Срива ли се цивилизацията ни: Какви са причините и можем ли да предотвратим процеса?

Старият свят е вървял към глобализация - история, която се повтаря и днес
12 мар 2024 22:47, Анисия Иванова
136
Срива ли се цивилизацията ни: Какви са причините и можем ли да предотвратим процеса?
Снимка: Pixabay

Знаели ли са хората от късната бронзова епоха, че тяхната цивилизация се срива? Тази мисъл има и друга половина. Ако самите ние - в Съединените щати и по света - се намираме в ранните етапи на колапса, дали изобщо бихме го осъзнали? И какво бихме направили по въпроса?

Колапсът на обществата е вълнувал историци, археолози и антрополози от Полибий в древността до Едуард Гибън през XVIII в., а днес е все по-голямо интердисциплинарно поле от учени (освен че е породил цял жанр апокалиптични антиутопии в стил "Лудия Макс" в Холивуд).

Научният въпрос, на който никога не е даден окончателен отговор, е дали можем да свършим като тях. За учения Джаред Даймънд "те" може да са гренландските скандинавци или жителите на Великденския остров; за антрополога Джоузеф Тейнтер това са римляните от късната империя, маите и обитателите на културата Чако. За други, като авторите на книгата "Как се сриват световете", това са хората от късната бронзова епоха, китайските династии Хан и Дзин, ацтеките и Киевска Рус - и дори медоносните пчели (чиито кошерни общества се сриват от десетилетия, което има огромни последици за опрашването, а оттам и за храната и хората).

Трудното е да се определят причините за тези сривове. Един историк преброи 210 различни обяснения за падането на Западната римска империя. Често тезите на учените отразяват и модата на времето. Просвещенският мислител Гибън обвинява за падането на Рим загубата на граждански добродетели, която той свързва с разпространението на християнството. Даймънд, който пише по-отдавна, обвинява за изучаваните от него сривове деградацията на околната среда, причинена от човека. Вероятно не греши, но също така не е цялата история.

И днес имаме много припокриващи се проблеми - от политическата поляризация и неравенството до изменението на климата, войните, глада, пандемиите и масовите миграции. Тези фактори са присъствали и при историческите сривове.

Една всеобхватна теория започна да доминира в тази област. Тя идва от основополагащия труд на Тейнър "Колапсът на сложните общества", публикуван през 1988 г. Както подсказва заглавието, Тейнър забелязва, че цивилизациите с течение на времето стават все по-сложни, за да се справят с нови проблеми или предизвикателства - от имперска експанзия до снабдяване с храна и социална стабилност. Техните администрации, йерархии, бюрокрации, технологии, вериги за доставки и други институции натрупват все повече отделни части и специализирани роли, които трябва да работят заедно.

Сложността има цена - във физическа енергия, административно триене и други форми. Храната, работната сила или (в наше време) изкопаемите горива са на изчерпване; данъците и налозите стават обременителни; информационните потоци се преплитат или развалят; точките на провал се увеличават. Цивилизацията става крехка, без членовете ѝ непременно да го осъзнават.

Ако такова сложно общество бъде подложено на външни или вътрешни сътресения, то може да се срине. Обикновено сътресенията включват суша, глад, епидемии, миграция, бунтове, граждански войни и нашествия.

Какво представлява колапсът? За Тейнър това е закъсняло, неволно и бързо опростяване. Империите или нациите се разпадат на по-малки единици; веригите за доставки и търговските пътища се разпадат; хората напускат градовете и се изселват в провинцията, за да си набавят или отглеждат сами храната си. Населението намалява; литературата и обучението се губят; редът отстъпва място на войнствеността и анархията. Не всички членове на разпадащото се общество (например робите) непременно ще оплакват подобно опростяване. Но като цяло то звучи мрачно.

Историческият колапс, който по изненадващ начин изглежда най-подходящ за нашата собствена ситуация, е най-старият от случаите, които споменах. Ерик Клайн, професор в университета "Джордж Вашингтон" и автор на книгата "1177 г. пр. н. е.: Годината, в която цивилизацията се срина", обяснява:

"Късната бронзова епоха в Западна Евразия прилича на нашия свят по това, че Средиземноморието и Близкият изток са били "глобализирани". Микенци, минойци, кипърци, египтяни, хети, ханаанци, асирийци, митани, анатолийци и други са търгували помежду си в сложни и взаимозависими вериги за доставка на всичко - от вино и зърно до сандали. Среброто идвало от Гърция, златото - от египетски Судан, медта - от Кипър, а калаят (необходим за производството на бронз) - от Афганистан.

