В ЕС готвят закони, които да ограничават операциите в брой до 10 000€

Хората плащат с карти, банките са напълнили трезорите си с пари
6 мар 2024 11:38, Анисия Иванова
44
В ЕС готвят закони, които да ограничават операциите в брой до 10 000€
Снимка: БГНЕС

Делът на плащанията в брой в търговията на дребно намалява от години, защото все повече хора плащат с карта. Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) Германия е сред страните в Европа, в които плащанията в брой обаче преобладават – делът им е около 60 процента от всички плащания, пише АРД.

В скандинавските страни и Нидерландия доминират плащанията по електронен път. Въпреки това в обращение остават огромни количества банкноти: в края на миналата година са отпечатани банкноти на стойност 1 570 млрд. евро. Кому са нужни толкова много пари при наличието на разплащателни сметки и кредитни карти, пита германската обществена медия.

Проучване на Бундесбанк, цитирано от АРД, показва, че само около една десета от парите в брой в Германия се използват за реални разплащания. Останалата част потъва в трезори – от тях 30% в самата Германия, 20% - в други европейски държави, а 40% - в останалия свят.

В годините след финансовата криза от 2008/2009 г. нямаше почти никакви лихви по спестяванията. А на търговските банки, които държаха пари в Бундесбанк, от 2014 г. насам дори им се налагаше да плащат наказателни лихви за суми над определена граница.

Според проучване на ЕЦБ резултатът от това е бил, че банките са напълнили трезорите си с пари в брой. По-евтино им е излизало да пренасят пари в брой със собствен персонал и да застраховат тези пари, отколкото да ги влагат в централната банка. Частните лица също загубиха интерес към срочните депозити и трупаха пари в брой у дома. "С края на фазата на отрицателните лихвени проценти нарастването на банкнотите в обращение на практика спря", казва за АРД Сабине Маудерер от Управителния съвет на Бундесбанк. Въпреки това достигнатото равнище на парите в брой остава високо, пише DW.

В страни с високо ниво на корупция, лоша администрация и скъпи или ненадеждни банкови системи парите в брой така или иначе си остават предпочитаното средство за разплащане. А ако и националната валута  е слаба, доларът и еврото стават козове.

Официалните проучвания премълчават един очевиден пазар за пари в брой - криминалната икономика. Дилърите на наркотици и изнудвачите не работят с разплащателни сметки, а събират големи суми в брой. Те трябва да бъдат изпирани. Затова в Европа става все по-трудно да се внасят пари по сметки. При суми над 10 000 евро се задават неудобни въпроси. В момента в ЕС се подготвят закони, които по принцип ограничават операциите в брой до 10 000 евро. А суми над 10 000 евро трябва да се декларират при преминаване на границата.

Относително големи количества пари в брой се транспортират до държави, където няма стриктен контрол. Турция и някои балкански държави, например, се считат за желани и леснодостъпни дестинации в този смисъл. На летището в Мюнхен в началото на февруари бе заловен пътник, пътуващ за Истанбул, опитал се да пренесе 1,4 млн. евро в куфара си, припомня АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: бройбанкипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нужни са на сивата ЕС икономика и на мафията н Германия. В офшорните зони се изпират пари в евро с палета.
21
1
 
20
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
Моите пари са в злато и бурканбанк
20
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС са в фалит защото помагат с милиарди и оръжия на държава която не е в ЕС Украйна ))
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС е във фалит и търсат как да оберат спестяванията на хората. В Гърция вече пробваха да стрижат влоговете над 1000$.
18
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тея психопати искат да превърнат живота в компютърна игра. Виртуални пари, виртуален портфейл, виртуална самоличност, виртуални документи, виртуална реалност... Ами не, не искам да живея така! Тези виртуални психопатщини трябва да са въпрос на ИЗБОР.
17
1
 
48
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
При следващият локдаун, когато започнат да ти следят плащанията и се окаже че си бил в магазина когато е трябвало да си вкъщи и за това ти набият глоба ще стане ясно защо е необходимо да има плащания в брой! В Англия доста хора изгоряха по подобен начин и си отнесоха солените глоби.
16
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудят се как по-леко да го приеме населението дигиталното робство, ама няма да им се получи . Сега до 5 хиляди, после ще кажат за какво ви е кеш въобще. Как да си купим оригинални домашни домати от бабите на село? Да им инсталираме приложение и на тях , че бабите в сивия сектор вредят на глобалистите да ни поробят. Ако трябва пак със златни и сребърни монети ще се разплащаме. Долу либерал-глобалистите!
15
2
 
36
 
! Отговори
жомпи преди 2 месеца
дигиталното робство *** на вратата
14
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С премахването на физическите пари хората тотално ще попаднат под банково робство! Нямам проблем да ги премахнат, но само при едно единствено условие. Да имам пълен и неприкосновен контрол над банковата си сметка. Това значи нито банката нито държавата нито който и да е да може да блокира и отнема пари от сметката!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Което ще рече,че действащият закон за праг от 10 хиляди лева който е валиден на територията България е ????????
12
0
 
23
 
! Отговори
преди 2 месеца
У нас Асен Василев искаше да е 5 хил лв дори, но не му го приеха. То вече на село обор да купиш, ще искат по банков път.
11
18
 
6
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 месеца
До 5, всъщност така ще ограничат плащанията под маса
10
6
 
21
 
! Отговори
Размисли преди 2 месеца
Ако ограничат операциите в брой до 10 000 евро, мафиотите и мутрите как ще изпират мръсните си пари с нерегламентиран произход, като купуват имения на любовтиците си в Барселона? Как ще им купуват скъпи бутици? Ааа сетих се, като прекарат парите през офшорки и десетина сметки, докато се изгубят следите откъде са тръгнали!
9
39
 
4
 
! Отговори
Емигрантка преди 2 месеца
И 10000 са много, не повече от 1000 евро трябва да е в брой и всичко останало по банков превод.
8
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преписващите статията, можеше да споменете, че в България има вече такъв закон и той ограничава до 10 хил лв плащанията в брой. И още малко напън и щяхте и да зададете въпрос ако в ЕС законодателството ограничението е до 10 хил евро, а в Бг до 5 хил, ще противоречи ли българското на ЕС и ще претърпи ли корекция?
7
18
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ПРАВИЛНО! 10 ХИЛЯДИ ЕВРО НЕ СА МАЛКО ПАРИ ЗА ПЛАЩАНЕ В БРОЙ ЗА ЕДНА СТОКА !
6
26
 
6
 
! Отговори
Истината!!! преди 2 месеца
Плащането с карти и онлайн през телефон ограничава движението на "мръсни" пари и пари без легален доход!!! Мафията не иска да им спира плащането Кеш, защото няма да магат да си пепират мръсните пари!
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам чувството,че с тоя стремеж за пълен контрол на всички и на всичко,евролиберстите който са узурпирали власта в ЕС ще го затрият съвсем скоро!
4
7
 
28
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Льольо, така се налага технологична диктатура, която досега е имало само в романите антиутопии.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредното ограничение...тоталитаристи сър.