Кметът на Амстердам иска: Употребата на наркотици да не се наказва

Нидерландия е изложена на риск да се превърне в наркодържава
25 яну 2024 22:53, Анисия Иванова
63
Кметът на Амстердам иска: Употребата на наркотици да не се наказва
Снимка: БГНЕС

Продажбата и употребата на кокаин и други наркотици не трябва повече да бъдат наказуеми. Това заяви кметът на Амстердам Фемке Халсема в интервю за нидерландски вестник, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП. Според кмета борбата с наркотиците е контрапродуктивна. Пазарите на наркотици трябва да бъдат регулирани, за да се подкопае моделът на приходите на „безскрупулните престъпници“, каза тя пред вестника.

Говорител на Халсема уточни, че Халсема не се застъпва за "прибързана легализация", а за регулиране, което отнема трафика на наркотици от ръцете на престъпниците, както се случва, например, с контролираните законни доставки на канабис в заведенията, наречени кофишоп.

Това не е първият път, в който Халсема се застъпва за различна политика в областта на наркотиците. През октомври 2022 г. на конференция на тема "организирана престъпност" тя каза, че „войната с наркотиците не работи“. Кметът също така изрази надежда, че отделните държави ще започнат да гледат по различен начин на употребата на наркотици и че трябва да се формулира "алтернативна стратегия".

В началото на този месец кметът предупреди в коментар в британския вестник "Гардиън", че Нидерландия е изложена на риск да се превърне в наркодържава. „Нарастването на световната търговия с наркотици означава, че имаме нужда от международни решения“, пише Халсема, цитиран от БТА.

Пред вестника тя заяви, че има пазар за стимуланти и че стотици години на репресии са постигнали "дяволски малко". „Около 80 процента от капацитета на полицията ни се изразходва за престъпления, свързани с наркотици. В Нидерландия и Белгия уличните цени на кокаина са абсолютно еднакви от години. Така че можете само да заключите, че невероятното количество усилия не е имало ефект върху пазара."

Според Халсема вместо да се налагат репресии е по-добре да се събори моделът на приходите на престъпниците. „Аз съм част от нарастваща група от учени и администратори, които казват, че международната война срещу наркотиците има такива ефекти, че сега страдаме повече от нея, отколкото от самите наркотици.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: наркотициНидерландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 месеца
И тези вървят закономерно към гибел.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако наркотиците си бяха легални, нямаше да има толкова силна организирана престъпност. Техните огромни финансови приходи се дължат точно на факта, че наркотиците са незаконни. Попитайте някой наркотрафикант дали иска да се легализират наркотиците? разбира се, че няма да иска. Наркоманите винаги си намират от къде да си купят при все, че е незаконно.
30
0
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Че Хохландия и така си е наркодържава,най големия хъб за разпостранение на наркотици в цяла Европа!Не е тайна за никого че са некадърници и не искат да решават проблема чтото са яко корумпета!
29
0
 
4
 
! Отговори
@59 преди 3 месеца
И какво общо има това с темата ? Съгласен съм , иИзточна Германия още не може да се съвземе от комунизма , само че защо го вадиш това , какво общо има с това за което говоря ??? Цялотл общество сте се побъркали с Русия/Антирусия , повтаряте едни и същи глупости от сутрин до вечер като приграмирани !
28
5
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 3 месеца
И тия и ония са по- добре от нас. Особено ония, когато бяха разделени на западна и източна държава, западната е била най- хубавото място за живот.
27
3
 
6
 
! Отговори
:D преди 3 месеца
На мене ми харесва , че точно тия провали , затънали в продтитуция , дрога , разврат и корупция , привличащи всякаква световна *** с гореспоменатите "атракции" ни пречат за Шенген, точно тия и ония дето дадоха на света Хитлер !
26
0
 
9
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
И изнасилването да не се наказва.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз като се напия и гърмя я с калаша,я с пистолета и може ли да не се наказва и това,че много ме притесняват от полицията...
24
2
 
7
 
! Отговори
Накратко : преди 3 месеца
Кити Божанков и про100 Киро харесват това! Депутат Петров - двойно повече!
23
0
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 3 месеца
островна град държава, разположена на 63 острова.
22
8
 
7
 
! Отговори
Народен Представител преди 3 месеца
Легализация на Марихуаната!До кога ще търпим Народе?!!!!
21
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да иде да го каже това в Сингапур, най-уредената и чиста държава в света! Там а те хванат на летището дори с канабис, бесилката ти е сто процента в кърпа вързана. Няма замяна със затвор, дори и с доживотен. Бесели са дори богати холандци, американци, включително и такива с дипломатически имунитет! Абсолютно всичко, дори и дипломатическата поща, се проверява с най-съвременни рентгени....
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На когото му е необходимо да ползва наркотици явно си има проблеми с него си. Не мога да го мисля.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пиянка, знам те имаш опит от Перу, там беше наркотрафикант. Дори не знаеш от колко време те следя и чакам удобен момент да те нae6a яко.
18
23
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Както винаги повечето коментари тук са писани от пълни тъпyнгеpи, най-вероятно пенсионери. Вместо да си шмъpkам легално кокa в някой кофишоп, която е минала през контрол и проба за чистота, ще се налага да купувам от съмнителни мутри, вероятно "Hells Angels" някакви бъркочи с фентанил, стъклена вата, аналгин и прочее гадни разредители, които са опасни за живота
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кофи Бабоне продава кока у кофишоп :)))
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Права е. Това са адски много средства, изразходвани по погрешен начин. Няма никакъв смисъл 80% от полицията да се занимава с потребители, някак си тъпо е. Ако се разреши употребата, потреблението рязко ще спадне.
15
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Таз е по-некадърна и нагла и от Киро.
14
8
 
3
 
! Отговори
Не се друсам преди 3 месеца
Наркотиците са забранени, но познавам много хора, които пушат и се дрогирват, сякаш е легално. А за това се лежи в бай Ставри. Но аз не се друсам, защото не ми харесва, а не защото не е законно. Всичко съм пробвал, но не ми хареса.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не трябва да се разрешават такива безумия. Както има алкохол по магазините това какво да не би да помага хората да не се тровят с него? Не помага, а просто алкохола е лесно достъпен и човек лесно може да се претрепе ако е депресия например и пие само алкохол без да яде. С наркотиците е по-зле. Има наркотици които са много опасни и те няма как да ги разрешат никога следователно винаги ще има контрабанда ако я пропускат.