Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение

Нито един представител на протестиращите енергетици и миньори не се яви на среща с него
1 окт 2023 17:24, Анисия Иванова
362
Денков: Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове, с протести няма да има решение
Снимка: БГНЕС

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката в следващите 20 години. За да има такова, първо трябва да има разговор, но не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на преговори. Затова поканихме днес представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми, заяви премиерът Николай Денков.

Той организира среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

По думите му средствата са предназначение за развитие на регионите. "Трябва да ги поискаме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите преговорите с ЕК тепърва започват. В предстоящия много важен етап ще водим преговори по всички точки в ПВУ в сектор "Енергетика".

Още по темата

Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година.

Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си", каза Денков, цитиран от Нова тв.

Премиерът е категоричен - няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. "Ще подсигурим необходимите базови мощности поне до 2038 г., за да гарантираме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по трансформация поне още 5-10 години след затварянето. Има възможност за създаване на държавен оператор за конверсия на въглищните региони, който може да осигури заетост и да подготви публични терени за развитие на нови икономически дейности. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, за да може на тяхно място да има поля и гори, държавното предприятие ще конвертира други площи, подходящи за индустриална дейност", разкри той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
3
 
17
 
! Отговори
Ба х ти преди 7 месеца
Некадърника!
233
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз съм отломка от една бълг илюзия-Джоко Росич един български или балкански сърбин казва това което всички искаме да чуем че се борим за България .Това им е чуждо на политиците България им е чужда гледат само джоба си .И така вече колко години България бе силна защото имаше българи българите се стопавят стопявя се и България .Това ли искате някакви чуждоземци да ни управляват те ни затриват затриват ни българи ако не бяха българи сигурно щяхме да се вдигнем но ние си траеме .Докога?
232
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато откривали паметника на Ботев на връх Вола, поканили последния жив четник на поета да каже няколко думи. Старецът разплакан попитал накъде е река Дунав. Посочили му. Той се обърнал натам и извикал: Даскалее, стани да видиш за какви ангели се бихме, а какви гарвани дойдоха Смъкнали го от подиума. Сега историята се повтаря. За какво се борихме, а какво стана??? Мерзост...
231
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Общи приказки, нови икономически дейност. Какви? Прекрасен пример е затварянето на Кремиковци, където работеха хиляди. Минете през някой квартал в района и сега ще видите единствено пустош
230
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дания произвежда 52% от нужният и ток от ветрогенератори разположени предимно в морето. Амбицийте са до 2050го ветрогенераторният ток да е 100%.
229
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бледоликите искат да унищожат местните индианци като им вземат поминъка и ги накарат да ядат уранов хляб.За бонус има и лабораторен ковид-19 както едно време е имало шарка в Северна Америка.
228
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Днеска около миньорите (вярно малко по-нагоре в града) имаше спряно жълто лъскаво Ламбо...до него две почти гологлави мутри. Смилете се над тях.. събират за 2-ро с 36-те заплати накуп!
227
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Германия открива въглищни централи ние пък закриваме!Що така бе Миме!
226
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те повечето миньори са на по 40-50 г . Не знам какво се оплакват,че ще останат без работа при положение,че до 2038г вече ще са се пенсионирали.
225
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бледоликия веднага да подава оставка.
224
23
 
4
 
! Отговори
ВЪГЛИЩАТА СА МИНАЛО преди 7 месеца
С тези 20-30 заплати накуп, които ще получат могат да се преквалифицират и да завършат висше образование. Но изглежда причината да станат миньори - да копаят дупки и да ринат въглища - е интелектуален дефицит и мързел. Кой е казал, че имаме планова икономика като в тоталитарен режим и всеки се пенсионира на работата, която е започнал на 20г? От 30 години живеем в пазарна икономика и всеки работи това, което пазарът търси. Който не се адаптира в света, ще изчезне. Важи за хора и държави.
223
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще закрият тецовете и в АЕЦ няма да завият и един болт бъдете сигурни. Денков ти си пълен плъх и всички от сглобката сте предатели на народа си!
222
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 260Concord: Minmatar pilot could you please explain why you stole...))))Пиши на български не сме длъжни да владеем АЗЕРБАЙДЖАНСКИ.
221
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 250 а къде забрави ядрената енергия? Дори и зимата неюожем да използваме 100% ? Винаги изнасяме осве в супер студени периоди . А можем да сложим ,още 1 илим2 реактора ? Защо теябва да ти дишаме въглищата ?
220
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е безумие.Бългрия ще стане отново дискотеката на света.Мислех си ,че внуците ми няма да преживеят ,това което ние преживяхме .Всеки се спасяваше поединично .Изнасяха ток и си пълниха сметките .
219
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Купиха земеделците, но енергетиците няма да успеят да ги купят.
218
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз пък съм ЗА затварянето на теа отрови. Искам да ми покажат, колко е средната продължителност на живот в тея райони. Второ трябва всеки от вас да осъзнае,че ние само като народ трябва да искаме да живеем в един по чист свят, а не някой все да ни кара. Въздуха който дишам НЕ собственост на тея хора на пътя ? И съм ПРОТИВ техните мини и отрови. Болниците приливат , на първо място сме по смъртност по сумата и болести ? Защото шепа селяни искали да работят същото.!
217
0
 
18
 
! Отговори
Да преди 7 месеца
Този мишок нещо уплашено гледа...
216
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плаши Денков гаргите. С този ще пометат магистралата. Само да отиде! Вчера министър Радев стоеше до кордона с полицаи, но през две мантинели разстояние. Ще ги бият скоро.
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Уж териториални планове не закриват мини и ТЕЦ,защото нямало текст в плана,който да упоменава затварянето на въглищни предприятия касаещи мини за добив на въглища,значи те може да бъдат внасяни и да бъдат подобрявани за качествата на изгаряне за чистота и сила на загряване на вода за пара,а след туй когато спре производството на ток от въглища,що въобще спират ТЕЦ-ве работещи на въглища през преходния период и 5-10 г. на ПП ще има конвертиране на едни земи с други за индустр. производство на ток