Риск Европа да стане неуправляема, ако популистите спечелят през юни

Популизмът и национализмът са във възход почти навсякъде
204
Риск Европа да стане неуправляема, ако популистите спечелят през юни
Снимка: БГНЕС

Лидерът на центристката политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент Стефан Сежурне предупреди днес, че съществува "реален" риск Европа да стане "неуправляема", ако популистките партии получат подкрепа на европейските избори през юни, предаде Франс прес.

"Рискът от неуправляемост е доста висок /.../, ако популистките партии успеят някога да получат блокиращо малцинство в Европейския парламент", обясни той на пресконференция в Брюксел, отбелязвайки, че "популизмът и национализмът са във възход почти навсякъде в Европа".

"Рискът е да е много трудно да се състави мнозинство", продължи евродепутатът, който е и лидер на френската президентска партия "Възраждане".

Групата "Обнови Европа" (центристи и либерали) е третата по големина политическа сила в ЕП след дясната Европейска народна партия (ЕНП) и Европейския алианс на социалистите и демократите (ЕАСД).

Тя се състои от 40 политически партии и има 100 евродепутати от 24 държави, посочва АФП.

Запитан за няколко неотдавнашни социологически проучвания, които поставят "Обнови Европа" на четвърто място, след крайнодясната група "Идентичност и демокрация" (ИД), Стефан Сежурне каза, че е уверен в способността на своята фракция да запази третото място и да остане "решаващ политически балансьор" в ЕП. Той спомена за цел от "около 90-100 евродепутати".

"Трябва да се превърнем от убедени европейци в убедителни европейци", подчерта той, визирайки предстоящите месеци на предизборна кампания.

Запитан за надпреварата за "висшите постове" в Европа, която ще започне след изборите през юни, Стефан Сежурне каза, че се надява неговата група да предложи по един кандидат за ръководител на всяка институция (ЕП, Еврокомисия, Съвет на ЕС).

Във връзка с огласеното наскоро от настоящия председател на Европейския съвет Шарл Мишел намерение да се кандидатира на изборите за Европейски парламент Сежурне отговори уклончиво.

"Разбира се, той ще играе важна роля в нашето политическо семейство", каза той и добави: "Трябва да го попитаме какви са амбициите му".

Над 400 милиона европейски граждани ще бъдат призовани да гласуват от 6 до 9 юни в 27-те държави членки на Европейския съюз, за да обновят ЕП - институция, която участва в приемането на законодателството заедно с държавите членки.

На последните избори за ЕП през май 2019 г. избирателната активност се повиши, като средната за ЕС беше 50,66 процента, припомня АФП. /БТА, Алексей Маргоевски/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: избориЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
1
 
! Отговори
Има решение! преди 3 месеца
ЕДИНСТВЕНИЯ начин ЕС да оцелее е така наречените "популисти" да вземат власта и тотално да реформатират и реорганизират Евроджендърския самозабравил се либерастки съюз.
182
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Страхът е голям... Има хра със списъци, за 50 години назад, описващи лрестъпленията ви ...
181
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПросТете ми, но зашо трябва Европа да е управляема? Защо АЗ или който ид а е друг, трябва да се суобразява със стотина парчета в Брюксел?
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Риск има само за бежанците,че може най-после да започнат да ги депортират
179
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се чете " ...ще стане неуправляема за Шоррошшш и компания". А това е направо ужас за тях ! Хахахаха.
178
1
 
9
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
Някои им казват популисти,но те по скоро да националисти патриоти(колкото и мръсно да звучи),вижте какво става в Германия,управницоте от меркел досега ,без война,докараха германия до хаос и колапс.но гермаците се събудиха навреме,и днес буквално в германия ври и кипи,а Алтернативата е с 38-40% напред,и не само там,италия,холандия,франция.ес в този си вид трябва да бъде променен,и ще бъде променен,или ще се разпадне.жалко че в България нямаме истнски националисти патриоти
177
0
 
11
 
! Отговори
Shark преди 3 месеца
Кои точно наричате популисти? Тези, които казват истината, че ЕС върви на зле, тези, които искат Европа да е за европейците, не за пришълци, които налагат своите вярвания и традиции, това ли са популистите? Аз пък не желая да ме ръководят хомосексуалисти, бабофили, подгъзници на САЩ и прочее *** и да ми се насаждат някакви измислени евроатлантически ценности и толерастия!
176
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защото сега е управляема :-)))))
175
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво означава неуправляема? Това е като изборите с Тръмп в САЩ. Трябва да се направи всичко възможно хората да не могат да избират когото си искат, а да избират само от предварително одобрените 2-3 човека. Това ли ви е демокрацията? Ако популистите спечелят, то е защото сегашните до толкова са се оcpaли, че не могат да предложат нищо на нормалния европеец, което да му даде причина да гласува за тях! Излезте с вашите идеи и представете алтернатива!
174
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Възходът на крайно десните е резултат. Освен това да си кажат кого наричат крайно десни - несъгласните с измишльотените на ЕС! Този тъмен сценарий да не се окаже халюцинация? Историята помни подобни събития. Резултата беше крах на Европа и трудно възстановяване. ЕП да си опича акъла и да спре иди0тиите си! На хората им писна от глупости!
173
1
 
18
 
! Отговори
Каква преди 3 месеца
е разликата между липса на управление и управление в интерес на САЩ и от САЩ?
172
0
 
17
 
! Отговори
Демократично преди 3 месеца
"Богатите станаха още по-богати, а бедните още по-бедни.."
171
15
 
1
 
! Отговори
преди 3 месеца
Хубаво ви почнахме от ден 1. Само така. Затова всички гласувахме за него и управляваме. Искаме срещу големите данъци които плащаме да има резултат! А не барутници по сфетофарите да ме блокират. Който няма принос за БВП-то или не внася големи данъци ще го тричат в Украйна! Скоро! Win-win ситуация, така няма кой да търкаля барутници по улиците в София и да ни пречи!! Ние можем, и ще го направиме и вече доста сме напреднали, само гледайте хахаха
170
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крадливата сврака с двата крака
169
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както би казал ба ви Тошо, демокрацията демократична се оказа едно недоносче.
168
0
 
22
 
! Отговори
ДрОгаре кръгломозъче преди 3 месеца
При капитализма всичко крадем, не само мандрите.
167
1
 
16
 
! Отговори
Закривай ЕССР! преди 3 месеца
Богатите станаха още по-богати, а бедните още по-бедни..
166
2
 
39
 
! Отговори
А дано преди 3 месеца
Европа да стане неуправляема! Щото ако сегашното управление продължи, Европа ще изчезне!
165
1
 
28
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
ЕС ще липсва само на некадърните и неграмотни про'с'таци у нас, които на 2 Април гласуваха за него.
164
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Управляващите на ЕС се самозабравиха и съвсем нормално ще се самоунищожи. Напълниха с бежанци домът на европейците и те се чувстват зле у дома. Само тези от власта живеят добре, както крадци, мафиоти и измислени бизнесмени.