10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%

Ще бъде интересно кои ще се наредят след ДПС
16 май 2019 15:50, Александър Попов
228
10 дни преди евровота: БСП и ГЕРБ движат наравно, делят ги 0,4%
БСП води с малко. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още има много избиратели, които не са определили за кого ще гласуват на предстоящите избори за Европейския парламент на 26 май. Което може да поднесе изненади и опровергае предварителните прогнози.

Броят на избирателите, които не са определили своя вот е 29,3%, а твърдо заявяват, че няма да гласуват 37,9%, сочи проучването на Изследователски център "Спектър", направено по поръчка на Института за модерна политика.

10 дни преди евровота, сред твърдо деклариращите, че ще гласуват на 26 май, са практически изравнени. За БСП ще гласуват 33,4%, а за ГЕРБ - 33%. Прави впечатление, че скандалите около управлението са разклатили периферията на ГЕРБ, докато проблемът на БСП е, че на този етап не привлича значителна подкрепа от своята електорална периферия. Наличието на много неопределили се, но възнамеряващи да гласуват, затруднява категорични прогнози за крайния изход от този двубой. Повишава се значението на фактори като капацитет за организационна мобилизация, атрактивност на кампанията и представяне на водещите фигури в кандидатските листи в оставащите дни до изборите.
 
ДПС продължава своята предизборна мобилизация, внушавайки сигурност и стабилност на своите избиратели. Данните от проучването сочат подкрепа от 8,7% от решилите да гласуват, но е най-вероятно организационната способност на движението да мобилизира своите гласоподаватели ще увеличи техния резултат в изборния ден. Роля в това отношение се очаква да има и личното обръщение на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към актива и симпатизантите на движението.

Все по-интересна става предизборната борба от гледна точка дали и колко други политически сили ще спечелят представителство в Европейския парламент, извън сигурните БСП, ГЕРБ и ДПС.

През втората седмица на кампанията динамиката в патриотично-националистическия сектор продължава. Данните сочат изравняване на силите на "Патриоти за Валери Симеонов" и ВМРО-БНД – делът на респондентите, които ги подкрепят е 4,1%.

В левия сектор прави впечатление възходящата линия на "Коалиция за България", които към момента получават подкрепата на 3,5% от решилите гласуват. В дясно "Демократична България – Обединение" засега успява да консолидира все повече фрагментирания вот за т.нар. "градска десница" - 4,1%.

Тези формации, макар и в различна степен, имат реалистични шансове за успех в евроизборите, който ще зависи в крайна сметка от решението на колебаещите се към днешна дата избиратели. Въпреки видимото присъствие на "Воля" (1,7%) и "Атака" (1,3%) в кампанията, засега те изостават.

Изпълнител на проучването е Изследователски център "Спектър". Възложител и финансиране: Институт за модерна политика.

Методът на проучването е полустандартизираното "лице в лице" интервю сред 993 пълнолетни лица. Извадка: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%.

Период на проучването: 7-14 май 2019 г.


228
Още от Евроизбори '19
Изборите за ЕП: Как функционират и какво може да се случи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
Коце кмета преди 14 минути
Тия хубаво са описали методи и стохастични грешки, ама не са описали кебапчета и 50 лв на калпак! На всички избори комунисти и комунисти са наравно, ама накрая Цвъцвъ като отиде в маалътъ, и по-червените комунисти-суджуци взимат 5% отгоре.
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Glasuvaite za besepe i depese kuchkite i kiopecite....eu e pokrito s cameri,.... ama camerite ne mogat da djafkat i da farliat biass...a i bez drugo hem i da inegrirame besepetu i depesetu kam eu cennostite... :-)
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мислещи гласува анти доган.. Пеевски.. Тоест демократична българия
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Все бкп...
181
3
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 2 дни
Просто тия който гласуват за герб бсп дпс разединени патрионти ми е чудно как им протичат мозачните импулси изключвам тия дето са в далаверата .ама 30г те крадът и ти за тях да гласуваш си е малоумие
180
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Беднотия е голяма,но ББ е най-успешният премиер от 89г.през прехода.Сега България е най-стабилна от 30 г.насам.Критика търпи социалната политика и разбира се алчните ментета от партията му.Надявам се да ги изчисти и да вървим все по-осезаемо към впо-висок стандарт.
179
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Нека всеки гласува по съвест,но нека преди да го направи, да изключи "късата памет" и си спомни какво беше България само преди 10,15 години.Говорите за апартаменти и суджуци,но не си спомняте за хиперинфлацията,неизплащането на заплати,над 40% безработица,фалита на държавата,липсата на улично осветление,режим на ток и вода,300лв заплата,а една пералня струваше 600лв.Какво ли не изчезваше от магазините-хляб,олио,цигари...И ако тея си купиха апартаменти ,ония изнесоха зърното и разориха България
178
8
 
