ГЕРБ и БСП на кантар: Управляващите изостават с 1%

Вот за БСП дават между 28% и 32%, за ГЕРБ - между 27% и 31%
110
ГЕРБ и БСП на кантар: Управляващите изостават с 1%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дни преди вота се очертава, че категорично в ЕП ще влязат три формации, а ВМРО е под въпрос.

ГЕРБ и БСП се открояват. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 1003 души и финансирано от социологическата агенция.

Още по темата

Купуване на гласове: На всеки осми са му предлагали пари или е принуждаван

Според изследването шансове да са над чертата имат също "Воля", която разви мащабна кампания, а и ДБ.
Активността е трудна за предвиждане, но от днешна гледна точка се очаква да бъде около 33% от официалните списъци с избиратели. Това означава около 2.2 млн.  гласуващи, от които се очакват и известен брой недействителни бюлетини (за справка, на последните избори за ЕП те бяха около 120 хил.) Разбира се, може да има известни отклонения заради разминаване между формални гласоподаватели в списъците и реално пребиваващи в България.

Към 17 май, когато завърши последното проучване на "Галъп интернешънъл", двете основни формации оспорват първото място, респективно БСП с потенциален вот между 28% и 32%, и ГЕРБ с потенциален вот между 27% и 31% от действителните гласове, подадени за партии и кандидати.

Социолог: 50 хиляди гласа делят ГЕРБ от БСП

Текущата поседна седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ мобилизира периферията си. ДПС има очакван вот около и над 15 - 16% от действителните гласове, подадени за партии и кандидати. До около 6% към 17 май вече достига ВМРО, което означава, че преминава бариерата от 5.88% и дали и с колко ще влязат в ЕП зависи от мобилизацията на електората. "Воля" може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%.

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), "Атака", Патриоти за Валери Симеонов, "Възраждане". Интерес будят и от формацията "Път на младите", които могат да получат и над процент от вота. Любопитно ще е представянето на "Коалиция за България", защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП.

За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес.

Бариерата се очертава около и над 120 хиляди гласа. Регистрираният засега интерес към "Не подкрепям никого" се очаква да остане по-скоро декларативен и би било изненада, ако премине 2 – 3% от общия брой действителни гласове.

Данните са на базата на национално представително проучване сред 1003 души (18+) в цялата страна, проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние на декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3.5%.


110
Още по темата: ДПСБСПГЕРБевроизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БСП НЯМА НАЧИН ДА НЕ ПОБЕДЯТ...ХОРАТА ОБЕДНЯХА МНОГО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРОБ И РАЗЧИТАТ НА БСП...
83
1
 
1
 
! Отговори
Дзъ преди 10 месеца
В резюме: замогналите се в управлението на ГЕРБ - ще гласуват за ГЕРБ. Обеднелите в управлението на ГЕРБ - ще гласуват за БСП. Малка част хора утописти, които вярват, че някога нещо ще се промени в тая дiвашка държава - ще гласуват за други формации.
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що е Алфа все е Говорит Масква.
Алфа *** - Алфа радио - телевизия Алфа и т.н. все алфа.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Винаги има 3-4 дена докато се обрабят данните. Не може отговорите на 1000 човека да ги обработиш за ден.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
78 - кои са другите агенции- Сова Харис? те даваха преднина от 17 процента на Бареков, а той едвам събра 10 при щедрото финансиране. Алфа Рисърч - те са най-големите гербаджии, лично Бойко каза, че само на тях вярва.
79
3
 
3
 
! Отговори
ние не сме прости преди 10 месеца
Галъп Интернатионал или Кънчо Кънчев и Сие?
78
5
 
5
 
! Отговори
Валери преди 10 месеца
И като е проведено до 17 май защо сега го представяте на 23 бе, да ва ева в червените галошши? За да е в последния момент и да лансирате измислената преднина на БСП, нали?
77
3
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 10 месеца
И как така става, че други агенции дават преднина на ГЕРБ, а точно тези на Кънчо и Асланов дават на БСП. Не им ли омръзна на тези червени АНАЛизатори да се излагат и всеки път да грешат. От позитанските пари ли си направиха голф комплексите?
76
0
 
1
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
В другото изследване "вкарват" Воля в ЕП,а тука-ВМРО.Явно тая година малките са основен донор,а за големите не се правят рискови (платени) прогнози.Сигурно някоя агенция вкарва и Костовистите....
Ина че за ГЕРБ и БСП процент горе-процент долу има значение само колкото да се похвалят и толкоз.Трябва да има над 3% разлика за депутат повече.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
бсп са национални предатели, грабители на държавата и потомственни лъжци.
74
5
 
3
 
! Отговори
Винету преди 10 месеца
В последните дни 5 агенции дават преднина на ГЕРБ от 1 до 5%, но Кънчо, Андрейчо и Първанчо пак се опитват да помпат БСП с измислен рейтинг. Чакам червен колю да изкара и той проучване с 10% преднина на БСП.
73
4
 
4
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 10 месеца
Ех, ех, "Галошш Итернешънъл", последен напън да изкарате БСП напред. А бе няма да ви се отвори червеният парашут и пак ще се червите в неделя, че не сте познали, щото еди какво си.
72
6
 
5
 
! Отговори
socialen преди 10 месеца
Най-хубавото от цялата работа е, че Борисов па няма да изкара Мандата и сички па ще му се смеят на Некадърността и Простотията.
71
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗА КОМУНИСТА БОРИСОВ НИКОГА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ.
ЧЕ ТО В БСП НЕ ОСТАНАХА ВЕЧЕ КОМУНИСТИ, ВСИЧКИТЕ ОТИДОХА В ГЕРБ.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скумрия Габриел ще си *** голямата заплата, а шараните ще гласуват за нея.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Св. Андрей Първозвани и Кънчо Изповедник са си една "парлама интернешънъл".Слави напуска ефира скоро, ама тези ще останат да ни разсмиват..
68
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма значение какво казват социолозите! Аз за Неделчева-Гаргамел и Май(н)дел няма да гласувам! Те ще се оправят и без нас, а ние ще се справим по-добре без тях! Просто нямаме общи интереси!
67
12
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 10 месеца
Аз ще гласувам за ГЕРБ, пък вие спорете за глупости!
66
1
 
8
 
! Отговори
Хм! преди 10 месеца
В ьругия сайт и по Националното радио пък казаха 1 до 5 % преднина на ГЕРБ.

Айде още 3 дни лъжи и да се спре малко тази истерия!
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Засрамете се, българи! Как търпим тази политическа пасмина, ОПГ да ни се подиграва в очите! Дори само за начина, по който са лапнали допълнителни субсидии за сметка на тези, получили под 4%, заслужават здрав електорален прът! Присвоили още 6 милиона и си ги разпределили! Над 13 лева за подаден овчи глас!