Пред разпад ли е ЕС? Крайната десница напредва в уязвима Европа

Тръмп също печели подкрепа за връщане в Белия дом в САЩ
13 сеп 2023 20:00, Анисия Иванова
218
Пред разпад ли е ЕС? Крайната десница напредва в уязвима Европа
Снимка: БГНЕС

Под звуците на хард рок и фойерверки стотиците хора, събрали се в полския град Олщин през горещия уикенд в края на август, много харесаха това, което чуха: "Трудолюбивите поляци заслужават "къща, градина, скара, две коли и ваканция" - а сегашните политически лидери не могат да ги осигурят".

Посланието на партията "Конфедерация Свобода и независимост" към нейните поддръжници може да е просто, но за Полша то може да се окаже сложно. С двуцифрена подкрепа в социологическите проучвания новосъздаденият алианс изглежда ще повлияе на изхода на изборите, които обещават да бъдат едни от най-напрегнатите след края на комунизма.

Популярността на партия, която се противопоставя на имиграцията, абортите и локдауните "Covid-19", не е само полски феномен. Крайно десните деструктори набират популярност в цяла Европа, възползвайки се от вълната от недоволство, породена от пандемията, кризата с разходите за живот и икономическите загуби от войната в Украйна.

Групите са смесица от националисти и партии с неонацистки корени до евроскептици и популисти, които преживяват своя момент. Според социологическите проучвания те са сред трите най-популярни политически групи в почти половината от 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Нито една от тези партии няма да вземе властта веднага. Но във все по-фрагментираната политика на Европа те вероятно ще получат голямо влияние, като се включат в коалиционни правителства или не се включат и предизвикат политическа безизходица, докато ЕС се опитва да запази единството си по отношение на отговора на руската агресия.

"Дълго време основните европейски политици смятаха, че подобни партии не са опасни, и подцениха ситуацията", казва Иржи Пехе, директор на Нюйоркския университет в Прага и бивш съветник на покойния чешки президент Вацлав Хавел. "За съжаление, нивото на безпокойство и разочарование сред хората нарасна".

В Брюксел се чува тревожен звън. Високопоставен дипломат от ЕС заяви, че се притеснява, че радикални партии могат да се опитат да използват потенциалната обществена умора от подкрепата за Украйна в своя полза на изборите в цяла Европа.

През следващите седмици предстоят две ключови изборни изпитания - едното в Полша на 15 октомври, а другото в Словакия две седмици по-рано. Националистите са на път да спечелят вота и в Австрия и Белгия през следващата година. В Германия крайнодясната AfD вече е втората по сила партия, което принуждава социалдемократите на канцлера Олаф Шолц да променят политиката и стратегията си, за да ѝ се противопоставят.

В Гърция консервативната партия "Нова демокрация" запази властта си с убедителна победа на изборите през юни, но три групи от крайната десница получиха достатъчна подкрепа, за да влязат в парламента.

Националистите от "Вокс" в Испания загубиха позиции на вота през юли, но страната е в неопределено положение, отчасти защото победителят - Народната партия, заяви, че ще се обедини с тях и сега няма достатъчно подкрепа, за да състави правителство. Междувременно Италия вече има най-дясното ръководство от Втората световна война насам.

Тенденцията не се ограничава само в Европа. Тръмп печели подкрепа за кандидатурата си да се върне в Белия дом с всяко следващо обвинение срещу него. В Аржентина крайно десен аутсайдер, който обеща да закрие централната банка и да доларизира икономиката, спечели шокираща победа миналия месец на вота преди президентските избори в страната.

Европа, разбира се, е била в тази ситуация и преди, последно след световната финансова криза, и бившият комунистически източен регион на континента беше начело.

Разширяващите се диспропорции в доходите в Полша помогнаха на управляващата партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински - с нейното националистическо послание на съпротива срещу "елитите" в Брюксел и Берлин - да дойде на власт през 2015 г. Това се случи след като главният разрушител на ЕС, унгарският министър-председател Виктор Орбан, се възползва от бежанската криза през същата година. И двамата лидери се обявиха против силовото налагане на ЛГБТ общността, Истанбулската конвенция и диктата на Брюксел.

Пандемията обаче даде храна на по-малко популярни групи, някои от които с тъмна история на хомофобия и расизъм, да се развиват, тъй като недоволните гласоподаватели поставиха под въпрос локдауните и ваксинациите. Сега помощта за Украйна се включва в разказа за пренебрегването на избирателите, както и в традиционното противопоставяне на имиграционните и екологичните политики.

"Определено ще продължим да се издигаме", каза Мартин Хелме, лидер на Консервативната народна партия на Естония, или EKRE, която води в някои проучвания на общественото мнение. "Проблемът с имиграцията се влоши, а зеленият преход унищожава либералната политика, защото унищожава благосъстоянието и жизнения стандарт на хората", каза той в интервю на 6 септември.

