Диана Ковачева е новият български съдия в ЕСПЧ

Изборът е на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа
22
Диана Ковачева е новият български съдия в ЕСПЧ
Снимка: Омбудсман

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) избра за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) проф. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Република България и преподавател по международно право и международни отношения в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), в катедрата "Международно право и право на ЕС". Това съобщи днес пресцентърът на висшето училище.

Съдиите в Европейския съд по правата на човека се избират от ПАСЕ от трима кандидати, номинирани от всяка държава, която е ратифицирала Европейската конвенция за правата на човека. Мандатът на съдия в Европейския съд по правата на човека е деветгодишен и трябва да започне до три месеца след избора.
 
Проф. д-р Диана Ковачева спечели мнозинство със 115 гласа от общо 214 гласа и 201 действителни пред другите български кандидатури - Галя Вълкова (с 73 гласа) и Драгомир Йорданов (с 13 гласа).
 
"Приемете моите и на цялото ректорско ръководство поздравления по повод избирането Ви за български съдия в Европейския съд по правата на човека. За нас е чест, че през всичките години, в които авторитетно представяхте страната ни като експерт в Съвета на Европа, министър на правосъдието, изпълнителен директор на асоциацията "Прозрачност без граници" и омбудсман на Република България, Вие нито за миг не пренебрегнахте своята дейност на преподавател по международно и хуманитарно право в Юридическия факултет и по международна правна рамка по ядрена сигурност към Международната програма по ядрена сигурност на Университета за национално и световно стопанство. Уверени сме, че Вашата изключителна експертиза, вашият богат академичен и управленски опит ще спомогне за успешната Ви дейност като български съдия в Европейския съд по правата на човека", отправи поздравление ректорът на университета проф. д-р Димитър  Димитров.
 
Ръководството на Юридическия факултет също поздравява проф. д-р Диана Ковачева. Колегите й отбелязват, че този избор е международно признание за нейните високи професионални и морални качества. Те се надяват да продължат съвместната работа, независимо от новите й отговорности, и това да допринесе още повече в обучението на студентите, черпейки от първоизточника по темите за правата на човека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: съдДиана Ковачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 месеца
Никъде до сега не е споменявано че Диана Ковачева и професор доктор.Ако знае и някой чужд език , браво.
19
1
 
0
 
! Отговори
браво преди 3 месеца
на АСАМБОБЛЕЯТА
18
3
 
1
 
! Отговори
Fena преди 3 месеца
Половината от мандата си, тая госпожа търсеше справедливост от ТЕЦ и ЕРП-тата за "големи сметки". ТЕЦ е субсидирано в БГ почти 100%, а токът е един от най-евтините в Европа (пак по политически причини). Та какво точно е правила г-жата? Нищо, само вятър в платната към бюрокрацията и европейските заплати.
17
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Тоя съд е пълна порнография. Съдят само слаби държави за щяло и нещяло. Някой знае ли случай да е осъдена Германия? Аз пробвах, но ми отговориха като *** разчитайки че не съм чел хартата за правата на човека.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Четох, че повечето които са потърсили съдействието й по личен казус, са останали разочаровани. Или не е отговорила, или отговорът е бил като на номер 12. А по медиите прави гръмки изказвания за нарушаване правата на човека ....само на думи и за трупане на рейтинг за ЕС. Всички са такива!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 16Не е на ЕК, а на Съвета на Европа, организация с повече страни-членки, включая Грузия, Турция, Албания и т.н.
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ako нe бeшe шopoшyнreл, ниkoй нямaшe ga я нaзнaчи в нakaзaтeлнaтa cъgeбнa rpyna зa reonoлитичeckи нaтиck нa EK...
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много е готина!писах и веднъж ,отговори ми доста съдържателно!да е жива и здрава и успех в новото начинание!
12
6
 
8
 
! Отговори
Ех преди 3 месеца
Българската кукла барби.нищо не работи а заплата взема.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди два месеца се обърнах с искане да сезира КС по въпрос за нарушени трудови права на обучаеми във висшите военни училища. Отговор -"разбирам аргументите ви, ама няма....". Покорно благодарим..... Почти като вица за Ленин дето изпсувал на майка "а очите му- пълни с доброта".
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 5 Като не иска да е омбудсман, защо не отиде в районния или в градския съд, или дори във ВСС, а бяга в европейския парламент?! Всичко се натиска за там. Защо ли?
9
5
 
6
 
! Отговори
Една соросоидка в преди 3 месеца
Страсбург и там ще защитава интересите на Господаря си - Сорос!!! За незнаещите, в далечната 1998-*** година, тя е била Зам. директор в сороско НПО!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освободи са място за Сестра Галева /комуниската Мая Манолова/- и без туй е безработна :)))
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До66. Сестра Галева нека да е на социалните грижи за издръжка . За омбудсман се изложи . Нищо не показа освен празно говорене за отпадане на сградната инсталация
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сестра Галева да са връща омбудсман - и без туй е безработна :)))
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не иска да е омбудсман в територия в която всеки си прави каквото пожелае, дори финансовия и министър укрива данъци!
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая от платена добре службица по нищоправене на още по-платена по още по-голямо нищоправене.Айде да е хаирлия.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЕСПЧ редовна осъждаше България, с този избори мутрите се надяват че повече няма да бъдат осъждани... което е празна надежда
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КУКУВИЦА КУКА
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тая колко е прoтивна, лелее....