ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос вече не са нужни

Проблемът идвал от това, че Русия се оттегли от зърнената сделка
18 сеп 2023 15:36, Елка Василева
54
ЕК: Мерките срещу украинския земеделски внос вече не са нужни
Снимка: архив, БГНЕС

Временните мерки, въведени от ЕС за украинския земеделски внос, повече не са необходими, заяви говорител на Европейската комисия. Той поясни, че миналата седмица Комисията взе решение да не удължава действието на европейските мерки, защото от тяхното въвеждане през пролетта причините за затрудненията, които изпитваха пет съседни на Украйна държави, са отпаднали.

Говорителят отбеляза, че сухопътните превози са успели да поемат изнасяните от Украйна количества, както и че междувременно са били разширени възможностите за съхранение на зърно в ЕС. Той уточни, че целият проблем се създава от това, че Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море.

По неговите думи предстои ЕК и засегнатите държави да се запознаят подробно с предстоящото въвеждане от Украйна на лицензионен режим за износ на земеделски стоки.

Търговията е въпрос, по който водещата дума е на ЕС, затова ще преценим едностранните мерки, предприети от Полша, Унгария и Словакия, заяви говорителят. Той не отговори на въпрос дали ЕС би защитил трите държави пред Световната търговска организация, ако Украйна заведе иск.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Тихомир преди 7 месеца
Слава кокаине!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия повече мисли за здравето на хората, значи. Проблем ли е това?
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да си го ядат тези където им пращат снаряди с уран!Едно време са избили индианците,за да им вземат континента,а сега искат нас да съсипят.Да си се заселват...никой не им пречи!Обаче защо трябва да ни тровят в региона?Те ако си мислят,че тук няма да има урагани и торнада се лъжат жестоко....ще има!
43
2
 
17
 
! Отговори
ЕСССР : преди 7 месеца
Колонията Бг няма думата,спуснатите от посолството мъпети се справят отлично! Заслужават си тлъстите грантове! А местните апачи,команчи и сиYкси в резервата да го д0хат! Слава Кокаине и Зиг Хайл Зельоньй ФюрЪр!
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има едни малки еднолични търговци от типа на блек рок и монсанто, които имат малко чернозем в украйна и...затова;))
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Временните мерки,що са всички временни мерки за забрана на вноса,временни за освобождаване(забраната)на вноса.Комисията на ЕС взела решение през пролетта,че са отпаднали причините на затруднение на 5 държави съседни на Украйна когато те са нямали задължен внос поради забрана от ЕС на вноса от Украйна,като през пролетта те са чакали засятата тяхна продукция през есента 2022 да поникне и расте до юли-август 2023г. за да я съберат и веднага украинската продукция от туй,че търговията е въпрос на ЕС
40
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 месеца
До Анонимен 27 А случайно да се сещаш че цялата СССР електронна промишленост 90те е практически унищожена и след примерно 2010 е започнато всичко от 0. Практически да започнеш от 0 е добре защото няма да губиш пари за грешни разработки ползвайки западния опит но от друга страна подобни разработки изискват АСТРОНОМИЧЕСКИ ИНВЕСТИЦИИ - РФ и Китай са направили тези инвестиции кой колкото може...
39
1
 
13
 
! Отговори
Както и преди 7 месеца
Мигрантите украинска внос трябва да се отправи към Германия, Франция и Великобритания - там и без друго плащат по-добре. Какво ни го набутват на бедните източноевропейци.
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зърнарите ще ви кажат дали не са нужни! Направо с тракторите в Брюксел!
37
12
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 7 месеца
Цели 25 години преди войната , ядохте сирене от украинското сухо мляко , ЗАЩОТО У БЪЛГАРИЯ МЛЕКОТО Е ДЕФИЦИТКА!!!ЛИЧНО СЪМ ГО ПРОВЕРЯВАЛ ЗА РАДИАЦИЯ И ТЕЖКИ МЕТАЛИ----СЕГА ЛЪЖЕТЕ НАРОДА ЧЕ ЖИТОТО И ХРАНИТЕ БИЛИ РАДИОАКТИВНИ-----НА РАШКИТЕ ДИРНИКА ЛИ СИ ПОДЛАГАТЕ ВСЪЩНОСТ????
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Странно,преди войната и откакто е войната Бг яде украинска храна,до сега никой не каза нещо против,сега замърсена е,утровна е,вредна е.Дали е така или защото е евтина.Бг произвежда малко и е много скъпа продукцията.Да се направят в големите градове големи магазини със щандове,където да се продава само храна,произведена в България с български суровини и Бг плодове и зеленчуци.Веригите да продават евтината украинска и др вносна храна от Турция, Македония, Полша и др.Е който оцелее, оцелее.
35
20
 
6
 
! Отговори
путински номера: преди 7 месеца
По-всичко личи, че сме свидетели на координирани атаки срещу правителството ,+протест + дрон= путински номера:
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не всички сме от богати комунистически семейства, като пребоядисаните на демократи, но не всички с сме глупави.
33
3
 
9
 
! Отговори
до 34-ти преди 7 месеца
Бих се изненадал ако притежаваш дори въздушна пушка или газов пистолет.
32
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПОЛИЦИЯТА ДА ГИ РАЗГОНИ ТИЯ ЗЪРНАРИ ,ЧЕ КЪЛАШНИЦИТЕ НА НАРОДА СА ВЕЧЕ ЗАРЕДЕНИ..
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Свободен внос в големите страни на украински храни, имат много емигранти и могат да ги изхранват с евтина украинска храна.
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Украинското зърно не съответства на регламентите за производство в ЕС" _________ Някой сеща ли се от колко много месеци нищо не се говори за СТО? Нали през 2021 имаше железобетонни правила на СТО, които никой не можеше да си помисли да наруши. Къде днес спят контролиращите органи на СТО?
29
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чудно защо 26 от 27 страни не вярат и държат забрана, а страна дет не я искат в Шенген, че е бая корумпирана внася? За САЩ и Британия няма какво да се говори там няма нищо украинско като изключим поррноактрисите.
28
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали житото беше за гладуващите в Африка? Май-май е за продажниците в Европа.
27
32
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Когато бай ви Тошко ви изведе да се къпете в уранов дъжд пихте, развявахте знамена, че и песни пяхте. Тупайте радиоактивни марули, светите като комунист на детектор за лъжа и тогава не ви пречеше урана, че сега пак ревете за Русия и СССР. Или какво, като е руска радиация, тя е лечебна? Къде бяхте когато ви валя чернобилският дъжд? Тогава защо не блокирахте държавата? Защо не забранихте вноса? Сега много ви порасна работата. Вече радиацията ви пречела, нищо, че не е доказана, важното е да ревете.