При тежко нарушение на пътя оставаш без шофьорска книжка в ЕС

Петър Витанов: Правилата ще бъдат валидни в скоро време
Обновена: 7 фев 2024 19:38 | 7 фев 2024 10:33, Анисия Иванова
13
При тежко нарушение на пътя оставаш без шофьорска книжка в ЕС
Снимка: Bulgaria ON AIR

Евродепутатите обсъждат санкции при тежки нарушения на пътя, които да се прилагат по сходен начин в целия Европейски съюз. Идеята е, ако в една европейска страна ни е отнета шофьорската книжка, това да е валидно и за останалите страни от общността.

"Това е част от законодателен пакет, свързан с пътната безопасност, три законодателни файла са. Единият е промяна в документите за управление, вторият е свързан с подобряване на международна и обемна информация, третият е този файл, по който аз съм докладчикът. Когато извършите едно от четири тежки нарушения на територията на страна, в която не ви е издадена книжката, наказанието да бъде валидно за територията на целия ЕС", обясни евродепутатът Петър Витанов в ефира на "България сутрин".

По думите му 20% от нарушенията по пътищата се правят от чуждестранни шофьори, а повече от 40% от тези нарушения остават неплатени и "има абсолютна безнаказаност".

"Става въпрос за четири нарушения, които често са причинител на тежки произшествия - употреба на алкохол и наркотици, превишена скорост над 50 км/ч над разрешената и всяка едно друго нарушение, довело до смърт или тежко нараняване", посочи Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Ключът към постигането на целта на директивата е навременният информационен обмен между отделните държави, изтъкна още евродепутатът.

"Няма как да се унифицират напълно, защото това са различни наказателни системи в 27 държави. Никой не иска да си променя наказателната система, но там, където има възможност за синхронизиране на наказанието, трябва да се направи. На първо четене сме го приели, чакаме Съвета. Тези правила ще бъдат валидни в съвсем скоро време", обяви Витанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Niki13 преди 2 месеца
Браво, но аз имам един въпрос, а ще има ли общоевропейски глоби за собственика на пътя, че е създал условия за катастрофа и за контролиращиян орган , че не е санкционирал собственика на пътя и след това са умрели хора поради "несъобразена скорост"
9
0
 
2
 
! Отговори
Киро Пералнята преди 2 месеца
Джибър ДжабърВ *** всичко е относително...тук каквито и закони да има ще е все тая, ако тези закони трябва да се изпълняват/налагат от местното племе..
8
1
 
7
 
! Отговори
.!. преди 2 месеца
бе те в България за убийство ти дават условна присъда! Вие за нарушение на пътя, пък било то и тежко! Ай сиктир! В БГ каквото и да правиш, особено по пътя, най-много да ти дадът някаква награда!!! Не знам дали няма и проекто закон по тоя повод!!!!!
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя Европейски съюз се скъса да ни обяснява за някаква демокрация и просперитет, но явно лъжат точно по американските шаблони, които ползват и прилагат. Чиста сатрапия, всяко следващо решение все по-тоталитарно и вредно за населението и естествено всичко се скапва в EU при такива управленски решения и такива управленци там. Няма как една територия да се управлява от прислужници на чужди интереси и да просперира, толкова за просперитета и тук и там.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Правилно. Защото до сега като им вземат у нас книжката, отиват да си изкарат книжка я в Германия, я някъде другаде и си джиткат така, а са опасни такива. Мен един такъв ме блъсна, оказа се с немска книжка и познат на застрахователите, с много произшествия. Ама никой нищо не може да им каже на такива и минава номера.
5
0
 
19
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
а защо при вдигане на МРЗ в холандия тук не е същата?
4
2
 
7
 
! Отговори
AXE преди 2 месеца
Витанов, Витанов, няма да станеш пак евродупедад колкото и да сте се "засилили " да законотворствате последните няколко месеца! Ти тук при нас са *** и позор и крадци, а вие та се едни прости хрантутници. И не ми оляснявайте как не е вярно. От 1998г работя по, с и съм изпълнявал Европрограми, *аси мърдите и не само
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колкото и да разбирам логиката, това е глупост, а и трудно би минало, както са казли - са ралзични наказателни системи, като отново виждам опит ЕС да се наложи над местното законодателство. Май този филм го гледахме с ЛГБТ и свободата на медиите...
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи,ако тука си джиткат спокойно и властите ги галят по тиквите,няма да имат проблеми и в ЕС?
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
К'во стана с Диона ... шмъка и кара още нали ?