Русия напредва с "тактика на месомелачката", недоволството към Зеленски расте

Какво става в Украйна?
343
Русия напредва с "тактика на месомелачката", недоволството към Зеленски расте
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бавно, но сигурно руската армия навлиза все по-надълбоко в Украйна - с масиран обстрел и с много жертви. Очаква се и нова руска офанзива. А сред украинците недоволството от президента Зеленски расте.

"Ситуацията на фронтовата линия е ужасна. Абсолютно съм недоволна от тези, които са отговорни за нея. Никой не помага на нашите момчета там", казва 19-годишната Маргарита от Киев.

Руската "тактика на месомелачката"

Разочарованието е голямо. През последните дни Русия напредва все повече в Източна Украйна. Настъплението е бавно, води се с масиран обстрел и с много жертви. "Тактика на месомелачката" е саркастичният термин, използван в Украйна. По украински данни в момента при атаките загиват над 1000 руски войници дневно.

Още по темата
Въпреки това тази стратегия изглежда работи, пише АРД, цитирана от "Дойче Веле". Руската армия успява да завладее нови села в Донецка област и принуждава украинците все повече да отстъпват тактически. Командващият украинската армия Олександър Сирски не крие, че ситуацията е трудна. Обстановката на фронта се влоши, написа той още миналия уикенд в Телеграм. Според Сирски Русия е натрупала значително предимство по отношение на силите и ресурсите и е постигнала тактически успехи.

Да не се подценява Русия

Друг е въпросът дали това ще позволи на руската армия да направи бърз пробив в Източна Украйна. Военни експерти от американския Институт за изследване на войната се съмняват в това, посочва АРД.

Роман Погорили обаче предупреждава да не се подценява руската армия. Той е един от основателите на независимия украински сайт Deep State Map, който подробно анализира военните развития. "Те се придвижват все по-напред и по-напред", казва той. Киев на свой ред твърди, че руснаците напредват бавно и че биват удържани от украинските части.

Зачестяват критиките към Зеленски

Не може да се скрие, че нараства недоволството от случващото се на фронта. Журналистът и критик на Зеленски Юрий Бутусов обвинява ръководството на армията, че дълго време е омаловажавало лошите новини, приспивайки хората с фалшиво чувство за сигурност.

Той има информация за това, че командири, които докладват за реалното състояние на бойното поле, биват уволнявани. Затова някои командири изобщо не докладват. "Имаше и много оптимистични доклади, които не отразяваха истинската ситуация", казва той. Необходимо е да се изясни каква е причината за това - дали се дължи на незнание, на това, че подчинените умишлено крият истината, или пък правят грешни изводи.

За грешките в стратегическото планиране е отговорно ръководството, посочва Бутусов. Става въпрос за такива грешки, които войниците невинаги са в състояние да коригират, уточнява той и добавя, че вече и на бойното поле се чуват критики към ръководството на армията и лично към президента Володимир Зеленски, който е и върховен главнокомандващ на страната.

Роман Погорили не желае да коментира дали украинските военни допускат и стратегически грешки. Вместо това предпочита да говори за острата нужда от оръжия и ресурси. "Виждаме до каква степен е оборудван врагът. За да го спрем се нуждаем от огнева мощ - трябва да можем да сваляме самолети и да спираме руския обстрел. Ситуацията се променя, руснаците напредват все повече", казва съоснователят на Deep State Map, цитиран от АРД.

В очакване на обещаните оръжия

В Украйна е все по-напрегнато, а призивите за помощ от чужбина стават все по-силни. Преди броени дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който посети Киев, увери: "Работим усилено, за да отговорим на неотложните нужди на Украйна. Наша отговорност е да гарантираме, че обещанията ще бъдат изпълнени и че оръжията и боеприпасите ще бъдат доставени възможно най-бързо".

Всъщност през последните дни все повече държави заявяват готовност да доставят още повече оръжия на Украйна. Във вторник например Германия обеща да достави още десет бронетранспортьора "Мардер". Латвия също обяви нов пакет от помощи, предназначен за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. Новините от фронта от последните няколко дни показват, че няма никакво време за губене.

