Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна за срива
11 сеп 2023 21:24, Анисия Иванова
211
Германия затъва все по-дълбоко, ЕК намалява перспективите за еврозоната
Снимка: Pixabay

Европейската комисия намали перспективите си за икономиката на еврозоната, прогнозирайки, че тази година тя ще бъде повлечена надолу от свиването в Германия.

Производството в 20-членния валутен блок ще нарасне с 0,8% през 2023 г. в сравнение с по-ранна прогноза за растеж от 1,1%, според актуализирани прогнози, публикувани в понеделник от изпълнителния орган на Европейския съюз. Прогнозата за следващата година беше намалена със същото ниво, до 1,3%.

Най-голямата икономика в региона до голяма степен е виновна. Германия, която се очакваше да расте през 2023 г., сега е изправена пред спад от 0,4%. Нидерландия отбеляза още по-сериозна ревизия надолу до 0,5% от 1,8%. Испания и Франция, в другия край на спектъра, са готови да помогнат за разширяването.

Инфлацията ще остане висока и няма да отстъпи към целта на Европейската централна банка от 2%. Тази година се очаква инфлацията да бъде 5,6%, малко по-ниско от предвиденото по-рано, но малко по-високо през 2024 г., при 2,9%.

Новите данни може да предизвикат опасения, че еврозоната е затънала в продължителен период на слаб растеж и инфлация над целевата стойност.

Те може също така да предложат вероятен вкус на собствената тримесечна перспектива на ЕЦБ, която трябва да бъде представена в четвъртък и ще помогне на служителите да определят дали да удължат или да паузират своя исторически период от повишения на лихвените проценти.

„Слабостта на вътрешното търсене, по-специално потреблението, показва, че високите и все още растящи потребителски цени за повечето стоки и услуги се отразяват тежко“, каза комисията. „По-слабият импулс на растеж в ЕС се очаква да продължи до 2024 г., а въздействието на строгата парична политика ще продължи да ограничава икономическата активност.“

Въпреки избягването на рецесията в резултат на атаката на Русия срещу Украйна, еврорегионът страда под тежестта на по-високите цени на енергията, скока в разходите за заеми и намаляващото търсене на експортни пазари като Китай.

Данните, публикувани миналата седмица, разкриха, че производството в блока почти не е нараснало през трите месеца до юни, ревизирано по-ниско поради слабите продажби в чужбина. Проучвания на мениджъри по покупки сочат трудно трето тримесечие, тъй като секторът на услугите в Европа следва производството в свиване.

Никъде подобни проблеми не се показват по-ярко, отколкото в Германия, която беше ударена главно от производствения спад. След като претърпя зимен спад, икономиката ѝ не успя да се разшири през второто тримесечие и може да се свие с 0,3% през третото, според прогноза от миналата седмица на института Кил.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
BYD HAN, такси в Шанхай. 218 хиляди километра, нито един ремонт, само редовните годишни сервизи, нито една поправка. Вътре всичко е стабилно, не скърца, нищо не е олющено и износено, вратите без никакъв луфт, кожата на седалките не е като нова, но е напълно здрава.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Автомобилни заводи в Чехия спират работа заради проблеми с доставчици. Автомобилното производство ще бъде спряно частично през идната седмица в завода на "Фолксваген" (Skoda) в Чехия, а този на японската марка "Тойота" (Toyota) изцяло ще преустанови работа заради проблеми с доставчиците. Това обявиха двете компании, цитирани от Франс прес.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А руските магазини били пълни с немски стоки? Не може и двете!
17
0
 
7
 
! Отговори
х преди 8 месеца
Германия имаше смелостта да иска Северен поток-2. Отмъщението на "партньорите" няма да спре до тук. С Германия като индустриална сила е свършено. Полша е новата Германия, не на последно място защото поляците са достатъчно глупави да се бият с Русия за интереса на "партньорите". Историята се повтаря като фарс
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма значение какво става с контранастъплението, важното е че ние от запада ще подкрепяме Украйна с пари и оръжия дори ще увеличим парите и боеприпасите, толкова дълго колкото е необходимо, каквото и да ни струва това, докато Русия бъде победена, просто няма друг начин, и след като победим Русия ще ни плаща трилиони репарации с безплатна доставка на ресурси и енерги и всичко ще си бъде както си беше преди да си живеем богато като оядени и самодоволни западняци!
15
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Важното е ес да умре, asap.
14
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Още през 2020 по време на пандемията писах (ако си спомняте) че ЕС ще влезе в финансова криза и може да се разпадне.Ковида изпревари кризата но и я утежни още повече с напечатаните евро с инфлация която я напомпа .
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Наближава световна криза ,и Китай регистрира небивало свиване на икономиката за последните 3месеца с 2'6% ,при прогнозиран спад от 0,5%.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да отстъпи за Украйна, това означава край за запада, край на западната система, и пълна неизвестност как да оцелее в някаква нова система извън сегашната - няма нито инструменти, нито решения, нито някакъв модел - само хаос и ужас. Западът има само две алтернативи - този хоас и ужас, или ужаса от световна ядрена война. И този хаос и ужас е много по-реален от ужасът на ядрените ракети.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лeka noлeka, aнrлo-aмepиkaнckитe cили ycnяxa ga paзpyшaт ycneшния repмaнo-pyckи иkoнoмичeckи cъюз gonpинecъл зa възxoga нa EC. Жaн Kлog Юнkep нe cлyчaйнo kaзa в kpaя нa мaнgaтa cи "The glory days of Europe are over"... Бpekзит, Иcлямcka gъpжaвa, нaшecтвиe нa Aфpиka и Aзия в Eвpona, тepopизъм, gжeнgъp-иgeoлorия, naнgeмия, akтивиpaнe и финaризиpaнe нa 30 rogишния npoekт нa ЦPУ в Уkpaйнa...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всеки европеец пъха една перка в задниkа, слага един соларен панел на главата и става автономен, самозадоволяващ се енергопроизводителопотребител. Ще види той тоя Путин!
9
6
 
0
 
! Отговори
ало журняла преди 8 месеца
Изобщо нищо не е вярно за Германия, хората пазаруват като обезумели заведения магазините са препълнени яко ви казвам!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
да преди 8 месеца
санкции, а! вола като рие хвърля на гърба си! прав беше путин - санкциите ще се върнат като бумеранг върху създателите си!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Още да слушат САЩ ,товa беше целта.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Германия затъва, а ние отдавна сме затънали много надълбоко и няма изваждане.
5
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
ЕС изпада в финансова рецесия .Не се знае какво ще последва от това
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия дори да стоят на едно място Ние и след 100години няма да ги стигнем.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
всички които харесват ЕС да си вдигнат ръцете та да ги преброя... около мен никой предполагам и около вас
2
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Дано германия бъде унищожена, а с нея и ЕС!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахах само Кокорестия,Киро и сие се натискат да ни довършат.