Какво ще се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото?

Ако заплатата е 1000 лв, тя ще е равностойна на 512.82 евро
8 апр 2024 07:20, Анисия Иванова
217
Какво ще се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото?
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в търговската мрежа? Това е основният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас догодина.

От 27 държави в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е случаят в България към момента. Според икономисти обаче няма риск заплатите на хората да бъдат намалени, защото те ще бъдат пресметнати според фиксирания сега курс на еврото.

В такъв случай, ако заплатата е 1000 лв, тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във фирмите у нас малко се говори за преизчисленията на заплатите и как ще бъдат променени те догодина.

"Не се обсъждат тези работи. Като му дойде времето и часът, тогава вече ще се разбере всичко за какво става въпрос", коментира Здравко Кирилов.

Това води до много неясноти и въпроси.

 "Как би била изравнена или както говорят "едно евро – един лев", ама то всъщност не е така. То едно евро е два лева. Стандартът в България е твърде нисък за приемане на евро", коментира пред БНР Николай Митов.

Икономистите обясняват – заплатите на служителите ще бъдат преизчислени по фиксирания във валутен борд курс на лева към еврото или 1.95 лева за 1 евро. Няма никакъв риск служителите да бъдат подведени и заплатите да паднат при превалутирането.

 "Това не е възможно, защото те са резултат на облигационни взаимоотношения. Всеки, който е сключил трудов договор, знае, че това е договор и той не може да бъде нарушен от едната страна. Няма повод за безпокойство", поясни Доц. Елена Ставрова, икономист.

Но ако при заплатите всичко е фиксирано, то при преизчисляването на цените в търговските мрежи нещата не стоят точно така.

"В този случай бизнесът взима решения, бизнесът търси начини да ограничи рисковете и там закръгляването ще бъде направено негарантирано със закон. Разбира се, държавата би могла да се поучи от опита на тези, които вече го направиха, като Хърватия например, и да задължи за един не едномесечен, а едногодишен период бизнесът да поставя цените на продаваните стоки на рафтовете в двете изражения – левово и еврово", каза доц. Елена Ставрова.

Димитър Бакалов дава пример с цените в пекарната му в Благоевград. "Може да има малък проблем, но той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лева, аз трябва да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лева много трудно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, но това са единични случаи", каза той.

Правилата и контролът ще зависят от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: заплатиевроприемане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек на баничаря му е много трудно да връща 99 цента, затова хоп и баницата става две евро. Търговците ще увеличават цените като луди, да вярно че заплатата ще остане същата
168
12
 
7
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 1 месец
Боже, колко про.сто.тия има в държавата. Изпростявате повече и повече. Във валутен борд сте от 30 години, каквъ лкев, каква йена, какъв долар. Няма и по-prost народ от вашия, няма.
167
3
 
20
 
! Отговори
Отложили еврото държ преди 1 месец
държави: Швейцария, Чехия, Дания, Унгария, Исландия, Полша, Румъния, Швеция. Великобритания не го прие като член на ЕС със специална клауза и напусна ЕС. Естония след прием на евро е с нараснала задлъжнялост 300%.
166
3
 
17
 
! Отговори
Забранени преди 1 месец
ли са Референдумите. Никъде не прочетох, че след година сме длъжни да приемаме фалиралото евро Договор или друго. Защо ми натрават валута, в която нямам доверие? Да не би да са забранени долари, франкове, йени? Защо някой друг ще ми определя животът?
165
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще стане каквото стана с Хърватия. А то е: Докато плащаме с евро и лев през първата година, търговците масово ще спекулират върху превалутирането и рестото. Самите цени ще се стремят към левовата абсолютна стойност, но в евро. България, с текущото икономическо състояние, е абсолютно негодна и неподготвена за приемане на евро, но я тикат понеже има много за заграабване. Ще ограбят масово хората, това ще стане.
164
2
 
