Доходите в еврозоната растат, домакинствата пестят все повече

Нивото на спестовност се е повишило до 14,6%
38
Доходите в еврозоната растат, домакинствата пестят все повече
Снимка: Pixabay

Нивото на спестовност на домакинствата в еврозоната се е повишило до 14,6% през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с 13,9% през предходните три месеца, показват данни на официалната европейска статистика „Евростат”. Увеличението се обяснява с нарастване на брутния разполагаем доход с 1,2%, докато по същото време потреблението се повиши с 0,4 на сто.

В същото време процентът на инвестициите на домакинствата в еврозоната е намалял от 9,8% на 9,7% през последните три месеца на 2023 г. Това се дължи на намалението на брутното образуване на основен капитал с 0,3%, докато брутният разполагаем доход се е увеличил с 1,2 на сто, допълва Нова телевизия.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. делът на бизнес печалбите на нефинансовите компании в еврозоната пък е намалял от 40,5% на 40,3%, достигайки най-ниската стойност от третото тримесечие на 2020 г, показват още данните на „Евростат”. Това намаление се обяснява с увеличението с 1,6% на бизнес компенсациите на служителите (заплати и социални вноски) плюс данъци, но изключвайки субсидии за производството, докато брутната добавена стойност се повиши по-бавно с 1,2 на сто.

Нивото на бизнес инвестициите също леко намаля от 22,6% на 22,5% през четвъртото тримесечие на 2023 г. след солидните пикове през вторите тримесечия на 2015, 2017 и 2019 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 месец
Златно време за пенсионери, бежанци и имотни барони! И след това на фронта
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Европа кредитът е спрян. На ипотечни от 7-8% никой не иска да рискува, а цените на имотите падат. Това остава пари в населението. У нас е точно обратното. Всеки с 5 лв в джоба, тегли кредит и иска да става рентиер, или го пуска за ербиенби. Ще кажеш, че света ще идва у нас да я разглежда. Каквото дойде да види с чартърите преди корона, дойде. Никой не се връща, защото да бъдем честни, София се разглежда за ден и няма какво да правиш тук повече. Ако кризата се задълбочи, тук ще е най-зле.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С тази статия се шегувате с нас,нали?Ако не е шега значи падате от Марс и не сте наясно с реалното положение и инфлацията,която е навсякъде.Хладилникът е по-силен от лъжите по медиите.
8
18
 
10
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 месец
Смрад на бедни копейки под този пост. Работещите имаме пари, а вие троляци ще сте вечно на соца
7
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А домакинствата пестят предимно от отлагане плащането на сметки. И това ако е пестене - хубаво. Да живеят лъжите и пропагандата!
6
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако под растеж на доходите разбирате инфлация - така да бъде.
5
5
 
16
 
! Отговори
Честито преди 1 месец
Европа е в стагнация и криза ,милиарди отиват за Украйна и така се обезкървява Европа.
4
5
 
23
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
Явно тези който пишат тези лъжи не са се срещали с европейци да чуят тяхното мнение??
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
доходите на военолюбивата управа растат, народа пести и скатава щото иде глад
2
10
 
29
 
! Отговори
НЕ НА ЕВРОТО преди 1 месец
ХАХАХАХАХХАХАА, ТИ да видиш. Еврозоната е в РЕЦЕСИЯ заради непрекъсната военна помщ за Украйна. Германия се задъхва. Хърватска са с на-високата инфлация в ЕС. Това са фактите, вие си драскайте пропаганда за наивници. Не на еврото!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти да видиш!