Срива ли се цивилизацията ни: Какви са причините и можем ли да предотвратим процеса?

Старият свят е вървял към глобализация - история, която се повтаря и днес
12 мар 2024 22:47, Анисия Иванова
136
Срива ли се цивилизацията ни: Какви са причините и можем ли да предотвратим процеса?
Снимка: Pixabay

Знаели ли са хората от късната бронзова епоха, че тяхната цивилизация се срива? Тази мисъл има и друга половина. Ако самите ние - в Съединените щати и по света - се намираме в ранните етапи на колапса, дали изобщо бихме го осъзнали? И какво бихме направили по въпроса?

Колапсът на обществата е вълнувал историци, археолози и антрополози от Полибий в древността до Едуард Гибън през XVIII в., а днес е все по-голямо интердисциплинарно поле от учени (освен че е породил цял жанр апокалиптични антиутопии в стил "Лудия Макс" в Холивуд).

Научният въпрос, на който никога не е даден окончателен отговор, е дали можем да свършим като тях. За учения Джаред Даймънд "те" може да са гренландските скандинавци или жителите на Великденския остров; за антрополога Джоузеф Тейнтер това са римляните от късната империя, маите и обитателите на културата Чако. За други, като авторите на книгата "Как се сриват световете", това са хората от късната бронзова епоха, китайските династии Хан и Дзин, ацтеките и Киевска Рус - и дори медоносните пчели (чиито кошерни общества се сриват от десетилетия, което има огромни последици за опрашването, а оттам и за храната и хората).

Трудното е да се определят причините за тези сривове. Един историк преброи 210 различни обяснения за падането на Западната римска империя. Често тезите на учените отразяват и модата на времето. Просвещенският мислител Гибън обвинява за падането на Рим загубата на граждански добродетели, която той свързва с разпространението на християнството. Даймънд, който пише по-отдавна, обвинява за изучаваните от него сривове деградацията на околната среда, причинена от човека. Вероятно не греши, но също така не е цялата история.

И днес имаме много припокриващи се проблеми - от политическата поляризация и неравенството до изменението на климата, войните, глада, пандемиите и масовите миграции. Тези фактори са присъствали и при историческите сривове.

Една всеобхватна теория започна да доминира в тази област. Тя идва от основополагащия труд на Тейнър "Колапсът на сложните общества", публикуван през 1988 г. Както подсказва заглавието, Тейнър забелязва, че цивилизациите с течение на времето стават все по-сложни, за да се справят с нови проблеми или предизвикателства - от имперска експанзия до снабдяване с храна и социална стабилност. Техните администрации, йерархии, бюрокрации, технологии, вериги за доставки и други институции натрупват все повече отделни части и специализирани роли, които трябва да работят заедно.

Сложността има цена - във физическа енергия, административно триене и други форми. Храната, работната сила или (в наше време) изкопаемите горива са на изчерпване; данъците и налозите стават обременителни; информационните потоци се преплитат или развалят; точките на провал се увеличават. Цивилизацията става крехка, без членовете ѝ непременно да го осъзнават.

Ако такова сложно общество бъде подложено на външни или вътрешни сътресения, то може да се срине. Обикновено сътресенията включват суша, глад, епидемии, миграция, бунтове, граждански войни и нашествия.

Какво представлява колапсът? За Тейнър това е закъсняло, неволно и бързо опростяване. Империите или нациите се разпадат на по-малки единици; веригите за доставки и търговските пътища се разпадат; хората напускат градовете и се изселват в провинцията, за да си набавят или отглеждат сами храната си. Населението намалява; литературата и обучението се губят; редът отстъпва място на войнствеността и анархията. Не всички членове на разпадащото се общество (например робите) непременно ще оплакват подобно опростяване. Но като цяло то звучи мрачно.

