Какво ще се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото?

Ако заплатата е 1000 лв, тя ще е равностойна на 512.82 евро
8 апр 2024 07:20, Анисия Иванова
217
Какво ще се случи със заплатите ни и с цените след приемане на еврото?
Снимка: БГНЕС

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в търговската мрежа? Това е основният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас догодина.

От 27 държави в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е случаят в България към момента. Според икономисти обаче няма риск заплатите на хората да бъдат намалени, защото те ще бъдат пресметнати според фиксирания сега курс на еврото.

В такъв случай, ако заплатата е 1000 лв, тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във фирмите у нас малко се говори за преизчисленията на заплатите и как ще бъдат променени те догодина.

"Не се обсъждат тези работи. Като му дойде времето и часът, тогава вече ще се разбере всичко за какво става въпрос", коментира Здравко Кирилов.

Това води до много неясноти и въпроси.

 "Как би била изравнена или както говорят "едно евро – един лев", ама то всъщност не е така. То едно евро е два лева. Стандартът в България е твърде нисък за приемане на евро", коментира пред БНР Николай Митов.

Икономистите обясняват – заплатите на служителите ще бъдат преизчислени по фиксирания във валутен борд курс на лева към еврото или 1.95 лева за 1 евро. Няма никакъв риск служителите да бъдат подведени и заплатите да паднат при превалутирането.

 "Това не е възможно, защото те са резултат на облигационни взаимоотношения. Всеки, който е сключил трудов договор, знае, че това е договор и той не може да бъде нарушен от едната страна. Няма повод за безпокойство", поясни Доц. Елена Ставрова, икономист.

Но ако при заплатите всичко е фиксирано, то при преизчисляването на цените в търговските мрежи нещата не стоят точно така.

"В този случай бизнесът взима решения, бизнесът търси начини да ограничи рисковете и там закръгляването ще бъде направено негарантирано със закон. Разбира се, държавата би могла да се поучи от опита на тези, които вече го направиха, като Хърватия например, и да задължи за един не едномесечен, а едногодишен период бизнесът да поставя цените на продаваните стоки на рафтовете в двете изражения – левово и еврово", каза доц. Елена Ставрова.

Димитър Бакалов дава пример с цените в пекарната му в Благоевград. "Може да има малък проблем, но той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лева, аз трябва да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лева много трудно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, но това са единични случаи", каза той.

Правилата и контролът ще зависят от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: заплатиевроприемане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
10
 
20
 
! Отговори
Пестелив преди 1 месец
Хора, не се хващайте на играта с фиксирания курс. Навсякъде обясняват, че щяло да бъде по курса 1.95583, но това може да се промени за един следобед с допълнение към закона или с нов закон. Говорих с познати в банката как ще стане превалутирането по курса и тя ми вика - ааа, едва ли по официалния курс, ние така ще загубим много милиони за един ден, няма да стане. Е щом банките отсега знаят, май народа ще си купи скъпо евро тоя път доста над 2 лв за 1 евро. Бъдете внимателни!
148
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Айде стига глупости! Точно в ЕС заплатите падат че внасат работна ръка извън ЕС а цените постоянно скачат. Бг трябва да бега от ЕС. Само лъжат народа и измира.
147
4
 
14
 
! Отговори
Айде стига глупости! преди 1 месец
Проблемът не е в ниски заплати, в във високи цени! Важно е какво и колко можеш да си купиш с една заплата! Понеже умствения багаж на средния българин не е на место, един пример!Ако с една ниска заплата можеш да си купиш много повече отколкото с висока западна, то всеки ще се стреми да живее и работи в България, защото стандарта ще е по висок! Разбира се това е условно за да се разбере примера! Въпреки високите заплати в Англия има много бедни! Помислете или се абонирайте за брит ТиВи!
146
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик Къде ще купиш имоти като няма. По селата са роми и събарат сичко което построиш. В София и градовете са в евро и сега но трябва заеми.
145
2
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Даката === Има вариант и за тези дето си държат големи запаси в левове, макар и аз да не виждам никакъв смисъл в това. Аз като си купувах имотите започнах от много по-рано. Адвокат ми каза всеки ден да внасям по 9000 лева в банката, защото имот в кеш не можеш да купиш, само по банков път. А НАП започва да те следи само ако внесеш над 10 000 лв. на ден. Нямат ресурси да следят всички преводи просто. Така че тези с левовете да започват още отсега да внасят и да купуват имоти. Ще се качват още ако приемем еврото
144
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако беше добре сички страни в света щяха да са махнали техните валути. Ама не е а само нашите политици лъжат, че е добре, че те прибиртат пачките. Аржентина с валтуен борт в $ го махна даже и не иска да махне валутата си. Глупци ли са в Арженитна и останалия свят. Съмнява ме, че бг политика е най-умен.
143
8
 
