Готова е селекцията на фестивала в Балчик

Идват филми от 42 държави – 88 игрални, 31 документални, 11 експериментални и 18 музикални, 50 анимации и 21 реклами
15 юни 2009 12:10,
1
Готова е селекцията на фестивала в Балчик
Режисьорката на най-късия филм Transparent Movement - Ким Союн

Приключи изборът на филми, които да се състезават в шестте конкурсни програми на 7-ото издание на фестивала в Балчик, който ще се проведе от 20 до 27 юни.

 

Организаторите на фестивала обявиха заглавията на късометражните филми, които ще се състезават за награди в шестте конкурсни програми на фестивала.

 

От общо 4128 подадени филма от 87 държави селекционната комисия на фестивала избра 219 заглавия от 42 държави от всички континенти (без Антарктида), от които 88 игрални филма, 50 анимации, 31 документални филма, 11 експериментални филма, 21 реклами и 18 музикални видеофилма.

 

Най-краткият филм в основния конкурс на фестивала е едноминутната анимация от Южна Корея „Прозрачни движения” (Transparent Movement) на режисьора Ким Союн.

 

Филмът е „серия от движещи се изображения, създадени от различни композиции на човешки силуети”.

 

Най-дългият филм в същата програма е 41-минутната руска документална лента „Нярма” (2009), режисирана от Едгар Бартенев „за ежедневието на животновъдите в полярен Урал”.

 

Програмата на фестивала ще допълни направената лично от полския майстор на киното проф. Кшищоф Зануси селекция от негови късометражни филми.

 

Творбите на именития режисьор, които не са били показвани в България никога до сега, обхващат както филми, заснети от маестрото по време на следването му в киноуниверситета на Лодз, така и по-късни негови кратки произведения.

 

Навършващият тези дни 70 години легендарен полски режисьор, който в момента снима своя най-нов филм, ще посети Балчик, за да разговаря с гостите на фестивала и да проведе 72-часова работилница, посветена на техниките за постигане на напрежение в киното.

 

Всички селектирани филми можете да разгледате на inthepalace.com.

Всичко за фестивала в Балчик чети тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари