Кметът на Амстердам иска: Употребата на наркотици да не се наказва

Нидерландия е изложена на риск да се превърне в наркодържава
25 яну 2024 22:53, Анисия Иванова
63
Кметът на Амстердам иска: Употребата на наркотици да не се наказва
Снимка: БГНЕС

Продажбата и употребата на кокаин и други наркотици не трябва повече да бъдат наказуеми. Това заяви кметът на Амстердам Фемке Халсема в интервю за нидерландски вестник, предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП. Според кмета борбата с наркотиците е контрапродуктивна. Пазарите на наркотици трябва да бъдат регулирани, за да се подкопае моделът на приходите на „безскрупулните престъпници“, каза тя пред вестника.

Говорител на Халсема уточни, че Халсема не се застъпва за "прибързана легализация", а за регулиране, което отнема трафика на наркотици от ръцете на престъпниците, както се случва, например, с контролираните законни доставки на канабис в заведенията, наречени кофишоп.

Това не е първият път, в който Халсема се застъпва за различна политика в областта на наркотиците. През октомври 2022 г. на конференция на тема "организирана престъпност" тя каза, че „войната с наркотиците не работи“. Кметът също така изрази надежда, че отделните държави ще започнат да гледат по различен начин на употребата на наркотици и че трябва да се формулира "алтернативна стратегия".

В началото на този месец кметът предупреди в коментар в британския вестник "Гардиън", че Нидерландия е изложена на риск да се превърне в наркодържава. „Нарастването на световната търговия с наркотици означава, че имаме нужда от международни решения“, пише Халсема, цитиран от БТА.

Пред вестника тя заяви, че има пазар за стимуланти и че стотици години на репресии са постигнали "дяволски малко". „Около 80 процента от капацитета на полицията ни се изразходва за престъпления, свързани с наркотици. В Нидерландия и Белгия уличните цени на кокаина са абсолютно еднакви от години. Така че можете само да заключите, че невероятното количество усилия не е имало ефект върху пазара."

Според Халсема вместо да се налагат репресии е по-добре да се събори моделът на приходите на престъпниците. „Аз съм част от нарастваща група от учени и администратори, които казват, че международната война срещу наркотиците има такива ефекти, че сега страдаме повече от нея, отколкото от самите наркотици.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: наркотициНидерландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не се налазва употребата на колдрекс..
11
0
 
12
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Всъщност, много разумно. Същото го говоря от години - кокаин в аптеките на реалната му цена, амфетамини и опиоиди 'секакви така или иначе си се продават с правилните рецепти ergo правят се достъпни и без рецепти, и трафика секва. С една подробност, ако стане нещо - от спешното те отсвирват, линейки не се пращат, с други думи - проблем на ползващия е да не се претрепе. Ако умре - умре, да не е ползвал :).
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Боже прибери си вересиите
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този свят отива по дяволите.
8
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зелените наркомани - в затвора!
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Целта е наркотиците да се узаконят, за да могат да станат задължителни. Абсолютно същото беше и с прокарването на разврата като норма... От разнообразие и позволеност, към повинност стил конвенцията от Истанбул :)
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Канада има области в които дори хероина е легален . Има и програми по които дават наркотици на наркоманите като социални помощи за да не изпадат абстененция :))) Канадците направо къртят . При кокаина е още по свободно .
5
7
 
18
 
! Отговори
О преди 3 месеца
Това може да го каже само човек,който здраво шмърка.Дали предлага и на децата си по някоя линийка кокаин?
4
3
 
9
 
! Отговори
Ей на това преди 3 месеца
му се вика "чадър". Кметицата на конференции и пред вестници прави официална пропаганда на наркотиците, а ние се възмущаваме от нашите полицаи, че прикривали някакви въшльовци-наркодилъри.
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали са в бизнеса и гледат да си го уредят легално.
2
14
 
18
 
! Отговори
Рико рос преди 3 месеца
Направо наркотиците да станат задължителни за децата в детските градини
1
11
 
25
 
! Отговори
ХИЧО преди 3 месеца
Не иска ли направо да се продават в училищата,че да е удобно за всички?Побъркан свят...