Историческият колапс, който по изненадващ начин изглежда най-подходящ за нашата собствена ситуация, е най-старият от случаите, които споменах. Ерик Клайн, професор в университета "Джордж Вашингтон" и автор на книгата "1177 г. пр. н. е.: Годината, в която цивилизацията се срина", обяснява:

"Късната бронзова епоха в Западна Евразия прилича на нашия свят по това, че Средиземноморието и Близкият изток са били "глобализирани". Микенци, минойци, кипърци, египтяни, хети, ханаанци, асирийци, митани, анатолийци и други са търгували помежду си в сложни и взаимозависими вериги за доставка на всичко - от вино и зърно до сандали. Среброто идвало от Гърция, златото - от египетски Судан, медта - от Кипър, а калаят (необходим за производството на бронз) - от Афганистан.

Но в рамките на няколко от тези общества, както и на общата им цивилизация, се натрупвала сложност. Никой вече не си бил самодостатъчен, всеки зависел от цялата система, за да продължи да функционира. Нещо повече, елитите в Микена, Анатолия и другаде не само експлоатирали нисшите класи, за да платят нарастващите разходи за сложността, но и се борели помежду си за останалите икономически ренти. Обществата и цялата система станали крехки, въпреки че няма доказателства хората да са осъзнавали риска.

След това последваха сътресенията. Едно от тях е и продължителната суша, която предизвиква глад. Друго е свързано с болести (египетският владетел Рамзес V вероятно е починал от дребна шарка). След това, и вероятно като последица, са настъпили масови миграции - тогава, както и сега, наричани инвазии от приемащите народи. Мигрантите по онова време, дошли от цялото Средиземноморие, били наречени морски народи (сред техните потомци били филистимците в Газа, които по-късно дали името си на Палестина). На всичкото отгоре имало и силни земетресения.

Историята на срутването, която се простира между тези исторически факти и мита, е тази за Троя (някои учени смятат, че конят на гърците, свързан с Посейдон, всъщност символизира земетресение). Но сривът, независимо от това къде е започнал, е довел до падането на всички известни цивилизации, тъй като те са били взаимосвързани. В рамките на две или три поколения, казва Клайн, големите единици се разпадат на части. Координацията, информационните и търговските потоци спрели, изкуствата и грамотността намалели, населението се свило. Нещата изведнъж станали много по-прости. По-късните поколения наричат тази простота първата тъмна епоха".

И Клайн, и Тейнър ми казаха, че виждат тревожни паралели днес. Нашите общества и икономики са станали най-сложните (и следователно най-скъпите) в историята, а ние изглежда сме неспособни да се опростим доброволно. (Сега е данъчният сезон в САЩ. Трябва ли да казвам повече?) Имаме вътрешноелитни конфликти (наречени поляризация) и неравенство. Имаме и външни сътресения: болести като атипична пневмония и Covid-19, климатични промени, наводнения, пожари, суши и глад, като последните са причинени както от глобалното затопляне, така и от войната. Имаме и масови миграции от Глобалния юг към Европа и САЩ. Имаме и войни, много войни.

Напоследък Тейнър обръща особено внимание на разкъсванията в глобалните ни вериги за доставки - например на полупроводници - било то в резултат на пандемията или на войните в Украйна или в Червено море. Клайн смята, че съвременният еквивалент на оловото от бронзовата епоха може да бъде литият или редкоземните метали: Ако тези потоци бъдат нарушени, ще се нахвърлим едни на други. И Тейнър, и Клайн смятат, че ние, както и хората в миналото, не разбираме обратните връзки в системите, на които разчитаме, което може да доведе до катаклизми, които са "нелинейни", т.е. катастрофални.

Вярно е, че имаме предимства пред нашите предшественици: по-усъвършенствани технологии и наука и вероятно по-голямо самосъзнание. Но живеем и с нови, изкуствено създадени и екзистенциални рискове, с които нашите предци никога не са се сблъсквали: химически, биологически и най-вече ядрени оръжия, както и зараждащ се изкуствен интелект, който може да придобие собствен разум. В същото време, що се отнася до мъдростта, кривата на обучението ни през последните три хилядолетия изглежда плоска.

