ЕС обявява през декември старт на преговорите за приемане на Украйна?

"Политико": Ще има политически и правни проблеми
Обновена: 4 окт 2023 22:03 | 4 окт 2023 21:50, Елка Василева
337
ЕС обявява през декември старт на преговорите за приемане на Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС се подготвя да отвори преговорите с Украйна за нейното бъдещо приемане в блока с официално изявление, което се очаква да бъде направено още през декември, пише сп. "Политико", като се позовава на дипломати от ЕС, говорили при условие за анонимност.

Още по темата
Украйна е в сърцето на големи нови усилия за разширяване на ЕС до 35 държави. Страните членки от блока предоставиха на Киев статут на кандидат за членство в ЕС този юни и Европейската комисия ще направи изявление, което ще направи "много трудно за страните членки да не кажат нека отворим преговорите" с Украйна, заявил дипломат от ЕС. "Политическият натиск просто ще бъде толкова силен, че нито една индивидуална страна членка няма да може да му устои. Работим с предположението, че наистина до декември Европейският съвет ще реши да отвори преговорите", добавил той.

Всяко решение за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към ЕС обаче идва с политически и правни проблеми, отбелязва "Политико". За да започне преговори, Украйна трябва да изпълни седем условия, поставени от Комисията, включително съдебни реформи и ограничаване на корупцията. Само две от седемте условия са били изпълнени, заяви през август украинското правителство.

Макар че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до срещата на върха на европейските държавни и правителствени ръководители в средата на декември, лидерите ще направят политическо изявление, с което ще дадат разрешение за започване на преговорите, дори ако правната рамка за преговорите все още не е завършена. "Целта е през декември да се постигне политическо съгласие за началото на преговорите", е посочил втори дипломат, добавяйки, че правното решение за приемането на Украйна може да бъде взето до началото на 2024 година.

В отговор на запитване докъде е стигнала Украйна в изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС е заявил, че напредъкът е окуражаващ и само една област, свързана с малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в свое интервю пред германския в. "Шпигел", че Украйна би могла да се присъедини към ЕС през 2030 г., ако бъдат изпълнени всички необходими условия, предаде Укринформ.

"Украйна може да стане член на ЕС през 2030 г., ако и двете страни си напишат домашното", заяви Мишел в отговор на запитване дали е имал предвид и Украйна в своя призив към ЕС блокът да се подготви да приеме нови членове до 2030 година. По думите му Украйна и другите страни кандидатки трябва да осъществят реформи, да се борят с корупцията и да изпълнят законовите изисквания.
(БТА, Владимир Арангелов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
През 2030-та година, няма да има Украйна. Западните части на сегашна Украйна ще влезнат наистина в ЕС - защото ще станат част от Полша. Централните части около Киев, ще бъдат някакъв буфер, а където в момента е руската армия - още от тези региони ще се присъединят към руската федерация.
153
7
 
3
 
! Отговори
Круел преди 8 месеца
ХЕХЕхеХехехехеХЕхехех само добри новини напоследък! Рашистан Дан Дан Дон Дон
152
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
3 ЛОШИ НОВИНИ ЗА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ОТ НАЧАЛОТО НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2023! УДАВИ СЕ ПУТИНИСТ, ОБЯВИХА, ЧЕ БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ НЯМА ДА СТИГНАТ И ДО БАЛОТАЖ НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ И СЕГА ЕС ЩЕ ДОПУСНЕ УКРАЙНА ДО ПРЕДПРИСЪЕДИНИТЕЛНИТЕ СИ ФОНДОВЕ!
151
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има ли условие Украйна да спре атомните си централи, и ако няма такова, защо няма?
150
2
 
7
 
! Отговори
Аналена Бербок преди 8 месеца
Каза че ЕС ще приеме Луганск..тя май не знае че той се намира в Русия! Но дори в Русия да е няма да я спре да приеме Луганск в ЕС!
149
7
 
3
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 8 месеца
Стават все по могъщи с помоща на Путин.Мерси дедо
148
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
на украйна положението е отчайващо на превързване е живата сила,планът е приемане в Евросъюза и отправянето на европейци в месомелачката докато гръмне гъбата в някоя държава от съюза
147
2
 
8
 
! Отговори
Германия преди 8 месеца
Ние като най голямата US колония платихме сметката за Сирия и Афганистан и плащаме за милионите бежанци! Сега ще платим издръжката на цяла държава Украйна! Но добре че US ни взриви газопровода от Русия и ни фалира! Та скоро няма да имаме с какво са плащаме за войните им!
146
4
 
7
 
! Отговори
Да преди 8 месеца
Поредната лудост.
145
5
 
5
 
! Отговори
До 187 преди 8 месеца
Май да! Като ЕС приеме Украйна в границите и от 1992, а 20% от тази територия е в Русия, следователно ЕС ще приеме и Русия!!
144
5
 
11
 
! Отговори
Можело...2030 г.... преди 8 месеца
Дотогава нито Украйна, нито ЕС ще има. Русия е в Украйна , за да остане. И нея ли ще Приемете?Ахаха...
143
3
 
9
 
! Отговори
С това преди 8 месеца
САЩ официално ще приемат остатъка от Украйна в съюза на Американските европейски Колании!
142
3
 
7
 
! Отговори
ЕС ще приеме преди 8 месеца
Държава Х население ? Територия ? религия ? икономика ?
141
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 171 Това не може да се случи ние сме окупирани. Колко американски бази иа на територията ни, а ние подарихме голяма, чт от оръжията ни на Украйна?
140
3
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 8 месеца
границите не са им ясни, населението не е изветсно кое и какво е, как се държат с малцинствата знаем всички .... е как си го представя това ЕС? нас верно ни мислят за калинки
139
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 8 месеца
СЧИТАНО ОЩЕ ОТ 1 ЯНУАРИ 2024-ТА ДА СЕ ПРИЕМЕ , ЧЕ УКРАЙНА ПОЛУЧАВА ПЪЛЕН ДОСТЪП ДО ВСИЧКИ ПРЕДПРИСЪЕДИНИТЕЛНИ ФОНДОВЕ НА ЕС! А ЩЕ СЕ ПРИЕМЕ В ЕС ЧАК КОГАТО ПУТИНУВИЯ РЕЖИМ ПАДНЕ И ЛУГАНСК, ДОГОВНЕЦК И КРИМ СЕ ВОДЯТ В СЪСТАВА НА УКРАЙНА! ЯКО БЯГАНЕ НА СМРЪДЛИВИ ПУТИНИСТИ ЩЕ ИМА ОСОБЕНО ОТ КРИМ! ЩЕ Е КАТО КАКТО БЯГАХА АРМЕНЦИТЕ ОТ НАНАДОЛНИ КАРАБАХ
138
2
 
3
 
! Отговори
До 178 преди 8 месеца
За какво са иначе колониите?
137
3
 
0
 
! Отговори
Споко преди 8 месеца
Споко, Борел каза, че ще победим Русия на бойното поле.
136
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европа ще плати сметката за американския банкет в Украйна.
135
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 8 месеца
До Анонимен..162Те тия европейци освен гейпарад за друго не виждам да са готови