"Очаква се нова мащабна руска офанзива"

В петък, 3 май, Володимир Зеленски заяви, че Русия възнамерява да разшири настъплението си и че Киев и неговите съюзници трябва да осуетят тези планове. По думите му Украйна е изправена пред нов етап на войната.

Малко преди това и заместник-началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Вадим Скибицки каза в интервю за The Economist, че Киев очаква мащабна офанзива на руските сили на фронта през следващите месеци. Според неговите прогнози руската армия ще премине в настъпление на изток още през май, след което ще започне да струпва сили в Харковска и Сумска област. По думите му скоро Часов Яр, един от основните опорни пунктове на ВСУ в Донецка област, ще бъде сериозно атакуван.

Скибицки отбеляза, че в момента Русия разполага с общо 514 000 души в сухопътните войски и планира да увеличи броя на личния състав чрез привличане на резервисти. На свой ред украинската армия страда от кадрови глад и липса на оръжие. "Ще минат седмици, преди американската помощ да достигне до фронтовата линия. Тя едва ли ще може да се сравни с руските запаси от снаряди или да осигури ефективна защита срещу руските нетехнологични и разрушителни управляеми авиационни бомби", казва Вадим Скибицки.

Освен това Киев очаква Москва да засили дезинформационната кампания вътре в Украйна, целяща да подкопае украинската мобилизация и политическата легитимност на Володимир Зеленски, посочва още той.

Според Скибицки Украйна няма да успее да спечели войната с Руската федерация само на бойното поле, дори ако украинците успеят да изтласкат руските войски до границите. "Това няма да сложи край на войната. Такива войни могат да приключат само със споразумения." Според генерал смислени преговори ще започнат едва през втората половина на 2025, когато военният производствен потенциал на Русия ще бъде значително намален поради недостиг на материали и инженери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още по темата: войната в Украйна
Още от ЕС
Чуков: В Руската федерация върви почистване на корупционните схеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
1
 
18
 
! Отговори
дяконЪ преди 4 седмици
....котвл....2338:58 Скоро ОдесаКомитета по посрещане поздравява напредващите на запад украинци с още двама при Бандера....В ход сме с мотокросови мотори атевета, джипове и отвсякъде се стреля, летят дронове падат снаряди, горят бронирани машини и екипажи....Утре ще четете за Архангелское какво е ставало...Центаджиите да си подготвят манерки, че оцелелитв са жадни
289
4
 
15
 
! Отговори
Канада преди 4 седмици
Имам една интересна новина но не знам кой ще я прочете. Канада ще праща LGBTQ да разчиства мини в Украйна. Ако това се случи ще му пиша една картичка на Трюдо и ще си сложа негова снимка в стаята честно.
288
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путлерини обеща да денацифицира света и руски бомби започнаха да валят над Русия. Явно руските бомби са приели присърце денацифицирането и започнаха да трепят путлерофашистите.
287
3
 
34
 
! Отговори
Русофил преди 4 седмици
До Кравар Евроатлантик ... Трябвало е да си останеш на полето да пасеш трева а не да се занимаваш с коментари тук.Безнадеждно е да ти обяснявам ама нека опитам. Току виж си се почесал между рогата и си ме разбрал. Путин НЯМА интерес от Украйна. За какво му е цяла страна с укропитеци. Ако не си забелязал ТОЙ НЕ АТАКУВА КИЕВ, а армията си стои САМО в районите на Луганск и Донецк , които са с рускоезично население и обявиха независимост от Украйна заради БОМБАНДИРОВКИТЕ И ГЕНОЦИДА от укро армията
286
1
 
28
 
! Отговори
Логично, Уотсън... преди 4 седмици
Руската армия напредва, защото украинската армия ОТСТЪПВА. А отстъпва, защото новите попълнения са завлечени насила до фронтовата линия и ясно осъзнават че са там единствено като "пушечно месо". Шмекерлъците на клоуна Зелен да КРИЕ загубите си от жива сила / вероятно ПЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ОБЯВЕНИЕ/ и да отклонява пари от помощите изпращани от Запада / БЛИЗО 200 МЛРД ОТИШЛИ ЗА "АДМИНИСТРАТИВНИ НУЖДИ" сега му изиграва лоша шега.Още по-зле че изгони украинеца Залужни за да сложи некадърника Сирски.
285
25
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Я някой русофил да направи справка колко пъти вожда им каза, че няма интереси към Украйна, към Крим, към техните земи, и как нямало да прави война там.
284
1
 