Колапсът никога не е краят. В първата тъмна епоха хората в крайна сметка се научават да използват желязо, а народи като финикийците процъфтяват в нови ниши, стандартизират азбуката и посяват семената на възродената човешка слава. "Ние финикийци ли сме или микенци?" - попита ме риторично Клайн: "Ще се адаптираме ли или ще изчезнем?" И всичко, което си помислих, беше: Много силно предпочитам изобщо да не се разпадам.

Целият анализ на Андреас Клут - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
1
 
! Отговори
До ьаьааь преди 1 месец
КрадАт, враБци, неграмотнико! Седни си, слаб 2! Кой кого изтрепва като враБци не знам, само дето укрите ги ловят по улиците, както траперите ловят мустанги. Само дето ласо не мятат. Освен това вече поне трима човека, които са над 20 години в САЩ ми споделиха, че имат план да се махат, защото нещата там бързо се сговнясват и "американската мечта" рухва. Скапват се не само в материално отношение, но това последното ти няма как да го проумееш. И като гледам колко бързо се променят нещата, трай.
103
0
 
5
 
! Отговори
Дядо Щукар преди 1 месец
Всички индикации, че западната цивилизация запада са налице. Просто някои хора отказват да го повярват и имат чувство за непреходност. Всяка цивилизация има своя пик, застой и после упадък. И колкото е по-развита, толкова по- бързо се изхабява човешкия фактор, а той е в основата на всичко. В крайна сметка, дори и да няма външни фактори, подпомагащи деградацията, развитата и прекалено усложнена цивилизация започва да поддава по собствената си тежест. Това е закономерен процес.
102
4
 
4
 
! Отговори
До ьаьааь преди 1 месец
:))))))))))))))))))))))))))))))))) така е работят ама на фронта! дето ги изтрепват като врапци! :))))))))))))))))))))))))))))))) и на фронта по 3-4 тоалетни чинии крадът, като военна плячка! по гениалните даже и с пералня и телевизор се снабдяват! Пак от фронта като военна плячка! :)))))))))))))))) а инак ти що не си в рашистан путинфиле!? айде бегай остави ни нас да се мъчим в европата! бягай си в родината рашистан! нема от тука да ми лаеш!
101
6
 
4
 
! Отговори
ьаьааь преди 1 месец
Русия всички работя. Имат работа и добра храна. Апартаменти безплатно; по 3 деца; образвание безплатно. Е нямат разни африкански черни печки да им източват ситемата. В бъдеще там ще са най-богати граждани на света, а Европа я пишете бегала.
100
3
 
3
 
! Отговори
До надежа всяка вии преди 1 месец
поредния путинфил! еми айде де ко чакаш!? що не си в рашистан ами от тука ми лаеш! долари и евро искаш! в Берлин ти се живее! Не в рашистан!? Ей не стига, че сте продажници ами сте и лицемери това путинофилията бре! Ай сиктир от продажници кат вас!!!
99
4
 
7
 
! Отговори
надежа всяка вии тук преди 1 месец
Според мен: Европа вече е мъртва, но още не го е осъзнала. Лично аз вече съм си подготвил средство за спасяване, но за съжаление не виждам как ще спася децата си и това ме задържа все още на континента. Бледа надежда виждам, ако Русия превземе Европа (физически и духовно) и като по-просто устроена (виж. статията) да забави замозабравилите се и преситили се европейци, да даде стимул на Европа и да забави падането. Но Руснаците също се заразиха от EU нарцисизмът и надеждата е малка. Чака ни Азия.
98
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/120 "Излизам навън -" - евроинтеграция! Знам, че е цинично и че някои от нещата си бяха и у нас у хората през 80те, но повече от половината изброени от теб са типични за либералния ЕС- индивидуалността, здравеопазването като бизнес и тнт.
97
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
До ***, поредният, който не може да изкара 5 лв., но анонимка го раздава голям разбирач. Още един от нищоставащите.
96
1
 
