Орбан поиска всички средства на Унгария срещу ветото за Украйна

Той окачестви решението за преговори с Киев като "лошо"
15 дек 2023 13:27, Стела Стоянова
114
Орбан поиска всички средства на Унгария срещу ветото за Украйна
Снимка БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан защити решението си да наложи вето на пакета от помощи на ЕС за Украйна в размер на 50 милиарда евро и заяви, че все още може да спре присъединяването на тази страна към блока, след като тя получи вчера зелена светлина да започне преговори за членство, предаде Ройтерс.

На срещата на върха в Брюксел другите лидери на Европейския съюз заобиколиха възраженията на Орбан, като уредиха той да напусне залата, докато те предприемаха историческата стъпка да се съгласят да започнат преговори за присъединяване с държава, която е във война. Те обаче не можаха да преодолеят съпротивата на унгарския премиер, който поддържа тесни връзки с Русия, срещу преразглеждането на бюджета на блока, за да се насочи жизненоважна финансова подкрепа към Украйна и да се осигурят повече пари за други приоритети на ЕС, като например управлението на миграцията, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Орбан заяви пред унгарското държавно радио, че е трябвало да блокира пакета от помощи за Украйна - част от по-широк многогодишен бюджетен план - за да е сигурен, че Унгария ще получи средствата, които иска, от бюджета на ЕС.

"Винаги съм казвал, че ако някой иска да промени бюджета - а те го искат - то това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че трябва да получи това, което й се полага. Не половината или една четвърт от него", подчерта той.

Унгарският премиер окачестви започването на преговори с Украйна за присъединяване към ЕС като "лошо решение" . "Унгария не носи никаква отговорност за това, можем да спрем този процес по-късно и ако е необходимо, можем да ударим спирачка, и крайното решение ще бъде взето от унгарските депутати", подчерта Орбан./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: УнгарияукрайнаорбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е политически мъж!
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Русия, за разлика от Запада, всичко върви както трябва.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германия губи своята промишленост. Доскоро Германия беше наричана локомотивът на Европейския съюз, но сега все по-често я наричат "болния човек на Европа", пише The Economist.
33
12
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 4 месеца
И Запада не бърза! Разполагаме с цялото време на света! Но П'***'лер НЕ Е БЕСМЪРТЕН!
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денйов веднага да тегли поне 5 милиарда лева заем и да го праща на Украйна! Все пат горе долу 5 милиона е матрялът у хас дето иска ЕС, но не даде по 1000лв за Укеайна.
31
15
 
7
 
! Отговори
една баба преди 4 месеца
Една баба я дадоха с 12500 рубли пенсия - 250 лева. И това не е най-ниската пенсия в голташка Русия. За сравнение минималната пенсия в България догодина ще гони 30000 рубли. 3 пъти по-богати сме. Като им гледам цените са много леко по-евтини от нашите. Дадоха хора от цяла Русия. Реват кански. Просто са смачкани от режима на джуджето. Смее им се и им се подиграва през цялата пресконференция. Руснаците са смачкан народ, но няма да е вечно и това.
30
11
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 4 месеца
Орбан търгаш,ще си получиш всички милиарди,те са жълти стотинки за безумно богата Европа! Ще получиш колкото искаш,само и само лудия пурпорногъзбабун в мАсква да лъчка!
29
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия не бърза, Русия може да продължи да смила укронацисти години наред. Икономиата и се развива, разполага в неограничени ресурси, руският народ е сплотен, в международен план съюзниците и приятелите и по целия свят се увеличават. Започване на преговори на Украйна за ЕС само ще удължи агонията на Украйна, ще направи победата на Русия по-убедителна, а болката на украинците и на запада от загубата по-болезнена и по-ужасна.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Голям интерес към сайта! И от пасьолството пишат!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с контранастъплението?
26
1
 
4
 
! Отговори
Европедеращини преди 4 месеца
Я провел 8 часов, пытаясь убедить их не делать этого. Украина не готова быть членом ЕС. Это решение является несвоевременным, ситуация для этого еще не созрела. Но убедить их не удалось. Скажу еще раз, что я боролся 8 часов. Одним из их аргументов было то, что их 26, а я один.
25
1
 
2
 
! Отговори
Европедеращини преди 4 месеца
Мы не хотим, чтобы Украина была членом ЕС, поэтому венгерский парламент отклонит это. И пока оно не дошло до парламента, а это долгий, долгий процесс, Венгрия сможет заблокировать прием Украины в ЕС еще 75 раз. Я не хотел, чтобы Венгрия чувствовало вину за это плохое решение, я сказал, что не хочу в нем участвовать. И поэтому я вышел из комнаты.
24
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
До АнонименНе знам какъв му се пада,ама явно са рода.
23
18
 
9
 
! Отговори
Смешно преди 4 месеца
Вчера гледах прословутата пресконференция на джуджето-сатрап! Отзад на екрата есемси със съобщения от цяла Русия за липса на канализазия, водопровод, забавени плащания, липса на лекарства, чудовищна инфлация. Няма пилешко, няма яйца. Поголовна мизерия не кореспондираща със скъпия костюм на джуджефин кремълски и розовите му очила, че Русия е някакъв икономически фактор. Жалко за руснаците! Скоро ще идват нелегално при нас да ни мият кенефите. Вече сме в пъти по-богати от тях, можем да им плащаме
22
1
 
0
 
! Отговори
Главен герой преди 4 месеца
Табора отлита към небето!
21
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
До Анонимен Ако отпадне правото на ВЕТО една страна от големите която по някакъв начин контролира примерно трите прибалтийски републили изведнъж ще се сдобие Легално с 4 гласа в съвета на ЕС. И КАКВО става - Добре дошли в Джунглата.
20
4
 
15
 
! Отговори
До 18 преди 4 месеца
Има,я...колкото отстрани фалирала Гърция. Гърците веднага извадиха драмите, ама те имат топки. И дълговете им изчезнаха. Никой няма да пипне Орбан, защото цяла Източна ЕС го следва. Без нас, *** и майцепродавците, есг.
19
5
 
3
 
! Отговори
Кой го харесва преди 4 месеца
Себеподобните, се харесват!
18
7
 
12
 
! Отговори
наблюдател преди 4 месеца
Така се прави, а не като нашите мишки цвин - цвин гледат жално и очакват някой да се трогне за нас.
17
9
 
5
 
! Отговори
смешни преди 4 месеца
Маджарковците сме им сърали попарата от време Оно. Ама сме ги и били като мече у дирек. Така, че тая путинска лопата не трябва да ни е за пример. Да живее България!