Какво ще се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото?

Ако заплатата е 1000 лв, тя ще е равностойна на 512.82 евро
8 апр 2024 07:20, Анисия Иванова
217
Какво ще се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото?
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в търговската мрежа? Това е основният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас догодина.

От 27 държави в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е случаят в България към момента. Според икономисти обаче няма риск заплатите на хората да бъдат намалени, защото те ще бъдат пресметнати според фиксирания сега курс на еврото.

В такъв случай, ако заплатата е 1000 лв, тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във фирмите у нас малко се говори за преизчисленията на заплатите и как ще бъдат променени те догодина.

"Не се обсъждат тези работи. Като му дойде времето и часът, тогава вече ще се разбере всичко за какво става въпрос", коментира Здравко Кирилов.

Това води до много неясноти и въпроси.

 "Как би била изравнена или както говорят "едно евро – един лев", ама то всъщност не е така. То едно евро е два лева. Стандартът в България е твърде нисък за приемане на евро", коментира пред БНР Николай Митов.

Икономистите обясняват – заплатите на служителите ще бъдат преизчислени по фиксирания във валутен борд курс на лева към еврото или 1.95 лева за 1 евро. Няма никакъв риск служителите да бъдат подведени и заплатите да паднат при превалутирането.

 "Това не е възможно, защото те са резултат на облигационни взаимоотношения. Всеки, който е сключил трудов договор, знае, че това е договор и той не може да бъде нарушен от едната страна. Няма повод за безпокойство", поясни Доц. Елена Ставрова, икономист.

Но ако при заплатите всичко е фиксирано, то при преизчисляването на цените в търговските мрежи нещата не стоят точно така.

"В този случай бизнесът взима решения, бизнесът търси начини да ограничи рисковете и там закръгляването ще бъде направено негарантирано със закон. Разбира се, държавата би могла да се поучи от опита на тези, които вече го направиха, като Хърватия например, и да задължи за един не едномесечен, а едногодишен период бизнесът да поставя цените на продаваните стоки на рафтовете в двете изражения – левово и еврово", каза доц. Елена Ставрова.

Димитър Бакалов дава пример с цените в пекарната му в Благоевград. "Може да има малък проблем, но той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лева, аз трябва да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лева много трудно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, но това са единични случаи", каза той.

Правилата и контролът ще зависят от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: заплатиевроприемане
Още от ЕС
Срещу такса от 5 евро посещаваме Венеция от 25 април
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
2
 
! Отговори
Ето това ще стане! преди 2 седмици
След приемането на еврото ВЕДНАГА ЩЕ ЛЪСНЕ ИСТИНАТА, колко малко ни плащат работодателите! Те затова водят агитация против еврото, чрез някои партии като Възраждане и профсъюзни дейци. Щото не им е изгодно, българина веднага да сравни доходите си в евро с тези на западняка.
188
0
 
4
 
! Отговори
тигана в морето преди 2 седмици
Айде стига дразнихте народеца и без това озъбил се от най- високите цени на храни в ЕС по хипермаркетите, монополисти, парно.При тази бясно препускаща инфлация непрекъснато и при тези политически гротески- полит. нестабиност, а има и други критерии, които също НЯМА да покрием.
187
3
 
4
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 2 седмици
До Отложили еврото държ"държави: Швейцария, Чехия, Дания, Унгария, Исландия, Полша, Румъния, Швеция. Великобритания не го прие като член на ЕС със специална клауза и напусна ЕС. Естония след прием на евро е с нараснала задлъжнялост 300%."ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, младеж! Всички тези дръжави драпат да влязат в Е-Зоната и ще стане. Ние сме закачени твърдо за ЕВРОТО - т.е. сме в еврозаоната веднага след пореден фалит на комунистите през 94г.!
186
1
 
3
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 2 седмици
До Анонимен"в гърция в момента на 830 евро се живее трудно, а в БГ 1 учител с 750 евро като стане,как ще се живее? ами пенсиите по 350 евро? те как ще я карат?"Уникално глупав учител - ако в момента със 1400 лв може да си купиш 730хляба, с еврова заплата от 750 евро ще може да си купиш само 730хляба - жив обир е това, народе!?!?!!!!!!
185
2
 
