Риск Европа да стане неуправляема, ако популистите спечелят през юни

Популизмът и национализмът са във възход почти навсякъде
204
Риск Европа да стане неуправляема, ако популистите спечелят през юни
Снимка: БГНЕС

Лидерът на центристката политическа група "Обнови Европа" в Европейския парламент Стефан Сежурне предупреди днес, че съществува "реален" риск Европа да стане "неуправляема", ако популистките партии получат подкрепа на европейските избори през юни, предаде Франс прес.

"Рискът от неуправляемост е доста висок /.../, ако популистките партии успеят някога да получат блокиращо малцинство в Европейския парламент", обясни той на пресконференция в Брюксел, отбелязвайки, че "популизмът и национализмът са във възход почти навсякъде в Европа".

"Рискът е да е много трудно да се състави мнозинство", продължи евродепутатът, който е и лидер на френската президентска партия "Възраждане".

Групата "Обнови Европа" (центристи и либерали) е третата по големина политическа сила в ЕП след дясната Европейска народна партия (ЕНП) и Европейския алианс на социалистите и демократите (ЕАСД).

Тя се състои от 40 политически партии и има 100 евродепутати от 24 държави, посочва АФП.

Запитан за няколко неотдавнашни социологически проучвания, които поставят "Обнови Европа" на четвърто място, след крайнодясната група "Идентичност и демокрация" (ИД), Стефан Сежурне каза, че е уверен в способността на своята фракция да запази третото място и да остане "решаващ политически балансьор" в ЕП. Той спомена за цел от "около 90-100 евродепутати".

"Трябва да се превърнем от убедени европейци в убедителни европейци", подчерта той, визирайки предстоящите месеци на предизборна кампания.

Запитан за надпреварата за "висшите постове" в Европа, която ще започне след изборите през юни, Стефан Сежурне каза, че се надява неговата група да предложи по един кандидат за ръководител на всяка институция (ЕП, Еврокомисия, Съвет на ЕС).

Във връзка с огласеното наскоро от настоящия председател на Европейския съвет Шарл Мишел намерение да се кандидатира на изборите за Европейски парламент Сежурне отговори уклончиво.

"Разбира се, той ще играе важна роля в нашето политическо семейство", каза той и добави: "Трябва да го попитаме какви са амбициите му".

Над 400 милиона европейски граждани ще бъдат призовани да гласуват от 6 до 9 юни в 27-те държави членки на Европейския съюз, за да обновят ЕП - институция, която участва в приемането на законодателството заедно с държавите членки.

На последните избори за ЕП през май 2019 г. избирателната активност се повиши, като средната за ЕС беше 50,66 процента, припомня АФП. /БТА, Алексей Маргоевски/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: избориЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
33
 
! Отговори
Шотландски боец преди 4 месеца
Трябва да се фиксираме върху България и партньорите ни в източна Европа ( Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Румъния). По всичко си личи, че в Западна Европа ще има проблем с политическата и етническата системи, трябва да сме готови да опазим границите и и помогнем на белите като е нужно!
162
14
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Обществата на европейските народи са деструктурирани и вината за това трябва да се търси не в някакви нелогични и хипотетични вини на Народът Израел,а във ФРАНК-МАСОНСТВОТО. Проводници на масонщината са европейските аристократи,които управляват преди всичко ингогнито в анонимност. При дадените обстоятелства има само едно решение и то не е да гласуваме,защото вотът е предрешен.Имаме нужда от РЕУНИФИКАЦИЯ НА НАШАТА БЯЛА РАСА ПОД ВОДИТЕЛСТВОТО НА САЩ,АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ.
161
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Във Германия се вдигнаха на въстание против самоубийственото им правителството!!!
160
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На пушка отива работата братя мой, стягайте джапанките!!!!
159
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС няма да липсва на никой. Повече от сигурно е .
158
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Наднационалната власт на ЕС корумпира и по дефиниция е анти демократична и ограбваща суверенитета на държавите и свободата на народите на континента. ЕС трябва да бъде закрита.
157
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като оставим настрана кухата фразеология от сорта на "да говорим с един глас" още никой не е дал смислено обяснение за мисията на ЕС и смисъла на съществуването на тази национална политическа организация.
156
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нищо не се споменава за въстанието в Германия.
155
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС не е Европа. ЕС е политическа организация - недоразумение, което на някакъв етап трябва да бъде закрито в интерес на европейските народи. Националните държави нямат алтернатива. Разни глобалистки, наднационални али-бали нямат бъдеще и това се вижда с просто око.
154
1
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Дано ЕС бъде разрушен!
153
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПОПУЛИСТИТЕ УПРАВЛЯВАТ В МОМЕНТА
152
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен Има ли по голям популизъм от демокрацията и демократите ? То не бе лъжи ,интриги ,скруполи ,корупция ,кражби ,лицемерие в комплект с наркомания ,извращения , хомофобия ,свиреп атеизъм ,богохулство и други сатанински ценности .
151
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига с партенките .Как ще коментираш това което става в момента .Да наричаш гневните фермери -популисти е много грешна тактика в нормалните бели страни .Днес строителите и фермерите в Берлин , зФолцваген в Волсбург е блокиран ,Брауншваген търсят компенцация от правителството заради санциите стрещу Русия от които те са губещи.А за 15 януари няма да е само там а пред Бундестага ,а това не са нашите дето ги купиха с по лев два на калпак.Я да чуя Шолц кво ще прави да се отчете ?
150
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Националист ако закачи русначетата, ще го опъва с факти сутрин и вечер. Руснаците не са Българи. Никога няма да бъдат
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПАК българските явреи хамериканофили си пеят песета (от статията за за новия фрески джентър разбрах и че и те(хамер-те) биле с тях )))).... СЕГА ВСИЧКО СЕ ВИЖДА НА ФРОНТА - ЕДНА ПРОТИВ 54 СТРАНИ !!!! И И и деца неможете да правите тръгли с политика да се занимават
148
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искам да видя този велик IT специалист, който с 3D принтер ще ми направи да кажем свинско със зеле и отново с 3D принтер ще ме транспортира от София до Бургас. Естествено, че трябва да се стачкува! Трябва да стачкуват всички занимаващи се с реален труд против властта на напечатаните 3D пари.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 124. То не се знае. Може и ти да си първия който ще започне да го сглобява отново.
146
0
 
9
 
! Отговори
малиий страх преди 4 месеца
Щото сега се управлява идеално нали!!!Демография, енергия, икономика... Перфектни сме, напълно Независими, само още малко афганистанци ни трябват за заводите.
145
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Банкерите отнеха властта на западните индустриалците по естествен път чрез превръщане на западната индустрия в сфера на услугите. Така няма работници, няма класова борба, но няма и труд създаваш стока като основен двигател на капитализма. Остана възможността за ограбване на труда на работниците и ресурсите намиращи се извън Западния свят, а това става най-вече с войни. Естествено е завръщане на Англия на сцената като най-вещата колонизаторка с девиза: Разделяй и владей.
144
1
 
5
 
! Отговори
Що е то популизъм преди 4 месеца
"" Участие на народа в управлението и недоверие в държавните институции."" Не е зле популистите да спечелят.