В ЕС готвят закони, които да ограничават операциите в брой до 10 000€

Хората плащат с карти, банките са напълнили трезорите си с пари
6 мар 2024 11:38, Анисия Иванова
44
В ЕС готвят закони, които да ограничават операциите в брой до 10 000€
Снимка: БГНЕС

Делът на плащанията в брой в търговията на дребно намалява от години, защото все повече хора плащат с карта. Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) Германия е сред страните в Европа, в които плащанията в брой обаче преобладават – делът им е около 60 процента от всички плащания, пише АРД.

В скандинавските страни и Нидерландия доминират плащанията по електронен път. Въпреки това в обращение остават огромни количества банкноти: в края на миналата година са отпечатани банкноти на стойност 1 570 млрд. евро. Кому са нужни толкова много пари при наличието на разплащателни сметки и кредитни карти, пита германската обществена медия.

Проучване на Бундесбанк, цитирано от АРД, показва, че само около една десета от парите в брой в Германия се използват за реални разплащания. Останалата част потъва в трезори – от тях 30% в самата Германия, 20% - в други европейски държави, а 40% - в останалия свят.

В годините след финансовата криза от 2008/2009 г. нямаше почти никакви лихви по спестяванията. А на търговските банки, които държаха пари в Бундесбанк, от 2014 г. насам дори им се налагаше да плащат наказателни лихви за суми над определена граница.

Според проучване на ЕЦБ резултатът от това е бил, че банките са напълнили трезорите си с пари в брой. По-евтино им е излизало да пренасят пари в брой със собствен персонал и да застраховат тези пари, отколкото да ги влагат в централната банка. Частните лица също загубиха интерес към срочните депозити и трупаха пари в брой у дома. "С края на фазата на отрицателните лихвени проценти нарастването на банкнотите в обращение на практика спря", казва за АРД Сабине Маудерер от Управителния съвет на Бундесбанк. Въпреки това достигнатото равнище на парите в брой остава високо, пише DW.

В страни с високо ниво на корупция, лоша администрация и скъпи или ненадеждни банкови системи парите в брой така или иначе си остават предпочитаното средство за разплащане. А ако и националната валута  е слаба, доларът и еврото стават козове.

Официалните проучвания премълчават един очевиден пазар за пари в брой - криминалната икономика. Дилърите на наркотици и изнудвачите не работят с разплащателни сметки, а събират големи суми в брой. Те трябва да бъдат изпирани. Затова в Европа става все по-трудно да се внасят пари по сметки. При суми над 10 000 евро се задават неудобни въпроси. В момента в ЕС се подготвят закони, които по принцип ограничават операциите в брой до 10 000 евро. А суми над 10 000 евро трябва да се декларират при преминаване на границата.

Относително големи количества пари в брой се транспортират до държави, където няма стриктен контрол. Турция и някои балкански държави, например, се считат за желани и леснодостъпни дестинации в този смисъл. На летището в Мюнхен в началото на февруари бе заловен пътник, пътуващ за Истанбул, опитал се да пренесе 1,4 млн. евро в куфара си, припомня АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: бройбанкипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се лъжете че като имате една или две карти в джоба ще сте по модерни или актуални.Това е, най голямото влияние на правителства и банки върхо доходите на населението контрол на 100%.Нека само да попитам, а в обратната посока какъв е контролът и ще ви кажа няма такъв не съществува което означава само едно или плащаш или ще те направим пълен аутсаидер нещастни.
41
0
 
