ЕС е на крачка да даде замразените руски активи на Украйна

Решителни и бързи сме в приемането на решения, заяви Шарл Мишел
22 мар 2024 07:37, Нели Христова
137
ЕС е на крачка да даде замразените руски активи на Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейският съвет одобри предложението доходите от запорираното в ЕС руско имущество заради войната в Украйна да бъдат използвани в полза на украинската страна, предаде БТА. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след края на първия ден от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

"Има голяма подкрепа за предложението с тези средства да се осигури военна помощ за Украйна", уточни тя. По нейните думи тези приходи се очаква да бъдат по три милиарда евро годишно, като един милиард евро може да бъдат осигурени до юли. "Оставаме с Украйна, както сме обещали, трябва да продължим да подкрепяме усилията на страната да отвръща на натиска на бойното поле", добави Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС е готов да действа много бързо. "Посланието към Кремъл е, че сме решителни и бързи в приемането на решения по най-важните геополитически въпроси. Не сме притиснати, устойчиви сме и ще продължим да защитаваме мира, напредъка и сигурността", посочи той.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕК е изготвила предложение за повишаване на митата за вноса на зърно от Русия и Украйна. По нейните думи това ще намали натиска над пазарните цени, от които страдат европейските земеделци.

Мишел изрази очакване до края на Белгийското председателство на Съвета на ЕС през юни да бъде да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна.

Той настоя Съветът на ЕС да одобри бързо преговорната рамка, предложена от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
2
 
! Отговори
Васил Левски преди 1 месец
Хайде давайте ги най-после!! Омръзнаха ми "крачките" ви!! *** прави повече "крачки" от вас!!
127
5
 
0
 
! Отговори
Готин преди 1 месец
Няма значение чии активи се ползват срещу собственика на активите. Това е война! Никой нормален човек няма да позволи с неговите пари да се стреля по него. Урсула е полудяла. Кашата която забърква няма как да се оправи без конфликт.
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС стана терористична организация и ние включително.
125
2
 
2
 
! Отговори
Руя преди 1 месец
Тия ненормалници объркаха всичко.Ще водят сметката на Европа.
124
5
 
1
 
! Отговори
Ватенка преди 1 месец
Нормално, моите събратя колко заводи и бизнеси на западни компании и то големи прилапаха. До 119 сети се от къде полетяха първите ракети и поразиха маса цивилни в Израел... от тия мopTanu из тунелите 1 не трябва да остане. При тях както и при моите братя по чашка еволюцията е спряла преди столетия!
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато някой грубо нарушава международното право, с какво е по-различен от друг който прави същото?
122
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 96 " А реформата на ЕС не се прави на избори за Парламент в България..." - естествено, че се прави И на изборите за Парламент в България. Нищо важно в ЕС не минава без одобрението на Съвета на министрите на ЕС, който е съставен от премиерите (или министрите) на страните членки. Но де неграмотните европеидни про'с'таци да го вденете?!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия пък конфискува 400 западни самолети на стойност милиарди...
120
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов Членството в ЕС е доброволно, а ако на някой не му харесва и мисли, че интересите му не са защитени - вратата. А ЕС не се притеснява от драсканиците на руските писарушки за легитимността и смисъла му - те отдавна са се определили, че нямат думата, защото са се подписали под липсаната на каквъвто и да било морал или достойни човешки ценности.
119
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 117 "Урсула е неизбрана и ..." - избрана е. От тези които 2019 година избираха кого да пратят в ЕП. За другото си прав. Характеристиката на работата на (топ) бюрократите в Брюксел е да работят за ЕС като институция, а не за страните членки.
118
3
 
16
 
! Отговори
А защо няма преди 1 месец
Никакви санкции срещу Израел? А забравих те убиват цивилни демократично и са съюзници на САЩ..
117
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 107 "През 2СВ са удряли Хитлер с каквото могат" - като фамилия Буш, изнасяла за Освиенцим газ.
116
1
 
7
 
! Отговори
До Хм преди 1 месец
Те САЩ признаха и изборите в Русия и казаха, че щом Путин е Президент ще работят с него! Германия и ЕС официално, ве мпризнават Путин за президент..значи те могат да преговарят, търгуват и сключват договори с него..
115
0
 
4
 
! Отговори
До Мак преди 1 месец
Урсула е неизбрана и няма дълг към никой народ!В ЕС няма дълг а договори, които лесно се заобикалят! Например като се гласува, някой глава на държава ходи пие по едно кафе и така ;)
114
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 113 "САЩ е официалния посредник в търговията между Европа и руските ресурси. ФАКТ. Европа Умря..." - дано заедно с нея и про'с'таците гласуващи за ЕС!
113
0
 
10
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Това ще е кражба на века. путин ще отговори подобаващо, но те какво мислят, че ще изпълнят дълга си към ко-рум.ирана украйна? Дълг имат към страни членки, но не могат да превъзмогнат омразата си към русия, тя е като въздух за тях.
112
0
 
15
 
! Отговори
Хм... преди 1 месец
А защио ли не се говори за санкциите на САЩ към Русия ? АМИ ЗАЩОТО ТАКИВА НЯМА. Само някакви миижави и мъгляви закани които са единствено символични. Блокираха сметките на няколко руски олигарси сето бяха избягали на Запад от Путин ... и толкова . САЩ ВСЕ ОЩЕ ОТКАЗВА да включи Русия в списъка си с терористични държави. Търговията между двете страни процъфтява и се увеличава. Стокооборота им се УТРОИ... САЩ е официалния посредник в търговията между Европа и руските ресурси. ФАКТ. Европа Умря...
111
0
 
7
 
! Отговори
До Хм преди 1 месец
Към стокооборота не забравяй и милиардите които Европа даде на САЩ за оръжие и Нато членство! Само България сигурно е дала поне 20 милиарда за самолети, БТР и итн..
110
1
 
17
 
! Отговори
Хм... преди 1 месец
Още когато САЩ предупредиха че Русия ще нападне Украйна техен икономист каза че основната цел на САЩ е да измести Русия от търговията им с Европа . Стотици милиарди евро стокооборот всяка година . И ето. Гллупав укропитешки народ с корумпиран и наркоманизирал "лидер" . Няколко подкупни европейски лидера... И ЦЕЛТА Е ИЗПЪЛНЕНА. Европа все повече затъва. А САЩ печелят милиарди. Търговията е изцяло в техни ръце. Продават на заспала европа оръжие за милиарди, имат си "враг" дето да обвиняват... КЕФ
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В *** на изторията тая , имаща се за императрица , ще влезе като Урсула Лудата