Но в рамките на няколко от тези общества, както и на общата им цивилизация, се натрупвала сложност. Никой вече не си бил самодостатъчен, всеки зависел от цялата система, за да продължи да функционира. Нещо повече, елитите в Микена, Анатолия и другаде не само експлоатирали нисшите класи, за да платят нарастващите разходи за сложността, но и се борели помежду си за останалите икономически ренти. Обществата и цялата система станали крехки, въпреки че няма доказателства хората да са осъзнавали риска.

След това последваха сътресенията. Едно от тях е и продължителната суша, която предизвиква глад. Друго е свързано с болести (египетският владетел Рамзес V вероятно е починал от дребна шарка). След това, и вероятно като последица, са настъпили масови миграции - тогава, както и сега, наричани инвазии от приемащите народи. Мигрантите по онова време, дошли от цялото Средиземноморие, били наречени морски народи (сред техните потомци били филистимците в Газа, които по-късно дали името си на Палестина). На всичкото отгоре имало и силни земетресения.

Историята на срутването, която се простира между тези исторически факти и мита, е тази за Троя (някои учени смятат, че конят на гърците, свързан с Посейдон, всъщност символизира земетресение). Но сривът, независимо от това къде е започнал, е довел до падането на всички известни цивилизации, тъй като те са били взаимосвързани. В рамките на две или три поколения, казва Клайн, големите единици се разпадат на части. Координацията, информационните и търговските потоци спрели, изкуствата и грамотността намалели, населението се свило. Нещата изведнъж станали много по-прости. По-късните поколения наричат тази простота първата тъмна епоха".

И Клайн, и Тейнър ми казаха, че виждат тревожни паралели днес. Нашите общества и икономики са станали най-сложните (и следователно най-скъпите) в историята, а ние изглежда сме неспособни да се опростим доброволно. (Сега е данъчният сезон в САЩ. Трябва ли да казвам повече?) Имаме вътрешноелитни конфликти (наречени поляризация) и неравенство. Имаме и външни сътресения: болести като атипична пневмония и Covid-19, климатични промени, наводнения, пожари, суши и глад, като последните са причинени както от глобалното затопляне, така и от войната. Имаме и масови миграции от Глобалния юг към Европа и САЩ. Имаме и войни, много войни.

Напоследък Тейнър обръща особено внимание на разкъсванията в глобалните ни вериги за доставки - например на полупроводници - било то в резултат на пандемията или на войните в Украйна или в Червено море. Клайн смята, че съвременният еквивалент на оловото от бронзовата епоха може да бъде литият или редкоземните метали: Ако тези потоци бъдат нарушени, ще се нахвърлим едни на други. И Тейнър, и Клайн смятат, че ние, както и хората в миналото, не разбираме обратните връзки в системите, на които разчитаме, което може да доведе до катаклизми, които са "нелинейни", т.е. катастрофални.

Вярно е, че имаме предимства пред нашите предшественици: по-усъвършенствани технологии и наука и вероятно по-голямо самосъзнание. Но живеем и с нови, изкуствено създадени и екзистенциални рискове, с които нашите предци никога не са се сблъсквали: химически, биологически и най-вече ядрени оръжия, както и зараждащ се изкуствен интелект, който може да придобие собствен разум. В същото време, що се отнася до мъдростта, кривата на обучението ни през последните три хилядолетия изглежда плоска.

Колапсът никога не е краят. В първата тъмна епоха хората в крайна сметка се научават да използват желязо, а народи като финикийците процъфтяват в нови ниши, стандартизират азбуката и посяват семената на възродената човешка слава. "Ние финикийци ли сме или микенци?" - попита ме риторично Клайн: "Ще се адаптираме ли или ще изчезнем?" И всичко, което си помислих, беше: Много силно предпочитам изобщо да не се разпадам.

