Доходите в еврозоната растат, домакинствата пестят все повече

Нивото на спестовност се е повишило до 14,6%
38
Доходите в еврозоната растат, домакинствата пестят все повече
Снимка: Pixabay

Нивото на спестовност на домакинствата в еврозоната се е повишило до 14,6% през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с 13,9% през предходните три месеца, показват данни на официалната европейска статистика „Евростат”. Увеличението се обяснява с нарастване на брутния разполагаем доход с 1,2%, докато по същото време потреблението се повиши с 0,4 на сто.

В същото време процентът на инвестициите на домакинствата в еврозоната е намалял от 9,8% на 9,7% през последните три месеца на 2023 г. Това се дължи на намалението на брутното образуване на основен капитал с 0,3%, докато брутният разполагаем доход се е увеличил с 1,2 на сто, допълва Нова телевизия.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. делът на бизнес печалбите на нефинансовите компании в еврозоната пък е намалял от 40,5% на 40,3%, достигайки най-ниската стойност от третото тримесечие на 2020 г, показват още данните на „Евростат”. Това намаление се обяснява с увеличението с 1,6% на бизнес компенсациите на служителите (заплати и социални вноски) плюс данъци, но изключвайки субсидии за производството, докато брутната добавена стойност се повиши по-бавно с 1,2 на сто.

Нивото на бизнес инвестициите също леко намаля от 22,6% на 22,5% през четвъртото тримесечие на 2023 г. след солидните пикове през вторите тримесечия на 2015, 2017 и 2019 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от ЕС
Срещу такса от 5 евро посещаваме Венеция от 25 април
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Германия средна пенсия- 3100/3300лв, в Русия средна пенсия- 380/400лв.
30
1
 
3
 
! Отговори
Striker преди 2 седмици
Така е, заплатите са си много добре. Реално ако спестя 2.5 заплати и мога да си купя чисто нов автомобил нисък клас. Това в България...трудно. Но са виновни и самите работещи. Идват от фичка си лелина и се навиват на 1000 евро чисто.
29
1
 
0
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 2 седмици
Цъфнали и свързали :)
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На кои доходите растат?
27
0
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 2 седмици
Ами "защо живеят там" защото бавничко я превземат и са си на собствена земя, а и хората по тия богати европейски земи много лесно се манипулират. Причината е същата поради която и Българските Олигарси и платени политици живеят на запад а ние уж сме в ЕС и НАТО. Вярно там сме но сме приети за съвсем други цели. Една от тези цели е да сме Буфер-санитарна зона.
26
3
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен 11 милиона Турци живеят в Германия. Имат си кметове, Партии, парламентарни представители... Ако 35 милиона Руснаци живеят на Запад е как за толкова години не успяха да си направят поне кмет на община или парламентарист да е екс руснак и да плюе по РФ ако щете... Къде са? Значи най-верояно просто не са 35 милиона изселниците.
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
28-аз вярвам само на факти- НСИ- пътувания на Българи в ЕС и по света за 2023г- в ЕС и останалия свят над 11 000 000,в Раша- 1000- защо- нали там е РАй, и още защо над 35 000 000 руснаци живеят извън тоя Руски мир- рай, защо руските милионери, милиардери живеят в ЕС в имоти за милиони в най скъпите квартали, защо децата на Кремъл живеят на метри от Айфеловата кула, в Лондон- защо бе хора, защо не си стоят у тях- моля ви върнете Руснаците обратно в Русия за да не страдат в Лошата Европа
24
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен Блогерка изселничка от Казакстан в РФ. Само е подала документи и още не е получила гражданство. Идва с медицинска диагноза доброкачествен тумор с пълни изследвания(Платени). В РФ започват от нулата два прегледа, две кръвни проби втората с значително взимане на кръв. Ренген и сега чака Ядерно магнитен резонанс(след седмица). Всичко е БЕЗПЛАТНО и ако се наложи операция и/или химеотерапия също няма нищо жената да плаща. Такава медицина за обикновени хора на запад няма.
23
1
 
5
 
! Отговори
Увертюра към научно преди 2 седмици
фантастичен роман ли е? Е, да в България има все още достатъчно, които вярват на пропаганда и не са в състояние да я различават от истина, а истината както винаги е горчива!
22
4
 
10
 
! Отговори
От къде растат? :D преди 2 седмици
От повишаващите се разходи и инфлация ли? От разсипването на икономиката ли? От глупавите санкции срещу РФ, благодарение на които пак се купуват руски нефт и нефтени продукти, само че на по-висока цена? От къде растат тия доходи?
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цифрите са верни, изводите - НЕ. Хората спряха да харчат, защото са несигурни за бъдещето си и предпочитат да спестяват. Същото важи и за инвестиците, има компании вече заявили намерението си да си изнесат производството извън ЕС.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нарастване на брутния доход с 1,2%, след което както всички знаем следват данъци, осигуровки и застраховки, ти да видиш водело до повишаване на нивото на спестовност с 14% на домакинствата. Най-вероятно, означава, че 14% от домакинствата са започнали да заделят някой "лев", едва, след като им вдигнали брутния доход с 1,2%. Така звучи по-правдоподобно, нали? Какви гондоли само, пльоснати по повърхността на водата с фотошоп! Видите ли фалшива снимка, значи и новината е измислица!
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всъщност всеки икономист ще ви каже, че увеличението на спестяванията е достатъчно сериозен и лош знак за икономическата ситуация!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А може би означава друго! Например - въпреки увеличението на доходите, гражданинът от Еврозоната усеща несигурност, поради което се отказва от луксозни стоки, преминава към по-евтини аналози, отказва се от ненужни посещения на ресторанти, и др., с цел да обезпечи по някакъв начин настоящите и бъдещите разходи по кредити, битови сметки, данъци ... Т.е. търси сигурност, а не че живее по-добре.
17
2
 
4
 
! Отговори
Ахааа, преди 2 седмици
Държат си спестяванията в украински инвестиции.
16
3
 
8
 
! Отговори
Шегобиец преди 2 седмици
вЕрваме!
15
4
 
15
 
! Отговори
Испанеца преди 2 седмици
В магазина всичко е с 50% нагоре.От къде остават пати че да се спестят?Тока 2 Пъти нагоре.Газта 2 или 3 пъти увеличение.Свърши финансовото лято.Настъпва зима
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не разбирам горките ,бедни, русоропчета. Защо се мъчат в рецесията, беднотията и мизерията в гейроппа, а не си бият ..с 200 камшика за рая мухонасранск на амур!
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вие вярвате ли си кар ви спускат тия глупости?
12
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде пак почнаха да ни къпят с тия поръчкови статии за Еврозоната,във всяка държава по света има хора на които им растат доходите и на които не,ама да ни приказват врели некипели при положение,че има такава инфлация в Европа,няма нужда...