2
 
! Отговори
Ганя преди 1 месец
Да, размножаването вярно е приоритет на простите, но и на най-умните. Поляризацията не е глупави срещу умни, а двата края срещу средата, дори има термин за тия в средата - мидуити. Корона истерията много неща показа, и това беше едно от тях. Набодоха се точно тия в средата - офисния планктон и "перспективните". Бакшиши и общаци отказаха, вярвайки че ще ги чипират, но и най-умните отказаха трезво преценявайки ситуацията и данните. Така че успех с "успеха в живота", има тонове мемета за вас
95
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от къде тръгва всичко. От подмяната на ценности. От подмяната на нематериалните с материалните цености. Това което се продава като свобода въщност е робство, не по-различно от едно друго, идеологическо, което ни е известно от бликото минало. Лагерита са затворени, но улицата е новият лагер за мнозина без подслон, без препитание. не е по-добре, не е по-лоше, просто е по-различно, не еднаково робско и подисническо.
94
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 118, все едно гледам "иди0т0крация". Имаме нискоинтелигентни, които мислят само за размножаване. И от друга страна високоинтелигентни искат да създават и развиват. Вярно е, че всеки сам "си преценя".
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Историята е циклична. Но човечеството рядко си взима поука..
92
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неизбежно е да се срине цивилизацията ! Излизам навън - празни погледи, всеки гледа себе си, злоба, завист, лицемерие. Всеки е индивидуалист и не прави нищо полезно за общото благо ! На работата - същото, всеки гледа да те прецака, когато си най-уязвим ! Ядем изкуствена храна. Емпатията липсва. Болницата се е превърнала в търговско дружество, пълно с гледащи лошо лелки. Институции няма, а назначените по длъжност там са затънали в кредити и ги е страх да не си загубят работата ! Помощ - никъде !
91
2
 
9
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Кажи го право: "Цивилизацията, която построихме за 500 години загива. Бавно и сигурно, окупирана от исляма, който ще унищожи всичко, за да наложи Световен Халифат. Вече е задействан в Стара Европа и отново ще има тъмно средновековие. За Ренесанс няма изгледи 5-6 века"
90
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 117, ще разправям каквото си иска, и където си искам. Род и родина не са ми важни :) Правенето на деца е прерогатив на нискоинтелигентните. Високоинтелигентните се стремят към прогрес. Сам се сети в коя част си :) Кариерата ми докара завидно финансово положение, а и не смятам да спирам. А ти си блещи тъп0тии :)
89
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Срив е силна дума Тия теории си ги разправяй на махленските дружки. ИСТИНАТА Е- Правете деца за да остане рода ви и след вас. Затова сте се родили и вие. Това с обучението и развитието са измишльотините на пропагандаторите на ционистко-саксонската клика, които искат да ви разкарат, защото вече не им трябвате. Не си губете времето с кариера и такива глупости и после да правите деца на по 50 г. Кариера- ха ха ше му седнете на капиталиста на шефския стол? Или на ....
88
2
 
6
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 1 месец
Ще ви срина цивилизацията! Навсякъде съм назначил мои хора! }:)~
87
11
 
3
 
! Отговори
Срив е силна дума преди 1 месец
Идва промяна на системата и реда в света. Едни ще бъдат заместени с други. Следва геополитическо разместване(дано русия бъде нацепена на малки държавици). Следва преразпределение на ресурси и хора. Следва изкачване на следващо технологично ниво(някои ще отпаднат). В такива преходни времена най-добрият съвет е: влагайте в обучения и личностно развитие. Образованието и уменията ще са онова, което ще ви изстреля нагоре.
86
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата са простички: западняка изхожда от гледната точка на капиталиста. Строя му се срива, защото нещата за грабене по Света свършиха и веднага запяха за срив на цивилизацията. Не уважаеми! Просто обществото ще премине към комунизъм, но не чрез революция в една страна както твърдеше Ленин, а в следствие на разпада на капитализма по целия Свят, както казваше Маркс!
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разпадането е започнало, но не на "цивилизацията" или "светът", за които смятат себеси англо-саксонците, а само на империята на САЩ и техите васали. И ние в това число. Европейската цивилизация, някога беше естетически и морало красива, но за жалост започна да загнива още в началото на 20ти век. Учете децата си на Мандарин за да имат шанс в цивилизованият свят, когато порастнат.