Нападателят от Брюксел е убит, търсят се съучастници

Възможно е атаката да е дело на терористична клетка
Обновена: 17 окт 2023 12:26 | 17 окт 2023 12:25, Елка Василева
48
Нападателят от Брюксел е убит, търсят се съучастници
Снимка: БГНЕС

Белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен като извършител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е възможно нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници, уточни полицията.

Още по темата
По данни, цитирани от местните медии, Ласуед е бил мигрант от Тунис, който през 2019 г. е поискал убежище в Белгия, но е получил отказ. Не се е потвърдила информацията, че в Тунис той е бил преследван за терористична дейност и е изяснено, че в родината си е бил регистриран за дребни закононарушения. Във видео, разпространено онлайн, терористът заяви принадлежност към групировката "Ислямска държава". По последни данни снощи нападателят е използвал автомат AR-15, а не "Калашников".

Белгийските служби за сигурност са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, коментираха в интервюта местни експерти. Според тях полицията е била подготвена за покушение срещу представители на еврейската общност. По тази причина снощният футболен мач между отборите на Белгия и Швеция в Брюксел не е бил отменен, поясняват те.

Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Мнението на експертите е, че подобни нападения е най-вероятно да се извършват от постоянно пребиваващи в страната, а не от пристигнали от чужбина терористи.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
2
 
! Отговори
Адмирации преди 6 месеца
Нацисти! Убили човека, защото е с позиция, а Израел, може да избива хиляди жени и деца, но без последствия! Къде е равноправието?
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма умерен ислям. Всеки мюсюлманин е в най-добрият случай спяща клетка на Ислямска държава. Затова мюсюлманин не трябва да бъде допускан в Европа. Като иска ислям и джамии да ходи в Саудитска Арабия.
12
0
 
17
 
! Отговори
??? преди 6 месеца
Добре де...водели на отчет 600 радикали. Или ги изгонете, или ги осъдете за нещо, все ще намерите за какво. Те ги водели на отчет, пък после реват, че имало атентати....
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само Израел и САЩ, знаят как да възпитават тия ***!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Горките швеци, няма спокойствие за тях нито в Шведия, нито в чужбина. Пък тъй хубаво си приемаха всякакви нещастни мигранти. И аха да си подобрят генофонда и да имат ефтини бачкатори и евачи, че и в НАТО да влязат. Обаче греда.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Белгия в най-добрия случай имат дестки хиляди такива тармбуцци.
8
0
 
8
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Как така "убит", нали беше заловен жив? Или властите са взели мерки да не "пропее". Бързаци и молодци, както се казва. Сега издирват съучастниците на спокойствие. Прогнила система в прогнил псевдолиберален свят.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Швеция пак ли с въоръжена до зъби охрана ли са шведите? Щот там има повече ислямисти и от Белгия. Пък те гориха корана няколко пъти.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти.//И ги държите в Белгия? Е, тогава не се оплаквайте!
5
1
 
4
 
! Отговори
не е редно преди 6 месеца
да е тунезиец, белгиец, а е редно боец на ИДИЛ . ударил е двама бойци на шведските гнусове . видео пусна , та да го видим . отиде да умре в кафето . квартирата му е изтарашена и търсят близките му . Щом живее в белгия , явно там има нещо . да обикалят войските .
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Според белгийските медии нападателят е бил облечен с тениска на Възраждане и крещял "Путин е велик"
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Такъв трябва да се трепе на място. А най-добре въобще да не се допуска в Европа.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чудесна новина, вече е при Алаа, сега ще му дадат 40 - те девственици... ХАХАХАХАХАХ
1
2
 
2
 
! Отговори
Жертви преди 6 месеца
Тероризъм в град Бобоб дол, полицаите се скриха като мишки!