12
 
! Отговори
Ами познайте! преди 1 месец
Какво ще се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото?. . . . Може само един път да се опитвате да отгатвате, без втори опит!
163
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какво щяло да се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото? Много ясно какво. Заплатите падат два пъти, били 1000 лева, стават 500 евро, а цените си остават същите - било 100 лева, остава си 100, но 100 евро." - хахаха хахаха Еййй, вярно има много нека_дърници в Бг. Цена от 100 лева щяла да стане 100 евро. Че и 12 плюсчета му сложили. хахаха После се чудим защо в Бг "елитът" краде и не спира. Еми заради нека_дърността на масите.
162
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
целта е да се вземе резервът на борда. фес.бг няма ли да ни информира защо Полша каза не на еврото?
161
3
 
18
 
! Отговори
Финансист духал супа преди 1 месец
Много на дребно разсъждавате. Целта е не да обеднете, а да ви занулят. Ще ви измислят нещо. Я друг курс, я декларация за произход, може лимит. Нещо дето не очаквате.
160
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Груйо Михалов Добре що не направат сега 1 лева = 1000 евро и ще купиш апартамента дето си загубил 1998 г. А те прават курса 1 евро за 2 лева и пак губиш апартамента.
159
5
 
20
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Цените ще продължат да ги вдигната бавно и полека, в това всеки ще се убеди сам! А когато настъпи съдбовният момент да прием измисленото евро много хора ще разберат, че са се събудили наполовина по-бедни , но ще бъде късно, мандалото ще е хлопнало и тогава и да викате и да цирикате, дори и да пищите, че са ви обрали полза няма да има! Обирът ще бъде законен и по европейски!
158
6
 
8
 
! Отговори
Анархия преди 1 месец
Абе тия брокери на имоти кво вършат ,че папкат по 10 хилки от сделка. Само губят време и вдигат цените . Оня ден неква рускиня ми иска да и дам лична карта и всичките си лични данни и да се подпиша на некав прдварителен договор само за да ми каже къде бил офиса дето исках само да знам в кой район е? Тия имат ли право да точат даанните ни неква брокерка брато дето е със статут ми иска лична карта да я снимаала за договора за оглед ?!?
157
8
 
10
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Ние сме с евро от 1998г. следкато БСП ограбиха народа с правителството на Виденов . Пари за един апартамент за една седмица станаха пари за един малък телевизор.При въвеждането на валутния борд лева беше 3000 лв за долар. От 1998г лева е само хартийка , която предствлява еврото за което е фиксирано...
156
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народът ще обеднее , ОЩЕ ДВА ПЪТИ !
155
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво щяло да се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото? Много ясно какво. Заплатите падат два пъти, били 1000 лева, стават 500 евро, а цените си остават същите - било 100 лева, остава си 100, но 100 евро.
154
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкини ти мъ нави да гласувам за теб- дай още няколко такива обещания и ще управляваш до живот.
153
3
 
16
 
! Отговори
ТОВА Е ВИЗИЯ преди 1 месец
"Не се обсъждат тези работи. Като му дойде времето и часът, тогава вече ще се разбере всичко за какво става въпрос" Е ДОЙДЕ МУ ВРЕМЕТО : ТАВАН НА ЦЕНИТЕ И ТОЧКА. ВСИЧКО НАДОЛУ С 50 ПРОЦЕНТА
152
14
 
3
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Аз мисля, че след въвеждане на Еврото минималната заплата ще стане около 300 евра. А мин. пенсия 2000.Парите за тоя скок ще дойдат от П. Еврото, Нотариуса и Паскал. Всъщност контрабанда та на цигари, Марков и дрехи наркотици и всички останали канали ще бъдат дадени на министерство на финансите. Отделно депутатски те заплати ще бъдат редуцирани до 800 - 900 лв. макс.
151
3
 
8
 
! Отговори
КВО ЕВРО БЕ преди 1 месец
ТАВАН НА ЦЕНИТЕ И ТОЧКА
150
3
 
20
 
! Отговори
ТАВАН НА ЦЕНИТЕ преди 1 месец
НА ХРАНИТЕ И ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ. ТАЯ ДОЛНА МАФИЯ В ПАРЛАМЕНТА ПОМАГА НА РАСТЕЖА НА ЦЕНИТЕ