Галъп: 44,3% от българите са скептични за жизнения си стандарт след приемане на еврото

Страховете са по-високи при по-високите възрастови групи
26 яну 2024 17:30, Анисия Иванова
55
Галъп: 44,3% от българите са скептични за жизнения си стандарт след приемане на еврото
Снимка: Галъп

Перспективата за приемането на еврото в България продължава да поражда неяснота и да буди обществена тревога по отношение на жизнения стандарт. Това сочат национално представителни данни на "Галъп интернешънъл болкан“, изготвени за Българската национална телевизия в изследване, проведено между 11 и 19 януари лице в лице, извадка от 807 души като 1% от извадката е равен на около 54 000 души.

Според данни на Галъп 44,3% от запитаните избират опцията "Приемането на еврото ме кара да се чувствам по-несигурна/несигурен“. 23,5% са на противоположното мнение.

"Приемането на еврото не ме кара да се чувствам нито по-сигурна/сигурен, нито по-несигурна/несигурен“ - тази междинна опция пък назовават 23%, а други 9,2% признават, че не могат да определят.

Няма ясни мнозинства, но видно е, че ентусиазъм липсва.

Демографският разрез показва, че страховете са закономерно по-високи при по-високите възрастови групи и съответните им политически предпочитания. При най-младите картината е осезаемо по-позитивна.  

Според Галъп данните не са изненадващи на фона на предишни сондажи на агенцията, които показват, че в директен въпрос „за“ или „против“ еврото скептицизмът също надделява и явно е нужна повече разяснителна и информационна работа.

Изследването на Галъп е проведено и финансирано от БНТ между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: европриеманеГалъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма значение валутата важното е да я имаш в достатъчно количество. А у нас не е така. Тука икономическите отношения не са както е у хората и затва народа се плаши.
4
0
 
11
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Електоратът е некомпетентен според някои уж бг политици, затова никой не се съобразява с него. Когато е против нещо, което си наумят началниците, трябва да му разясняват, ама така, че да се съгласи на всичко. Така е с ес, с евро, шенген, все народа не е прав.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"При най-младите картината е осезаемо по-позитивна. " - Те са гледали прекално много филми, а половината са меки, като на мам сингърдата, от която бозаят до 45 годишна възраст ...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво неясно има около еврото
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НЕЗАКОННО Е ДА НЕ ИСКАТЕ ДА ПРЕМИНЕМ НА ЕВРО!!! НАЛИ ППДБЛГБТ ВИ ГО КАЗВАТ