Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!

Русия му отне свободата и живота, написа Роберта Мецола
Обновена: 16 фев 2024 14:51 | 16 фев 2024 14:43, Нели Христова
155
Европейските политици реагират остро на смъртта на Навални: Кремъл го уби!
Снимка: БГНЕС

Каквото и да мислите за Алексей Навални като политик, той просто беше брутално убит от Кремъл. Това написа президентът на Латвия Едгар Ринкевич в Twitter минути след като бе съобщено, че опозиционерът е починал в затвора в Москва.

"Това е факт и това е, което трябва да знаете за истинската природа на сегашния руски режим. Моите съболезнования на семейството и приятелите", допълва той.

Риши Сунак също поднесе своите съболезнования:

"Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и народа на Русия, за които това е огромна трагедия", написа той в Twitter.

В своя френският външен министър Стефан Сежурне казва, че Навални е "платил с живота си" за своята "съпротива срещу руското потисничество". "Смъртта му в наказателна колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин", добавя той.

"Светът загуби боец, чиято смелост ще отеква през поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Нашите мисли са със съпругата и децата му", написа председателя на ЕП Роберта Мецола.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви на свой ред, че е "натъжен и обезпокоен от докладите, идващи от Русия". 

Германският канцлер Олаф Шолц пък заяви, че активистът е "платил за смелостта си с живота си". Докато чешкият външен министър Ян Липавски призова света да "почете паметта" на човек, "затворен и измъчван до смърт, защото се е противопоставил на Путин"

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че блокът смята, че руският режим носи "единствена отговорност" за "трагичната смърт" на Навални.

В публикация в X Мишел каза, че Навални се е "борил за ценностите на свободата и демокрацията" и е направил "крайната жертва" за своите идеали.

"Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Но битката за свобода никога не свършва", добави Мишел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 2 месеца
***, харесва ли ви? Според вас така ли трябва да се отнася властта в България и не само, към вас?
18
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Щерю - Рашка уби 300 000 мирни чеченци от които 42 000 деца , за тези неща не си ли чувал , фактология ми вади, видите ли.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ного ли реват или по по-малко кутретата ?
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Азовците и слугите на Сорос трябва да се трепят. Остро мостро гузен негонен бяга. Страх пере над 200 MEP брюкселски жалкaри попаднали в списъка на лоялност към Сорос съвсем "случайно"
15
10
 
4
 
! Отговори
Пипо преди 2 месеца
пРезидента какво каза - нищо, мълчи като на партийно събрание. А рижата - тя мълчи, пъхнала глава под хоругвата и целува ръката де .. на подполковник Гудняев. Срам!
14
3
 
22
 
! Отговори
Някак си преди 2 месеца
По ми е мъчно за убитите деца в Донбас и Газа, Бог да ги прости!
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Щерю Всеки народ е виновен за съдбата си. Защо родителите на тези деца са гласували да ги ръководят терористи и убийци? Защо тези терористи и убийци нападнаха и убиха над 1400 невинни израелци в утрото на 7 октомври? Ето защо родителите трябва да поемат отговорност за начина по който гласуват и в България. Нищо не е случайно на тоя свят.
12
10
 
12
 
! Отговори
евроатлантите преди 2 месеца
Популярността на интервюто с Путин ги изнерви, затова очистиха Навални.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навални беше казионен опозиционер, това дори руснаците го знаят. Никога не е бил лице на промяна, или реална заплаха за трона на джуджока. Започна да се еманципира, да си надскача сянката, и да дразни господарите си. И те го го убиха.
10
6
 
5
 
! Отговори
Роко преди 2 месеца
В Русия има много по-ужасни места от затвора - наказателните колонии в Сибир, при минус 40-50 градуса.Шансът за оцеляване при продължителен престой е около нулата.
9
10
 
16
 
! Отговори
И тоя Сумак преди 2 месеца
И всичките с какво право говорят от името на руския народ?!! Лицемери и нагледци. Това е като взривения северен поток. Ясно е навсеки с поне две мозъчни клетки ,че Путин няма никава файда от това. Ама кво да ги правиш краварите, те толкова си могат!
8
9
 
13
 
! Отговори
Зи преди 2 месеца
Ответна реакция на ЦРУ срещу интервюто на Путин. Толкова прозрачна и детска че дори е смешна
7
7
 
7
 
! Отговори
Майора преди 2 месеца
Жалкото е да убиеш сънародникс си само за това , че е доволен с провежданата от теб политика! Явно това е запазена марка на Кремъл , който по този начин се разправя с противниците си!
6
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е олицетворението на злото - САТАНА
5
8
 
8
 
! Отговори
Соротаците тръпнат преди 2 месеца
Срочно отправленная в Авдеевку третья штурмовая бригада ВСУ местами находится в полном окружении, сообщило украинское издание "Страна" со ссылкой на замкомбрига Родиона Кудряшова.
4
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съболезнования. Рашистите не признават човешкият живот за нищо- те убиват и рушат жестоко!
3
16
 
25
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Израел уби над 16 000 малки деца в Газа. Европейските политици защо не реагират? - Лицемери! Бог да Ви съди!
2
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците си решават кой да убиват и кой не.Никой не търябва да им се бърка в работата.
1
11
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
много важно как реагират а за сергеи антонов дето го тровиха с години в италзатвор защо не реагираха я стига с това лицемерие ами георги марков кои гоуби какво стана с разследването