23
 
! Отговори
трагедия преди 3 дни
Станишев може да го разкарат с преференции, но герберите какви преференции да дават, като листата им е само от поддръжници на Истанбулската конвенция. Начело с немските невести - разгромената от деспута с Йончева Габриел-Конската чутура
177
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
СОЦИОЛОЗИТЕ ОТКАКТО НАПРИМЕР ИМА АТАКА, НИКОГА НЕ СА ПРОГНОЗИРАЛИ ЧЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА. А те са си винаги там.

хораааа, като не гласувате печели мафията на ГЕРБ, защото тя ки има готов запас от роми и турци избиратели, а и по случайност олигархията фрашкана с пари е за ГЕРБ... Така че изледте и гласувайте, не СИК пак да спечели служебна победа. После не се оплаквайте че не ви стигат парите. Който го мързи да гласува после да не мърмори.
176
6
 
16
 
! Отговори
Българин преди 3 дни
Не одобрявам Истанбулската конвенция.
Това няма нищо общо С Турция.
Нечовешко е някой да отнеме детенцето от майката и бащата.
175
6
 
13
 
! Отговори
Арести за Борисов преди 3 дни
ЛИчно Архангели са натоварени да блокират ликвидацията на БЪлгарите в БЪлгария.

БОЙТЕ СЕ
Не се накрадоха на десетки милиарди ограбвани от бедния народ тези терористи начело сБойко БОрисов и други широко рекламирани по телевизии и радио престъпници.
174
5
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 3 дни
Има пълна забрана на ДОКАЗАНО Престъпни нарочно създадени групировки маскирани като партии вкл БСП ГЕРБ и ДПС да участват в избори и власта.

Да се докладва какви пси активни нарко спец добавки вкл подавани с кисело мляко,хляб,безалкохолни бира и други ползваха и ползват тези нагло престъпни групировки за печелене ня избори/вкл пси активяни клипове по тв.
173
0
 
0
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 3 дни
Българите останали в България са така.
172
5
 
3
 
! Отговори
Движат? преди 3 дни
БСП и ГЕРБ движат наравно!
Явно БСП и ГЕРБ дотам са изпаднали,че искат да са наравно.
171
14
 
9
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 3 дни
Еми ако не бяхте избрали БСП преди врвме аз още щях да съм в България, което е шанс за вас.
170
5
 
29
 
! Отговори
Мъка ми е преди 3 дни
Докога ще ни управляват физкултурник и пожарникар?
Те и двамата едно изречение не могат да кажат.
Единият фъфли,а другият говори безмислици вече 10 години.
Най-бедни сме и изчезваме като нация.
Майките и бащите ни измряха,децата Ви къде са?
169
12
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 3 дни
Да не гоним уядените мухи от раните си, че ще дойдат по-гладни.
Мъдрост на средновековен ранен боец.
168
10
 
9
 
! Отговори
До 175 преди 3 дни
"Герб,или БСП?
Няма никаква разлика.
Социалната им политика отсъства.
Бяха уж комунисти.
Станаха капиталисти,а народът продължава да обеднява."
Има огромна разлика. Въпреки, че и двете са маскари.
Герб = САЩ.
БСП = РСФСР.
Корнелка избра за сина си ГЕРБ!
167
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Трябва да разкараме гербавите бандити от властта! После да ги осъдим, после да ги вкараме в затвора. Чак тогава можем да мислим за възстановяване.
166
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Станишев е ЗА Истанбулската конвенция.
Срам за БСП.