15
 
! Отговори
Нисим преди 4 седмици
На този сайт виждам коментарите на изтъкнати военни стратези, които даже имената си не могат да напишат правилно. На даи Бог да им припари войната под петата точка, тогава искам да видя каква философия ще извадят и кого ще поддържат. Идете и работите марзеливци и престанете да си четете езиците.Защото език кости няма,ама кости троши!
283
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 282: Абе и на путлерофашистите не е препоръчително да ползват чипове от украински кафеварки защото бомбите им падат над техните села, ама ето на, правят го и си берат плодовете.
282
4
 
17
 
! Отговори
ген.насирски преди 4 седмици
До 82-ОМБР не е препоръчително за натовците защото вече не един и двама от тях се върнаха в совчези удома
281
26
 
5
 
! Отговори
82-ОМБР преди 4 седмици
Не и препоръчвам на руската армия да се среща с натовски войски в Украйна!!!
280
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 279: аз приемам залози: кое ще отнеме по малко време за да стане факт: магистрала Хемус или путлерофашистите да видят Киев през бинокъл? И кое от двете ще отнеме по малко от 10 петилетки.
279
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Кравар Евроатлантик ..... Не , не е стигнала още , защото се бие срещу цялото велико НАТО , и не само се бие , но и го бие ,..... но има време ще стигне и до там където ти искаш !
278
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Незнам кое е по жалко и смешно: че за 3 години ордата от путлерофашисти са напреднали почти колкото строежа на магистрала Хемус или, че за 20 години строежа на магистрала Хемус е мръднал с 500 метра? Явно победата на путлерофашистите ще е като магистрала Хемус, 45 години в строеж и все още до под кривата тиква.
277
20
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 седмици
Великата руска армия стигна ли вече до Берлин или още час-два само?
276
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колкото повече путлерофашисти праща Путлерини на смърт в Украйна, толкова по малко путлерофашисти ще са останали живи да защитават трона на Антихриста в Кремъл когато армията на човечеството напредва за да прати Антихриста при баща му Сатаната.
275
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най най много ми хареса в тази статия компетентното и вещо мнение на 19 годишна тинейджърка от Киев ,където общо взето даже още не са разбрали ,че в Украйна се води война.
274
5
 
23
 
! Отговори
нюз преди 4 седмици
в Авеевка първата отбранителна линия е пробита, а фабове изравняват втората и бягащите на тълпи украинци и самите те си признават в техните мвдии....В телеграм има клипове...Архангелское е зян и продължават да отстъпват руснаците на запад, а украинцитв към втората си отбранителна линия настъпват и даже прескачат и продължават...
273
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като си помисля за Шенген и не съм оптимист за Украина!
272
1
 
3
 
! Отговори
Издирват Го с Мерак преди 4 седмици
Издирванията биват Самолетни,въртолетни,бомбометни,ракетни,дронетни,танковетни, СС400нетни,Пехотанетни и със сопи-тоягонетни в ръцете на родителите чиито синове загинаха заради безбожието, алчността и дълбокатаИмАнална разюзданост в екипа на ЗеленатаТения.Че мтътОтсопаФгъза,друга Фустата и че да си со кротце и благо починатот смъртчрез умиранеБаш в края на живота когаточерната с косат че им окръцкатиквите. Да са живи да подпишат МИРа чрез който ще спасят хиляди УКРсемейства от загуба на близки
271
2
 
10
 
! Отговори
двконЪ преди 4 седмици
..;.марш на скок на изток с няколко други групи за посрешането на "настъпващите" украински части на запад....Ще е заколение ми се чини за Великден Утре ще се разбере.Шофьора ни е луд бурят и кара с 80-90 надъхан е младежа.Сестра му била изнасилена от украинци, сещайте се какво ги чака само от едно шофьорче на жипка....2335:58Скоро Одеса