Бивш министър на финансите на Естония, който при полагането на клетва размахваше плакат на бели ултраси, Хелме иска да спре пристигането на повече бежанци от Украйна и да принуди намиращите се в страната да я напуснат. Той заяви, че иска да запази Естония за естонците. "Политическата система няма да оцелее, ако елитът реши да превърне живота на хората си в ад", каза той.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
5
 
4
 
! Отговори
амчито преди 8 месеца
Това не е новина! А нещо в което има резон.
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ислямизация , насилствен монокултурализъм , промяна и замяна на етническия състав на държавите и градовете заселване на чужденци в малките страни насаждане на расова омраза и ксенофобия и русофобия насаждане на вид полова дискриминация джендърр идеология фашизиране и мутразиране културна и морално етична изолация излишна никому ненужна цифровизация това са само част от характеристиките на союза.
172
19
 
8
 
! Отговори
Загрижен преди 8 месеца
Потекоха им лигите на знайни и незнайни възрожденци и руЗисти... Въпросът е дали прочетохте, че Англия пак напира да идва в ЕС? Всички сънища за смъртта на ЕС са силно преувеличени ;-) Но важно е аха, аха да преборим прогнилия запад и да фалира целия комунистически строй. Нищо дрОгарЕ джуджето от кремъл ще ви покаже как се фалира с финес!
171
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано се разпадне и никога повече еврокомунизъм в дън земя да потъне евроелита цялата пасмина.
170
2
 
0
 
! Отговори
Военните пенсионери преди 8 месеца
ще загубят най-много.... пенсиите им няма да могат да си ги получават, няма кой да им ги изплаща
169
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво! Аман от мизерия. Аз отивам в един шведски хотел и казвам, *** искам някое хубаво сканинавче с големи нанки и сини учучки за асистент и да я разкарвам в мерцедеса из Стокхолм по заведения а у, да има с кой да *** видят ... Теее лато почнаха ТИИИИ ... СЕКСИИИИСТ .. Аа ауууу ... Как можеее ... Бааааааа ... Мани бе .. Отивам в Поша - още рецепционистката вика "Може ли аз аз ..." - може! Що да не може!
168
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никога не е късно, газа за ЕС да свърши. Даже колкото по-късно се случи този сценарий, толкова по тежки ще са последиците за ЕС. Даже не разпад, а под протектората на Русия може да завърши ЕС, с назначен от Путин губернатор за ЕС, Р.Кадиров!
167
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това ще е вторият (след Русия), а може би първият и най-голям кошмар за русофобите, ако ЕС се разпадне. Оттам НАТО и русофобите ще трябва да ходят на Аляска, при Байдън.
166
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не смятате ли, че времето на единството на ЕС отминава? С натрапчивата си надменност и единодушие ЕП, ЕК, СЕ станаха причина да се формира БРИКС - една засега в зародиш икономическа организация,която ще се противопостави на диктата на ЕС + САЩ и по население доста надмина групировката ЕС+ англоговорящите държави. Наскоро още 6 държави влезоха в БРИКС. Догодина престарелият ястреб Байдън сдава властта. Няма ли да има мир между САЩ +ЕС vs БРИКС или ще дрънкаме оръжие като Тагаренко и НАТО?
165
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поляците да не копират Фюрера, още през 1933 год. той ги казваше тия неща за германците. !!! Всеки германец да има вила и автомобил...
164
10
 
4
 
! Отговори
Отворко преди 8 месеца
Крайната десница в ЕС иска абсолютна независимост на ЕС,което е невъзможно поради глобализмът който е обхванал цял свят.Но ще има много подръжници на тази идея.В случай на разпад ще се появи ,,Националната Държава" за да спаси всяка една държава.Единствено в България няма да се появи този политически модел,защото поради завишена русофилия и чуждо поклоничество,държава няма да има своя ,,национален политически капацитет" за да вдигне националната държавност на крака отново.България е слаба тук,
163
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелените политики отблъскват хората, защото започва масово обедняване + много други неприемливи решения.
162
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пропаганда в стил "Работническо дело". Звучи ли ви познато? И тогава не вярвахме, а сега още по-малко!!!
161
6
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
а аз мисля че целия ЕС не минава, а си заминава! много му здраве!
160
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е пред разпад ЕС, проблема е, че самия ЕС, трябва да работи за държавите си и за населението си, а НАТО да не създава интриги, напрежение, агресия, ако може и да се разпадне НАТО, че да дишат хората свободно и да си търгуваме свободно с когото си искаме, включително и с Русия! Отделно и вместо да тъпчат с пари джоба на оръжейниците, може да си ремонтираме градовете и селата с тези пари, да се помогне и на населенето!
159
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Споко, индустрията на ЕС минава на енергии от вятърни турбини и соларни панели" , хахаха, само човек не разбиращ от индустрия и производство, може да напише подобна глупост, в много процеси в производството, се използват горива, не е възможно дори с ел. енергия да се замести, просто защото такъв е процеса на производство, че ти е необходим огън, например при металите, стъклата и много други процеси. Газта пък е най-чистия вид гориво, който не замърсява и не запушва дюзите и затлачва машините.
158
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Споко, индустрията на ЕС минава на енергии от вятърни турбини и соларни панели.
157
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крайната десница в Европа не иска наистина разпад на ЕС, а иска да изтрие последните 10-15 години безвремие на всякакви прогресивно-либерално-зелени профани, които направиха ЕВропа от втори, на четвърти по сила континент.
156
2
 
28
 
! Отговори
Stoyanov преди 8 месеца
Всички ще напуснат ЕУ , ноБългария и Румъния няма да напуснат Европейският съюз , защото няма да покрият изискванията за напускане.
155
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Газта може и нула евро да стане, след като икономиката на ЕС спре и вече никой няма да ползва газ.