Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна за срива
11 сеп 2023 21:24, Анисия Иванова
211
Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната
Снимка: Pixabay

Европейската комисия намали перспективите си за икономиката на еврозоната, прогнозирайки, че тази година тя ще бъде повлечена надолу от свиването в Германия.

Производството в 20-членния валутен блок ще нарасне с 0,8% през 2023 г. в сравнение с по-ранна прогноза за растеж от 1,1%, според актуализирани прогнози, публикувани в понеделник от изпълнителния орган на Европейския съюз. Прогнозата за следващата година беше намалена със същото ниво, до 1,3%.

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна. Германия, която се очакваше да расте през 2023 г., сега е изправена пред спад от 0,4%. Нидерландия отбеляза още по-сериозна ревизия надолу до 0,5% от 1,8%. Испания и Франция, в другия край на спектъра, са готови да помогнат за разширяването.

Инфлацията ще остане висока и няма да отстъпи към целта на Европейската централна банка от 2%. Тази година се очаква инфлацията да бъде 5,6%, малко по-ниско от предвиденото по-рано, но малко по-високо през 2024 г., при 2,9%.

Новите данни може да предизвикат опасения, че еврозоната е затънала в продължителен период на слаб растеж и инфлация над целевата стойност.

Те може също така да предложат вероятен вкус на собствената тримесечна перспектива на ЕЦБ, която трябва да бъде представена в четвъртък и ще помогне на служителите да определят дали да удължат или да паузират своя исторически период от повишения на лихвените проценти.

„Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още растящи потребителски цени за повечето стоки и услуги се отразяват тежко“, каза комисията. „По-слабият импулс на растеж в ЕС се очаква да продължи до 2024 г., а въздействието на строгата парична политика ще продължи да ограничава икономическата активност.“

Въпреки избягването на рецесията в резултат на атаката на Русия срещу Украйна, еврорегионът страда под тежестта на по-високите цени на енергията, скока в разходите за заеми и намаляващото търсене на експортни пазари като Китай.

Данните, публикувани миналата седмица, разкриха, че производството в блока почти не е нараснало през трите месеца до юни, ревизирано по-ниско поради слабите продажби в чужбина. Проучвания на мениджъри по покупки сочат трудно трето тримесечие, тъй като секторът на услугите в Европа следва производството в свиване.

Никъде подобни проблеми не се показват по-ярко, отколкото в Германия, която беше ударена главно от производствения спад. След като претърпя зимен спад, икономиката ѝ не успя да се разшири през второто тримесечие и може да се свие с 0,3% през третото, според прогноза от миналата седмица на института Кил.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно е да затънеш в Германия, друго е да затънеш в обречена война с ЕС и НАТО. Има ли война няма лек живот за никой.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички които работят по западен модел ще затъват. Причината навсякъде е една и съща! Демографска криза в следствие на сбъркан социално икономически модел и ценности. Дори и най богатите и успели държави ще потънат и ще се самоунищожат когато няма кадри. А то вече няма. И няма от къде да ги вземат. Досега внасяха от тук от там. Вече и това приключва. Ще дойде време няма да има кой да заработва БВП и да подържа социалните системи, здравеопазването и инфраструктурата. Това време вече е тук!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-голямата икономика в региона (Европа) е Русия, не Германия.
37
0
 
6
 
! Отговори
Пако преди 8 месеца
България в вместо да плаща за европеиските въоръжение , плати няколко милиарда на Америка.Как да се увеличи икономиката ни? Иначе чакаме
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ко стана,а всичко се срива а?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Източноевропейските коли превъзхождаха западните! Поради голямото търсене се чакаше по 15 години!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Губи ли Германия в икономическият блок на ЕС.Означава че Губи Целият ЕС! Прословутите " икономически санкции" срещу Русия,се оказаха Срещу Самият ЕС! И вече е Факт! Русия си запази икономиката! През целият Период на " санкции",в Русия влизаха Свежи пари от продажбата на Петрол и ресурси! И самата САЩ,Не престана да купува петрол от Русия!-:) Лицемерие " политическо",но в икономически план,всички си следваха интересите! Петрола е " ЕНЕРГИЯ" за всеки! Особено за развити икономики! -:)))
33
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Така е уважаеми читатели,от много акъл и санкции срещу Русия бумерангът се връща .
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Застаряващо педерастическо население на тротинетки и на колела. Дъртите извратеняци на стари години ще се придвижват с колелета и тротинетки, а качествени коли ще карат в Русия и в Китай.
31
0
 
1
 
! Отговори
До питам преди 8 месеца
Бащите ти
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС официално прие закон за забрана на колите с ДВГ с 307 гласа "за", 279 "против" и 21 въздържали се в Европейския парламент.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС не разполага със суровини, материали и елементи за производсво на електрически автомобили и соларни панели. Всичко се внася от Китай.
28
0
 
1
 
! Отговори
Само преди 8 месеца
Украинския газ ще ги оправи!
27
0
 
2
 
! Отговори
Кулеба преди 8 месеца
Дай таурусите, дай таурусите! Няма да дадеш,а! Ааа, ще дадете, ще дадете!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имам Москвич на 700 000 км.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нито Русия, нито Китай, нито Африка, нито Южна америка се връзват на дивотиите със зелените енергии и зеления преход.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украйна Дмитро Кулеба смята, че Германия ще прехвърли на Украйна крилати ракети Taurus: Така или иначе ще ни ги дадете, защо си губим времето е заявил той на пресконференцията с германския си колега Аналена Бербок, цитира РБКУкрайна.Леле Германия са вече ,господин никой.
23
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Тук при нас като най бедни кризата ще дойде последна ,но и ще си иде последна
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Антирекорд 2022г - произведени 9.3 милиона автомобили, най-ниското ниво, както през 1993 когато са произведени 9.2 милиона. Нормално в ЕС се произвеждат около 14 милиона автомобила годишно.
21
0
 
0
 
! Отговори
Питам преди 8 месеца
Що за неграмотна и3мет се е събрала тук?