокове като Brexit и нахлуването на Русия в Украйна.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 9 месеца
Щом КНР желаят "да отрежат клона, на който седят", някой да им връчи трион и да започват....
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Китай и Русия трябва да изключат айфоните от системите си . Това става лесно защото са с друг софтуер . Да видим тогава кой ще си купи айфон под заплахата да бъде спрян . Нали американците забраниха китайските телефони . Имат право на отговор .
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
МОЩЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ДО СКОРО Е НЯМАЛ ПЕНСИОННА СИСТЕМА- ДЕЦАТА Е ТРЯБВАЛО ДА ИЗДЪРЖАТ РОДИТЕЛИТЕ СИ, СЛЕД ТОВА ПРИЕМАТ ДЕРЕКТИВА ЗА 2/3 ДЕЦА И ВЪВЕЖДАТ ОСИГУРИТЕЛНАТА СИСТЕМА- ДО СКОРО ПЕНСИЯ СА ПОЛУЧАВАЛИ САМО КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ АКТИВИСТИ, ПЕНСИЯТА НА ЗЕМЕДЕЛЕЦ Е 3 ДОЛАРА- ЕТО ЗА ТОВА Е МОЩНА ДЪРЖАВА- ИМАТ НАЙ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА.
62
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С Перестройката Горбачов се надяваше да се добере до западните технологии.Русия има всичко само където не е способна да развива и произвежда авангардни технологии.Не защото руснаците са умственно неспособни .Просто защото руския манталитет и устройството на руското общество не позволяват.Плаха надежда.Отвори се парашута на милярден Китай.Само че нещата излизат извън контрол,Технологичния Запад си е бил,е, и ще бъде най авангардния в Света.Това много добре го знаят и в Китай и Русия
61
3
 
13
 
! Отговори
Грешка на Кисинджър преди 9 месеца
даде новите технологии в ръцете на Китай. И те поставиха условие: "вие ни ползвате евтината работна ръка, замърсявате въздуха ни - Пекин е с най-мръсен въздух, но при всяко едно ваше ще има наши инженери." Целият свят започна да зависи от евтините китайски стоки. В края на 70-те на 20 в. хиляди САЩ предприятия закриха врати, милиони американци останаха безработни, златният век на 60-те свърши, на щастливият среден американец. Всяка една маркова дреха на гърба ни е произведена в Азия, вижте ети
60
3
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 9 месеца
До Анонимен 60 А новия световен хегемон Русия ли ще бъде ? Ха,ха..!
59
10
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 9 месеца
До Анонимен 58 Как да има търговска война между САЩ и Китай по времето на бая ти Тошо , като Китай беше най бедната държава , по времето но Мао Дзе Дун ?Запада и САЩ създадоха съвременен Китай.Китайците ще се окажат неблагодарници , като Русия.
58
1
 
8
 
! Отговори
В САЩ и Европа преди 9 месеца
става ямление групи от хора масово да се отказват от телевизии, мобилни и компютри. Създават собствени отношения за производство и обмен на стоки. Независими източници на вода, храна, животновъдство, образование, лекари, ток. Защо ли тези движения, които в бъдещият "дигитален свят" ще се увеличават бягат от "Пракрасният Нов Свят"? Дори в България млади хора хванаха гората и избягаха по селата, индивидуално обучават децата си.
57
2
 
7
 
! Отговори
Съгласявам се преди 9 месеца
"macOS, плеъри iPod, браузър iTunes, уеб браузъра Safari." да попитам, плеърът ли ще открие лекарство срещу рак, новата iOS ли ще ми открие алтернативна енергия? Браузерът ли ще излекува сърцето? Кой ще отглежда биохрана, кой ще дрехите, кой ще ми готви хляб? Нищо от това което давате като пример не е подобрило животът ми? 2 века нови технологии НЯМА след ток и парна машина, ДВГ., пиша за революционни ТЕХНОЛОГИИ, напротив, човечеството се отказва от натрапените системи за контрол, телефони и
56
3
 
11
 
! Отговори
до 66 - Хахаххаа преди 9 месеца
Аз съм с китайски лаптоп - хуауей вече 3 години защото ми писна да се белосвам с делове и хюлет пакарди. Алуминиев лаптоп, не пластмасов. Изоставате господине, един ден ще си седите с банджото в тъмния ъгъл и ще припявате за славните времена на програма Аполо.
55
5
 
1
 
! Отговори
Itso преди 9 месеца
Аз харесвам тесни китайки ама да са с прави крака и зъби и да имат хигиенни навици.
54
10
 
7
 
! Отговори
Хахаххаа преди 9 месеца
45 години ми обещават че долара ще срине, че гнилият капитализъм ще изгние. Докога да чакам? Качете снимки от китайски или рашунгерски курорт. Качете се на мАсквич или китайска кола. Купете си рашунгерски или китайски компютър. Или дреха. Музика.
53
5
 
11
 
! Отговори
Много лошо преди 9 месеца
за обикновените американци, пазаруващи от вериги, в които се продават евтини китайски стоки. Само за година бездомните в САЩ са се увеличили с 30%. Ипотеки, данъци на имущество, цени на горива, карат хората да не могат да обслужват нуждите си. В Европа липсата на евтини горива доведе до закриване на работни места. Като цяло геноцид над човечеството биопсихоисторическа война, в полза на свръхбогато малцинство, крайната цел премахване на 6 милиарда население.
52
1
 
2
 
! Отговори
Другарят Си преди 9 месеца
Откриваме втория фронт...
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ е към края си, като световен хегемон,да се знае
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След втората световна война краварите се прочуха с атомната бомба и куклата Барби.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време, при бай Тошо, никога не е имало търговски войни между САЩ и Китай.
48
3
 
2
 
! Отговори
Несветията преди 9 месеца
Османския турчин Хитър Петър е българска собственост патентована от Евросъюза защото според червена АНГЛИЯ на историка Стивън Рънсимън българите са създали Османската империя а не турците като на 29 май 1453 българите окончателно превземат Константинопол и си отмъщават на гърците......Червена полза огромна бе
47
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 9 месеца
Любопитно ми е, някъде из всичко, което си написал има ли нещо, което да е в полза на България. Има ли там из всички народи, които споменаваш съюзници на България, промили ли са ти мозъка или все още има надежда.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БЕЗДОМНИЦИ на Чингиз Хан внедрявани като КЛОШАРИ,ПРОСЯЦИ във Богаташки Китай изтребили над половината от китайците.....................Първото официално изявление след Ковид от Ухан на Китай гласаше"За Китай е важно само китайският етнос"..............Венсеремос червени марксически другари,дръжте се за Принц Салман,Аятоласите на Иран и Ердоган комунистическите спонсори и строители