5
 
! Отговори
Климбо преди 1 месец
Имат си лобисти банките,прокарват си закони.Алчна юдейска ***!!!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако искаш в някой хотел да спиш с някоя Кичка, как ще и влееш пари от твойта Банка в нейната Банка? Единствено става с Кеш.... Та как спермата се пренася от мъжа към жената - чрез кеш, а не електронно?
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато от америка идвам в европа отивам до някоя и от банкомата на някоя банка си изваждам кеш, за който плащам някаколко долара за трансакцията и с него пазарувам по магазините. Никога не пазарувам по магазините никъде с кредит карта или дебит карта....
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Америка когато летиш до европа или до някоя друга страна, може да си вземеш кеш до 10 000 долара без да съобщават за плащане на годишна такса. Ако изнесеш над 10 000 долара се плаща някаква си годишна такса. Същото е и когато електронно изпращаш пари извън Америка за чужбина. По магазините хората си плащат обикновенно в долари! Когато си поръчваш нещо да си купиш по интернета, примерно Амазон, то плащаш с дебит или скредит карта и за да не ти крадат номера на картата използуваш Pay Pal US!
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащайте с Българският Лев по магазините и навсякъде за да ПОДДЪРЖАТЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ да е ВЕЧНО ЖИВ! Тия електронни плащания унищожават Българската Валута. Е когато си купуваш дом или лека кола тогава може да правиш плащане чрез карта от конто в банката когато си събрал достатъчно пари! Но когато пазарувате по магазините, по хотелите плащайте с Левове и Стотинки за да съществува България!
36
1
 
4
 
! Отговори
DW =WC преди 1 месец
Диджитал юро слейвъри,баце! Така е демократично! И евроатлантическо! И екоклиманеолибера3тично :) Хапвайте щурци, скакалци и брашняни червеи и викайте Слава Кокаине в тон с Урсулю Фродолайнен!
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се нервете, просто като дойдат евроизборите им покажете червен картон, масово, обединени да им покажем кой решава съдбата на ЕС!
34
1
 
8
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
Това е защото китайците спряха вноса на хартията за евра. В отговор на някакви санкции от ЕС. И понеже сме силно развити икономики, сега ЕЦБ няма върху какво да си печата банкнотите. Затова само ще гледаме разни цифрички на разпечатки или "електронно банкиране". Въобще, животът в Европа става все по-хубав:)
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Галя от пО...то : Малко ви е !
32
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Егати ''демокрацията'' , егати ''свободата'' !Постоянно се слага ЯРЕМА / ХОМОТА / на гражданите в Европа !
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТеА ЗАКОНИ са написани от САЩ за ЕС . Някой - нещо ?
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свободата Санчо, свободата е безценна.:))
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кеш за всичко без ограничения, само така хората ще имат избор.:))
28
1
 
29
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Кеша е свобода, когато контролираш финансовите потоци, контролираш и хората, има изследвания, че средно едни 400 евро на гражданин минават кеш, ей за тях е целия контрол, после става лесно като всичко е на компютър, искаш втора кола, пари имаш ама не ти дава да я платиш, ето ти зелена Европа, то за кола добре, ама ако решат че повече от два пъти в месеца не можеш месо да купуваш?
27
3
 
30
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Да върви на май....скапания ви ЕС и крадливата им ЕЦБ
26
3
 
36
 
! Отговори
Тревожно е преди 1 месец
Като ви нулират парите в електронен вид и ще умиргате прави. Или като ви спрат тока ще квичите като диви свинки.
25
18
 
3
 
! Отговори
Tanatos преди 1 месец
В България нищо неможе да се ограничи защото самата Държава не желае да го направи, а разполага с всички инструменти! Цели жилищни блокове се строят само с кеш пара, крадена! Държавата НЕ желае да вдига по няколко пъти минималната заплата с цел изравняване поне със средната в ЕС, защото по-високите данъци за пенсия и здравеопазване отиват в сметките по тези пера, а като плащаш кеш на работниците за да изтеглиш пари от банката плащаш 15% данък и държавата ползва тези пари веднага!
24
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само около 20% от парите ми са в български банки, и под 50% са на територията на ЕС. Да правят каквото искат, ще ми хванат опинците. Има фондове, има крипто и какво ли още не, където парите просто изчезват от радара. А плащанията в брой са отживелица - трябва да се забранят, защото сивата икономика съществува в благодарение на възможността за кешови разплащания.
23
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откакто ми източиха картовата сметка, вече плащам само в брой, а в банката държа толкова пари, колкото мога да си позволя да изгубя.