4
 
! Отговори
Приемайте еврото преди 1 месец
Вие не заслужавате да живеете!
142
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Даката Това е една от причините да вкарат евро. Ще оберат спестяванията дребните до 100 бона в лева. Богатите с 1 милиона $ и повече не държат в лева и няма да ги засегне. Кой ще вади документ за лева че е от заплата преди 20 г. Обират го.
141
1
 
10
 
! Отговори
Пчелко До Даката преди 1 месец
Какъв плик бре Дака, масово хората работят на минимална заплата или малко отгоре. От цялата работа ще лъсне както и в предния коментар писах какви мизерни заплати взимаме, които са много под минималната пенсия която е в ЕС. Какви пари в дюшека, 3-4 хиляди лв пари ли са. Някой баба заделила да си плати погребението ..... До колегата които казва за богатите фамилии и банките прав си! Ставаме напълно солидарни с пасивите на богатите ...
140
1
 
2
 
! Отговори
Даката преди 1 месец
Защо пък да се стъжни на тези които взимат заплата в плик- нали пак ще вземат в евро.По скоро ще се стъжни на тези които държат големи запаси от незаконен кеш в левове - ще стане неизползваем ако не ги обърнат в евро а как ще обърнат ако не могат да докажат откъде са
139
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пчелко Бг ще внаса данък за банките за да плаща влоговете на богатите в банките при фалити. Смятай не само богатите в бг (които не са малко около 100 фамилии) но и в ЕС че даже и в САЩ където са 1 милиона богати фамилии.
138
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще са си същите само че ще са конвентирани в евро и много от хораа ща се възмутени понеже ще се вижда нагледно колко малко получават в сравнение с другите страни от ЕС.
137
1
 
20
 
! Отговори
Пчелко преди 1 месец
Смятайте колко смешно ще изглежда, да взимаш 600 евро заплата, при положение, че в ЕС минималната пенсия е 800 евро. И за тези 600 евро блъскаш като вол цял месец. Сега в лева се създава някаква измама видете ли те взимат не лоши заплати.... Пълен смях сме като държава. На богатите ще им излезе сметката това се прави само за тях не за благото на обикновения отруден човечец. Скоро гледах клип с едни хървати и хората си казват нас никой не ни пита искаме или не и тука е така ...
136
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 1 милиона не зимат никаква заплата ти за минимална приказваш. Още 3 милиона скитат бездомни в чужбина. С евро или без евро те си остават без пари и все тая. Еврото е само мегаломания глупус която ще се срути.
135
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистик За да не фалира Германия и стане нова война сички ще трябва да плащат още данъци и инфлация. Това е еврото. Огромни дългове са и печатници.
134
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
почти никой не взима минимална заплата, стига сте се оплаквали. Много декларират такава, и взимат разликата в брой. Точно на тях ще им се стъжни прехода към еврото.
133
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплатите ще бъдат намалени на половина, а цените ще си останат същите. Точка.
132
6
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
А! И още нещо забравих да напиша. Няма европейска държава, а аз съм обиколил цяла Европа, в която местното население да е доволно при преминаването от местна валута към евро. Всички до един мрънкаха, че цените им се били качили. ВСИЧКИ! Без изключение. Сигурен съм, че няма да сме първите, дето ще кажем: Цените при превалутирането си останаха същите :)))
131
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както се вижда от заглавието заплатите ще спаднат в евро като цифри, а цените и данъците ще скочат защото трябва да се връщат дългове в евро вече. Няма лева. Има и нови разходи за самолети АЕЦ и др. т .е. нова инфлация или нови данъци както е за здравно ще вкарат и за образование, за армия и тн. Това ще се случи разбира се ако не фалира някой в Ес както Гърция. Тогава още повече инфлация и данъци. Тока също ще скочи.
130
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заплатите - по курса, демек два пъти надолу. Цените - в евро, демек два пъти нагоре. И после се започва - не може у нас да е най-ниската цена на горивата, бум - цените се изравняват както в европа, а стях тръгват и всички останали цени.