Целият анализ на Андреас Клут - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Патриций Ти май си скаран с географията. Какъв вулкан до Рим бе Колумбе?
63
5
 
1
 
! Отговори
Путинарииии преди 2 месеца
Ако искате синьо в българското знаме е възможно!Само че като го сменим изцяло с американско а в квадратчето ще е синьото знаме на ЕС.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Дядо поп Ти къде си го писал тоя пост? На водомера ли? Щото телефон не ползваш май?
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До однако А ти що не си отишъл на изток копейче?
60
4
 
14
 
! Отговори
однако преди 2 месеца
Храната, работната сила и изкопаемите горива са на изчерпване, но тази констатация важи за страните от колективния Запад. На изток храна, работна сила и изкопаеми горива има в изобилие. Западната цивилизация се срива и загива, защото я бият през ръцете и не й разрешават да заграби и да си присвои храната, работната сила и изкопаемите горива на Изтока.
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
спешна депутинизация е нужна!
58
1
 
15
 
! Отговори
Дядо поп преди 2 месеца
Винаги съм си мислил, че ако вместо да се развиват оръжия, мобилни телефони и т.н. други простотии, се развиваше космически технологии и такива, за пречистване на Земята, сееха се дървета и т.н. ще ни се размине. Уви, 33% от този форум май са за войни да има, 33% си гледат само в моб. телефони и 33% не им се виждат и чуват постовете.
57
7
 
5
 
! Отговори
путин преди 2 месеца
е УБИЕЦ
56
9
 
5
 
! Отговори
Идат преди 2 месеца
путинските троглодити
55
5
 
1
 
! Отговори
Путин Говори преди 2 месеца
С гласа на Копейкин ИТН БСП а Рунди им се обяснява.МухахахахахаАма не аз винаги ще пре е ба България в полза на Русия ама сега просто ни пре е баха. И Неможах да свърша работа.
54
4
 
1
 
! Отговори
Sex Pistols преди 2 месеца
Няямааа Бъдещеее Зааа Българияя
53
7
 
14
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 месеца
Западните "учени" обясняват всичко с материални фактори и причини. От много години на народите се втълпява, че няма Бог, няма духовни сили. Обаче историята ни показва, че крахът на цивилизации, държави и общества се дължи не на материални фактори, а главно на духовното разложение. Рим не загина, защото диваци дошли от Азия, а защото римското общество загуби духа, морала и ценностите си. "Хляб и зрелища" го унищожи, а не Атила или вандалите.
52
0
 
18
 
! Отговори
Bormann преди 2 месеца
Кръговрата се върти приятели. Колкото повече нещата се променят, толкова си остават абсолютно същите. Днес сме същите дивваци както преди 3000 години само дето вместо сопи държим мобилни телефони в ръце :)))
51
5
 
4
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 2 месеца
цивилизациятЪ вРушкатаКл0ака не може да се срине......НЕ съществува
50
4
 
19
 
! Отговори
ъъъъ преди 2 месеца
Срива се нашия европейски християнски свят.1-Жените не искат да са съпруги и майки,а да са безконтролни/уруспийство/.2.Мързела и алчността станаха висша ценност.3.Белия човек стана ленив и мързелив вече по природа.4.Моралът в нашия християнски свят се срина.5.Стана "гордост" за псевдомъжете да демонстрират п-е д-е-р+астията си.6.Инфантилизиране на нашето подрастващо население.6.Профанизиране на образованието.Но в изостаналия свят не е така.Там жената е жена, а мъжат е мъж.За наше съжаление.
49
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом допуска човек, като Путин да разиграва целия свят, човечеството заслужава да изчезне!
48
3
 
13
 
! Отговори
Al Ghazali преди 2 месеца
Западната цивилизация е била основана на християнски ценности, нищо че впоследствие е имало схизма, а после и реформатори, които и досега делят цели държави. Примерно в Германия на север са протестанти, а Юга е католически. И това са важни разлики за тях, до ден днешен гледат с недоверие един на друг. Накарайте баварец да работи с някой от севера? Подобно разделение има и в исляма с шиити срещу сунни. Но мюсюлманите са по-задружни и действат в синхрон. Научиха се и не са материалисти. Ще победят
47
4
 
5
 
! Отговори
ХайлХитлер преди 2 месеца
Трябва да се де русифицира тая държава спешно. Преди да са я закрили.
46
7
 
5
 
! Отговори
Срамно е преди 2 месеца
Да си българин
45
8
 
5
 
! Отговори
Бих се отказал преди 2 месеца
От България стига да имах апартамент в чужбина и чуждо гражданство.На мига!