3
 
! Отговори
ясно преди 2 седмици
До ясно като 2+2значе 1000 лева заплата става 1000 евро а 2 лева баничка става 1 евро.Ей това искаме!
184
0
 
0
 
! Отговори
ижо преди 2 седмици
До Анонименти сериозно ли ги пишеш тези глупости
183
0
 
0
 
! Отговори
ижо преди 2 седмици
алооо я си пий хаповете
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Щирлиц А ЗАЩО ЗАПЛАТИТЕ ЩЕ ПАДНАТ С 50% НАДОЛУ- КАКВА Е ЛОГИКАТА- ОТИВАШ ВЪВ ВИЕНА И ПЛАЩАШ С КАРТА НАВСЯКЪДЕ, ОТИВАШ В ГЕРМАНИЯ- ПЛАЩАШ С КАРТА И КАКВО- ВЗЕМАТ ТИ ДВОЙНО ОТ КАРТАТА ИЛИ ПО ОБЯВЕНИЯ И ЗАВЪРЗАН КУРС- ХА СТИГА ПРОСТОТИИ...
181
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не може да очаквате, че нещо ще бъде нормално в държава окупирана от руските и наложена диктатура 45 години, последвал преход хаос и изпростяване на населението. Няма начин да се направи нещо хубаво. Съжалавам ама е така
180
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в гърция в момента на 830 евро се живее трудно, а в БГ 1 учител с 750 евро като стане,как ще се живее? ами пенсиите по 350 евро? те как ще я карат?
179
6
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Заплатите с 50% надолу,цените със 100% нагоре.Честито.
178
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълни глупости! 2.10 лв били равни на 1 евро и 1 цент? Това по курса на Винету ли е или Кики тъпУто
177
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както всички знаем какво става в България, тоест, че няма закони и никой нищо не контролира и спазва. Можете да си представите какво ще стане с цените след приемане на Еврото. Пълен хаос!
176
4
 
7
 
! Отговори
TCT преди 3 седмици
До АнонименТака е. Заплатите 1000 лв - 500 , хлябът 2 лв - 2 ,
175
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
В моя магазин всичко ще закръглим нагоре след като спрат да се използват двете валути. Нещо, което сега струва 70 лв, няма да струва 35 евро, а ще е 40 евро. За по-лесно така ще правим. Правете си сметката колко е изгодно за хората. Това неудобство с поддържането на двете цени трябва да се плати от някой...
174
2
 
11
 
! Отговори
до 170 преди 3 седмици
До Забранени::Грешката е наша,че сме се родили тук,при тези политици.Това е.Целта е да настъпи отчайваща беднотия и мизерия.Свиване на частния сграден фонд.По света бедните живеят под наем.
173
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Toва което ще стане е че курсът на обмяната ще дойде от Европейската Банка, която няма нищо общо с валутния борд. Това значи че може да е 3:1 вместо 2:1 и това е нещото което се опитват да крият. Определено заплатите в евро ще спаднат и спестяванията в левове ще бъдат засегнати.
172
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ясно е, че ще обеднеем заради смяната на българския лев с евро. Въпросът е с колко. Най-вероятно мяфията управляваща в България от 34 години, ще се опита да обеднеем много, ама наистина много.
171
5
 
11
 
! Отговори
Zorbas преди 3 седмици
Бях в Гърция през 2000г, когато за НГ се смени драхмата с еврото. Уж курса беше 345драхми към евро (фиксиран), а на 02.01 цените в евро на стоките бяха двойни......
170
6
 
24
 
! Отговори
Не е... преди 3 седмици
...страшно как и колко ще са заплатите, не и толкова страшно какви ще са цените и в каква валута, важно е че ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ на Българина ще падне между 40 и 70%, тоест с еврото ще си купува само около една трета от това, което си е купувал досега ... нещо като през 90-те!