Европа поряза Грузия за чуждите агенти

Законът трябва да бъде оттеглен, смята Венецианската комисия
22 май 2024 16:02, Стела Стоянова
71
Европа поряза Грузия за чуждите агенти
Снимка БГНЕС, архив

Експертите на Съвета на Европа разкритикуваха спорния закон за обявяването на чуждестранно финансиране в южнокавказката република Грузия и го определиха като недемократичен, предаде ДПА, цитирана от БНР.

Законът за прозрачността на чуждото влияние трябва да бъде оттеглен, се казва в становище на Венецианската комисия, разпространено снощи в Страсбург. Комисията е съвещателен орган към Съвета на Европа за наблюдение на спазването на върховенството на правото.

Въпреки масовите протести управляващата партия "Грузинска мечта" миналата седмица осигури приемането от парламента на нормативния акт, който има за задача да ограничи чуждото влияние върху неправителствените организации, като например благотворителни организации и независими медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина.

Венецианската комисия настоятелно препоръчва законът в сегашния си вид да бъде оттеглен, тъй като основните му недостатъци ще доведат до силно негативни последици за свободата на сдружаването и на словото, правото на лична неприкосновеност, правото на участие в обществените дела и по отношение на забраната за дискриминация. В крайна сметка от това ще пострадат откритият и информиран обществен дебат, плурализмът и демокрацията", се казва в експертното становище.

Според Венецианската комисия законът противоречи на европейските демократични и правозащитни стандарти. Тя критикува и обстоятелството, че не са изпълнени европейските изисквания за демократичен законодателен процес, защото например не е имало никакви реални обществени дебати и консултации.

Законът все още не е влязъл в сила. Прозападната президентка Саломе Зурабишвили му наложи вето, но то може да бъде преодоляно в парламента от същото мнозинство, което го гласува .

ЕС разкритикува остро закона и предупреди, че той може да върне назад Грузия по европейския ѝ път. Грузинското ръководство, от своя страна, отвърна да не се месят във вътрешните му работи.

Противници на закона се опасяват, че грузинските власти може да го използват като инструмент срещу инакомислието, следвайки примера на критикувания от международната общност закон за чуждестранните агенти в Русия, отбелязва ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от ЕС
Европейска кралска особа изчезна в Калифорния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
Разбрахме кой на кого плаща. Досещаме се защо не искат да се декларира публично. Темата е изяснена .
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 64, ами то Лидл е нямало и по времето на цар Симеон, но държава е имало. Сега има лидл, но държава няма. Това са чужди агенти за изнасяне на капитали и за продажба на западните нискокачествени ***.
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На мен ми е много интересно, как така в Грузия протестирало гражданското общество и баш демократите, а пред капитолия, където полицията уби няколко човека, били екстремисти, които бяха вкарани в затвора по бързата процедура. Значи когато в САЩ протестират можем да ги бием, а когато американските агенти в чужди държави искат да правят цветна революция, това било демокрация и гражданско общество?
64
8
 
1
 
! Отговори
До зоро преди 3 седмици
Правилно. А също така няма да има още YouTube, Facebook, kaufland, lidl , ikeia и мн. др. То като цяло и самото БГ е с над 20% чуждо финансиране (най - вече от ЕС дето толкова много плюете) , така че давай и БГ нека да няма.
63
4
 
3
 
! Отговори
Чиче преди 3 седмици
ДАНС да се заеме с днес.бг за проруска пропаганда, включвайки и измислените коментари, които се манипулират от редакцията.
62
0
 
13
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 седмици
А този закон е буквално преписан от подобен закон, който отдавна е в сила в САЩ. Интересно че Венецианската комисия не казва нищо за това.
61
0
 
14
 
! Отговори
Нарцис преди 3 седмици
В България също ще е добре да се осветли финансирането на НПО-тата. Грузинците могат да го направят. За нас е вече късно.Колониялният ни статут не го позволява.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 56, Грузия вече воюва с Русия, знае какво е
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Венецианската комисия се изказа негативно и за промените в нашата Конституция, но пеевски и борисов я промениха
58
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 54 "Странно защо, плюят денонощно по Европа, ама драпат за паричките но Брюксел?" - ми то само про'с:таци гласуват за Брюксел.
57
7
 
5
 
! Отговори
ПП + ВЪЗРАЖДАНЕ.... преди 3 седмици
АГЕНТИ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ.....
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как да излъжем Грузия да почне война с Русия и да стане уважавана държава от Запада? Ще я излъжен с НАТО и ЕС, но когато изпълни условията за влизане - война с Русия.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе някой мое ли ми кае колко грузинци са гласували за Венецианската комисия на последните избори в Грузия?
54
12
 
5
 
! Отговори
Алооуу, преди 3 седмици
...Ицко, за Коце Копейката и глутницата около него, никой няма да глясува! Странно защо, плюят денонощно по Европа, ама драпат за паричките но Брюксел?
53
0
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/52 "Ще бъде интересно, ако в България всички, получаващи финансиране от чужбина, бъдат задължени да го декларират!" - е па гласувай за някой който иска да го осветлят... и както се вижда, това НЯМА да са евроатлантическите партии.
52
3
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До Анонимен/45 "Не виждам нищо лошо в това, хората да са наясно и да знаят кой финансира въпросните субекти." - но най-вероятно гласуваш за ЕС, нали?
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще бъде интересно, ако в България всички, получаващи финансиране от чужбина, бъдат задължени да го декларират! Така де! Да знаем черно на бяло кой кой е и кой му плаща за еди-какво си..........
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пяна на устните на евротрепките.
49
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз нямам нищо против соевите сорос-*** да ми баят по медиите, но нека го правят с лепенка на челото "собственост на чичко Шорош".
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Венецианската комисия разпространи становище. Обзалагам се, че грузинците ще отхвърлят мнението на високомерните от Съвета на Европа. Те са древен и горд народ, който не понася чужда намеса.