Нападателят от Брюксел е убит, търсят се съучастници

Възможно е атаката да е дело на терористична клетка
Обновена: 17 окт 2023 12:26 | 17 окт 2023 12:25, Елка Василева
48
Нападателят от Брюксел е убит, търсят се съучастници
Снимка: БГНЕС

Белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен като извършител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е възможно нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници, уточни полицията.

Още по темата
По данни, цитирани от местните медии, Ласуед е бил мигрант от Тунис, който през 2019 г. е поискал убежище в Белгия, но е получил отказ. Не се е потвърдила информацията, че в Тунис той е бил преследван за терористична дейност и е изяснено, че в родината си е бил регистриран за дребни закононарушения. Във видео, разпространено онлайн, терористът заяви принадлежност към групировката "Ислямска държава". По последни данни снощи нападателят е използвал автомат AR-15, а не "Калашников".

Белгийските служби за сигурност са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, коментираха в интервюта местни експерти. Според тях полицията е била подготвена за покушение срещу представители на еврейската общност. По тази причина снощният футболен мач между отборите на Белгия и Швеция в Брюксел не е бил отменен, поясняват те.

Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Мнението на експертите е, че подобни нападения е най-вероятно да се извършват от постоянно пребиваващи в страната, а не от пристигнали от чужбина терористи.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аха, и как е умрял? Пак ли го убихте, за да не успее да даде показания кой наистина му е платил за поръчката??? Много удобно всички терористи биват убивани, преди да успеят да ги разпитат, щото виновника май ще се окаже друг!
33
0
 
0
 
! Отговори
белгииския спецназов преди 6 месеца
ец или свот е оцелил . като на асан приятелката . уцелен е в гърдите . Не е издържал операцията - стар е бил . 45 и куршум през гърдите - двата дроба . и логично - при Алах . как са издебнали на кафенето .
32
0
 
1
 
! Отговори
като намерят съучаст преди 6 месеца
ници непременно пишете .
31
0
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 6 месеца
Разбрах че е бил ранен и откаран в болница . Явно са разбрали ще ужевее и са го довършили за да не се превръща в затворник мъченик и в последствие да става повод за размяна на затворници
30
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
И тук се опитаха да намесят Русия и Путин...
29
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 35 "Терористите трябва да се убиват максимално брутално..." - както и нато-вците в Афганистан. Вкл. и нашенските наемници.
28
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Е и? ЕС подкрепя ислямския тероризъм. Какво ревът?!
27
0
 
5
 
! Отговори
I’m преди 6 месеца
Е като ги водят на отчет, защо просто не ги върнат от държава от където са? Какво си ги държат за украшение ли?
26
4
 
8
 
! Отговори
klo преди 6 месеца
това е инсценировка, сега ще въведат електронни паспорти, еврота и тем подобни за общото благо
25
0
 
8
 
! Отговори
faga преди 6 месеца
ммда, интересно, няма да може да говори, то това е целта да се дестабилизира европа
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, коментираха в интервюта местни експерти. Според тях полицията е била подготвена за покушение срещу представители на еврейската общност"-----+--------Е как ще хабят ресурс за някакви си швegu? Скъпоценните евреи са най-важни.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БРЕЙ МНОГО КРЪВОЖАДНИ ТЕЗИ БАЛДУИНИТЕ БЕ!...
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С умиление си спомням как немската тоалетна хартия ДВ пишеше критики за България, че не пуска такива елементи на своя територия.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 26: Не забравяй че Доган и компания са били и все още са агенти на държавна сигурност. Тогава са изпълнявали нареждане от масквето.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След дъжд качулка, той ликвидира шведите.
19
4
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 6 месеца
Отлично,но сега пуснете и една статия как дипломатите от ЕС са недоволни и включително и Борел от госпожата Фон де Ляйен,които считать че е станала "неуправляема" и приема решение сама(смятай по диктовката на Вашингтон) и командва "парада" с укази и замина в Израел без да съгласува с парламента.РАЗКРИТИКУВА палестинците,но нищо не е казала за мирните жители на ГАЗА,а това е недопостимо за такъв ранг от ЕС. И тя е като Зеленски,Столтенберг,Денков и КИРЧО и Асенчо поставени пешки..от "посолството
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
600 са на отчет, т.е. на свобода. ЕС мисли, че те ще се превъзпитат. Те мислят, че ЕС са друговерци, хо.осе.уалисти и шматки, които са слаби и нямат воля. Затова ТЕ искат и ще станат новите господари. Всички са им се са над.пили и чакат да проникнат, после пищят че било без вазелин
17
0
 
2
 
! Отговори
асан форевър преди 6 месеца
аз помагах :)))
16
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти".............Честита ви толерастия и евро ценности.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е така де, да не вземе да каже нещо дето не е в схемата.