България изпусна момента за еврозоната преди 5 г.

Всички кешови наличности в лева трябва да бъдат обърнати в евро
28 мар 2024 20:00, Анисия Иванова
24
България изпусна момента за еврозоната преди 5 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отлагането на еврозоната ще предизвика процеси в българската икономика, които ще доведат до постепенно изсветляване. В Закона за еврото са посочени условията, при които България ще влезе в еврозоната. От този закон става ясно, че една година след официалното ни присъединяване, всички кешови наличности в лева трябва да бъдат обърнати в евро. Необходимо е техническо време, за да се обработят наличните парични ресурси в икономиката. Това заяви доц. Светла Бонева е доктор по икономика, доцент в катедра „Международни икономически отношения и бизнес“ на УНСС в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Когато става въпрос за еврозоната, има два основни аспекта, които трябва да бъдат проследени. Единият е експертният – дали изпълняваме Маастрихтските критерии за членство. В този аспект в дебата присъства темата, свързана с това доколко държавите, които към днешна дата вече членуват в еврозоната, изпълняват тези критерии. От другата страна са процедурните аспекти на приемането ни, които са тясно свързани с политическата ситуация в България, коментира Бонева.

Според Бонева оптимистичният сценарий за влизане на България в еврозоната на 1 юли 2025 г. не би могъл да се случи. Конвергентният доклад, който се очакваше през есента, трябваше да бъде по-скоро положителен.

"България изпусна момента да влезе в еврозоната, защото това трябваше да се случи преди 5 години.“

Изключвайки към края на 2024 г. две от трите „Марица-изток“ и оставайки само с държавната, ще имаме ситуация, в която наистина ще вървим в посока на изпълнение на критериите на Зелената сделка. Българското електричество от „Марица-изток“ излиза неконкурентноспособно заради цените на емисиите. Когато имаш продукт на по-изгодна цена от съседен пазар, е нормално да бъде внесен в икономиката, изтъкна още Бонева.

Инфлацията е неизбежна, поради което България трудно ще изпълни техническите критерии за членство в еврозоната, а това ще бъде използвано като чудесно оправдание за печелене на време от страна на българските управляващи, смята Бонева.

Целия коментар - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Русия
Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
ЕВРОЗОН преди 4 седмици
2020, моме, България беше в чакалнята на еврозоната, на крачка от нея. Хърватия беше с 2 г. зад нас. След протестите на хунвейбините всичко се сгромоляса...
20
0
 
0
 
! Отговори
Алито от София преди 4 седмици
А защо тогава не потърсихте Иван Костов за дългодишните договори с Марица 1и3,американските, които бяха резерва на Марица 2 на Ковашки, с договор за 30 години и при неустойки 2 милярда долара,бедните българите не са виновни че Бойко Борисов като беше на власт трябваше да реагира, а и да влезем в еврозоната, бедният пак ще си остане беден, богатия богат и политици и парламентьори пак ще си гледат своя интерес
19
0
 
4
 
! Отговори
Говорят за развите преди 4 седмици
, а закриваме мощности, спираме производства... май, май някой ни прави на маймуни пак, а?
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди 5 год. Бг беше на дънoтo по доходи и първа по cмъpтнoст. Не, че сега е по- различно. Бг е последна по покупателна способност, което ще рече най- бедни в ЕС. Само в Бг за труд се плаща под 10 евро на час. Никой от управляващите не предприема мерки за преодоляване на бедността. Обратното! С месеци държавата плащаше тока на бизнеса, докато бизнесът все повече богатееше. Отрязаха празничните добавки на пенсионерите. И евро ще въвеждат...
17
0
 
4
 
! Отговори
Зора е преди 4 седмици
Не еврото,зара им е дигиталното евро което влиза 27ма година!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Майната преди 4 седмици
Й на еврозоната! ЕВРЕЙСКИ БА..ДАК
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама как преди 5 години- нали БГ беше приета в чакалнята на 10 юли 2020г и същия ден един юмрук се вирна а олигарсите платиха милиони за да се види в ЕП че няма стабилност и от тогава благодарение на юмруков имаме 6 парламентарни избора и заминаха милиони
14
1
 
6
 
! Отговори
И какъв преди 4 седмици
Е тоя напън да се влиза в еврозоната, когато ЕС е в тежка рецесия. Германия е икономически срината, в най-скоро време концерни като Фолксваген които имат над 100млрд евро дългове ще фалират или ще ги изкупят американците, явно натиска и за това е голям, и ще има тлъсти комисионни.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Еврото фалира 4 пъти в 2009 , 2012 и 2022 2023 и ерозонат натрупа огромни дългове. Лева е подобре заради борда и по-нискяи дълг, но ако влезне в спад ще падне и девалвация е неизбежна и ще трябва нов лев.
12
2
 
9
 
! Отговори
Значи преди 4 седмици
И аз веднъж да съм доволен че ни управляват некадърници.Смачкаха 600 000 гласа за референдум против еврото ама инфлацията не могат да смачкат.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква еврозона за руската гоберня с име България?
10
2
 
6
 
! Отговори
Хърватска влезе преди 4 седмици
тя влезе в ЗОНАТА НА ЗДРАЧА
9
4
 
4
 
! Отговори
akudф преди 4 седмици
кешови *** *** и други влизането на еврото обръчите от фирми за които обирате спират да крадат това е истината банките приближат безбожните такси за каквото се сетиш където ти взимат застраховането е дружества започват да изплащат всичко както трябва ддс-то вече няма да може да се крадете така както досега ще го филите ще е същата работа както и всичко останало тая ш*бана държава
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За нашите политици, а явно и за народа ни, 5 г са миг от вечността. Ние не бързаме за никъде. Хърватска влезе 6 г след нас в ЕС, но вече е и в Шенген и в зоната. Нашите клепат най-отзад.
7
1
 
19
 
! Отговори
Вън от ЕС и НАТО преди 4 седмици
Това е чудесно!Дано и в следващите петдесет и пет, все изпуска.....
6
1
 
8
 
! Отговори
Четете внимателно преди 4 седмици
независимо от (гео)политическите ви възгледи ето това: "Като цяло нивото на дълга в 20-те страни от еврозоната е доста над максималната граница от 60% от БВП, определена от Пакта за стабилност и растеж, чиято цел е да поддържа стабилността на еврото."
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много се радвам, че сме изтървали този шанс! К*ур за САЩ, ЕС и НАТО!!!!!
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма нищо против.
3
3
 
28
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Нещо хубаво да се случи на България! То не беше ЕС,то не беше НАТО! Дай Боже да случим на ,,изпуснат момент"!
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ох, дано за винаги сме го изтървали този "шанс".