Галъп: 44,3% от българите са скептични за жизнения си стандарт след приемане на еврото

Страховете са по-високи при по-високите възрастови групи
26 яну 2024 17:30, Анисия Иванова
55
Галъп: 44,3% от българите са скептични за жизнения си стандарт след приемане на еврото
Снимка: Галъп

Перспективата за приемането на еврото в България продължава да поражда неяснота и да буди обществена тревога по отношение на жизнения стандарт. Това сочат национално представителни данни на "Галъп интернешънъл болкан“, изготвени за Българската национална телевизия в изследване, проведено между 11 и 19 януари лице в лице, извадка от 807 души като 1% от извадката е равен на около 54 000 души.

Според данни на Галъп 44,3% от запитаните избират опцията "Приемането на еврото ме кара да се чувствам по-несигурна/несигурен“. 23,5% са на противоположното мнение.

"Приемането на еврото не ме кара да се чувствам нито по-сигурна/сигурен, нито по-несигурна/несигурен“ - тази междинна опция пък назовават 23%, а други 9,2% признават, че не могат да определят.

Няма ясни мнозинства, но видно е, че ентусиазъм липсва.

Демографският разрез показва, че страховете са закономерно по-високи при по-високите възрастови групи и съответните им политически предпочитания. При най-младите картината е осезаемо по-позитивна.  

Според Галъп данните не са изненадващи на фона на предишни сондажи на агенцията, които показват, че в директен въпрос „за“ или „против“ еврото скептицизмът също надделява и явно е нужна повече разяснителна и информационна работа.

Изследването на Галъп е проведено и финансирано от БНТ между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: европриеманеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При влизане наБГв еврозонатаДържавата ще загуби55тона злато а населението и фирмите ще загубят123милиарда лв,спестявания в БанкитеИ като резултат от"операцията"България окончателно ще загуби своя сувернитет а населението ще загуби още веднъж поне1/2от жизнения си стандарт,който за33години бе постигнатА това означава,че българското общество ще бъде"върнато"33години назад в развитието и фактически ще започне ново натрупане на първоначален капиталТака не само отделни граждани ами всички ще загубим
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя гълъп кога че лети ,много лъжи и веднага се ориентираха накъде духа вятъра ,ако лъжат вероятно че получат някоя стотинка
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Леле мошеници ,които знаят 96 г и 97г.не вярват на политиците и техните лъжи ,особенно на сегашните )
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да си луд за да искаш сега да се приеме еврото. Света се тресе. Ама нашите от сглобката искат да крадат едни пари от резерва и бързат.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 36. Мафията никога не е имала проблем в Европа. Там дори се краде още по солидно. Само Урсулка колко гушна от ваксините.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако бяха само 44% нямаше да забраняват референдума за еврото.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
значение. 42. И всички държави които не са приели еврото са по-добре от нас. Какво ще кажеш за Дания, Швеция, Полша, Унгария. Нямат евро но са по-доре от нас
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...НО НЕ СА ПРИТЕСНЕНИ ЧЕ 26 Г СМЕ ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД И ЛЕВЪТ Е ЗАВЪРЗАН ЗДРАВО ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА, А ПОСЛЕ ЗА ЕВРОТО- КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ДА ЗАЯВИТЕ СВОИТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ ОТ ЕВРОТО, А ХОДЕХТЕ ДА РАБОТИТЕ В ЕВРОПА ЗА ЕВРО- БНБ- В БГ СА ИЗПРАТЕНИ ЗА 2022Г НАД 2 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ РАБОТЕЩИ В ЕВРОПА И САЩ.
37
4
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Всички държави,в които се използва еврото,са с по-висок стандарт от нашия,но Ганньо,както обикновено, е скептичен и си мисли,че ще го минат.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как ще ни е жизнения стандарт зависи от това за кого гласувате или ако не гласувате. Аз винаги съм гласувал, но никога не съм гласувал за някоя от партиите от сега управляващата мафиотска коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ.
35
5
 
0
 
! Отговори
Истински Седесар преди 3 месеца
Има защо мнозинството да се притеснява. В живота всяка промяна дава възможност, но и изисква борба, изисква някакви запаси, изисква да си способен да реагираш бързо и адекватно. Голяма част от хората нямат способността да се възползват от промените. Те искат да бъдат преведени през промяната, но това струва пари, и те ще си ги дадат - дали с инфлация, дали с по-малки заплати или безработица. Тези пари ще преминат в ръцете на будните и инициативни индивиди, които ще ги вложат за да създадат блага
34
8
 
2
 
! Отговори
Който неиска Евро преди 3 месеца
Да Заминава в Расия Бъргария нява да е повече руски бардак на дърти Червени усмърделя аци!
33
5
 
2
 
! Отговори
Тези които ни преди 3 месеца
Окрадоха немогат да си докажат произхода на крадените пари и немогат да ги перат когато са в евро защото ще има засилен контрол от Европа не като сега!Мафията е пратила на изружденци и рус0роби да реве срещу Еврото!Защото Еврото е заплаха за българоруската болшевишка мафия!!!Но няма отърване!!!!
32
4
 
1
 
! Отговори
Еврото преди 3 месеца
Ако неискате Евро няма проблем просто се пригответе за инфлация като при Жанвиденов .Нше нормалните хора просто ще емигрираме и се Опраайте в гладомора и мизерията руска.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зле ще сме щом позволихме да ни управляват мутрите от 2009 до 2021 година, а сега пак са на власт.
30
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Реалността е, че българите са скептични за жизнения си стандарт независимо дали ще приемем или няма са приемем еврото, а приемането на еврото само усилва скептицизма за жизнения ни стандарт.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Галъп да се освести, че над 80% от българите не искат еврото. Затова и несмеят да направят референдум.
28
1
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 месеца
Анкетирани били 807 души ??? Ахахахаха. Ч то в ЕДНО полуизоставено родопско село има повече хора . И как тия 800 човека определят мнението на ШЕСТ МИЛИОНА българи ? Галъп ИнтернешАнъл Болкан ..... Тоя сайт има нужда от "новинарски" раздел - Мижи да те лАжем.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А, мани ги, това са краварофилите. Те и в плоската земя вярват. Ако краварите им кажат, че е хубаво, друга песен ше запеят изведнъж.
26
1
 
6
 
! Отговори
Уточнявайте! преди 3 месеца
Това е агенцията на "Кънчовците", на които истинската агенция "Галъп" ЗАБРАНИ чрез български съд, да използват нейното име. Но те прибавиха към това име още 1-2 думи и така се регистрираха. В нашите медии обаче, в заглавията се тръби, че това са резултати от изследване на "Галъп"! Чак в текста се съобщава пълното име на "изследователите", които се прочуха като майстори на поръчкови "изследвания" (такива, чиито резултати са предварително продиктувани от поръчителя на изследването, който го плаща)