Ски магазин в Давос отказва да обслужва евреи

Собствениците се оправдават, че е имало поредица от досадни инциденти
15 фев 2024 21:47, Нели Христова
57
Ски магазин в Давос отказва да обслужва евреи
Снимка: БГНЕС

Швейцарската полиция разследва магазин за ски под наем, който е поставил табели, че няма да дава под наем ски на клиенти, които са евреи.

Магазинът се намира на планината Пиша в курорта Давос в швейцарските Алпи, където всяка година се провежда Световният икономически форум. Публикация в социалните мрежи от Йехуде Спилман, общински съветник в Цюрих, привлече вниманието към знаците.

Преведени на иврит, те гласят: "След поредица от досадни инциденти, включително кражба на шейна, ние вече не даваме спортно оборудване под наем на нашите братя евреи."

В първоначално изявление от магазина казаха, че оборудването често не се връща и персоналът не иска "неудобството" да намира и прибира изоставени шейни. Оттогава обаче управителят на магазина се извини, като призна, че плакатът е "лошо формулиран" и добави, че еврейските клиенти са добре дошли с незабавен ефект.

Полицията съобщи, че е започнала разследване за потенциално нарушение на швейцарския закон, забраняващ дискриминацията и подбуждането към омраза.

Джонатан Кройтнер, генерален секретар на Швейцарската федерация на еврейските общности, каза: "Плакатът е безспорно дискриминационен... Това ме шокира. Това наистина е ново ниво на дързост."

Той добави: "Това е антисемитизъм... Цяла група гости са колективно етикетирани заради техния външен вид и произход."

Първоначално той каза, че федерацията планира отделно правно действие, но Кройтнер по-късно каза, че вероятно ще отложи на регионалния прокурор да се справи с проблема.

Филип Вилхелм, кмет на Давос, каза: "Всички форми на антисемитизъм, расизъм и дискриминация трябва да бъдат осъдени. Това не е мястото в Давос".

Давос става все по-популярен сред израелската ортодоксална еврейска общност и местният туристически борд каза, че това не е първият път, когато има конфликт, с инциденти на гости, които се държат неуважително към своите домакини.

Създадена е работна група за справяне с напрежението между туристи и местни жители на фона на нарастващите случаи на антисемитизъм в цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Давосевреиски магазин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евреите сс големи айдуци Да сте видяли еврвинда работи не сте няма у да видите евреина е само по тънката част ток е там където има много пари и малко работа
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преведени на иврит, те гласят: "След поредица от досадни инциденти, включително кражба на шейна, ние вече не даваме спортно оборудване под наем на нашите братя евреи." Е много са наагли братята, сами го правят, после реват.
19
7
 
37
 
! Отговори
titak преди 3 месеца
23 години работя в туризма. Евреите са най-наглите същества дошли у нас.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И къв е проблема и аз не бих обслужил евреин повече заради геноцида които причини тази нация.Навремето ние българите сме спасили евреите=нуждаели са се от помощ ,но аз никога повече не бих дал подслон за евреин в моя дом,аз с убиици на жени и деца на едно ниво-никога ама никога .Марш ***
17
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само човек сблъсквал се с наглостта на ортодоксалните евреи може да разбере собственика. Това не е антисемитизъм, а защита на собственото достойнство. Ортодоксалните евреи вярват, че всички са им длъжни
16
3
 
34
 
! Отговори
Zеленски преди 3 месеца
И на Швицарите им е писнало от звездите ... смятаай какви наглиь животинки са.
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През 90-те години в наши градове в провинцията на витрините на някои заведения се бяха появили надписи, че бхаратци там не се допускат. Собствениците се аргументираха с проблемите, които този вид наши сънародници създават. После се развилняха НПО-тата и се намесиха във вътрешните ни работи. Въпросът е дали ще дочакаме управляващи с топки, които да изгонят НПО-тата?
14
3
 
25
 
! Отговори
Хунка преди 3 месеца
Антисемитизмът не е антирасово, антирелигиозно или антинационално явление. Антисемитизмът е културен признак. Евреите имат културата да не уважават европейската култура и да не се вписват в нея, съответната реакцията на европейците е известна като ''антисемитизъм'' Някой роми в това отношение имат повече европейска култура от евреите.
13
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същото е по Слънчев бряг и българските курорти. Хотелиерите са вдигнали ръце от тях, защото след група еврейски туристи в стаите е пълен погром. И а някой се е оплакал, веднага почват познатото "антисемитизъм и език на омразата" Затова обикновено по хотелите минават с номера че нямат места, тези в Давос не са си научили урока.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да разбираме ли че крадът като изоглавени?
11
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това значи ли, че Зеленски като посети Давос ще бъде върнат от магазина за ски? Или на Зеленски ски не му трябват щото американските му приятели го пуснаха на ските отдавна? Можем да проверим дали е истина като пратим Лорер на ски в Давос.
10
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре, че не дават под наем перални, бидета и тоалетни..на руснаци!
9
4
 
34
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Бравос Давос!
8
2
 
21
 
! Отговори
Aayyyyy преди 3 месеца
Щo тaka бe, Mимe?
7
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама те са им го написали - няма да се дават ски под наем, това не означава, че няма да им продадат!
6
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми естествено, roume ще си събират оборудването от пистите. Богоизбраните не трябва да работят. Йехова им го е казал! Яд ме е, че по нашето бетономорие нямаме повечко клиенти от Израел. Да се понаучат новоизлюпените български капиталистчета от кой идва и за кой работи системата!
5
4
 
35
 
! Отговори
Питaм caмo, бe преди 3 месеца
B Швейцария нeмa ли Xeлзинckи koмитeт?
4
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако евреите започнат да си плащат и престанат да крадат, може би швейцарците ще почнат да им дават ски под наем.
3
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На много места в Швейцария не пускат турци,и това е от години...
2
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Bъзмyтитeлнo! И тoвa npи ycлoвиe, чe тexнитe зъби oтлeжaвaт в бaнkoвитe им тpeзopи?