Независимо ли е независимото кино на "Сънданс"

С биографичния филм за Алън Гинсбърг "HOWL" се откри тазгодишното издание
22 яну 2010 13:38, Петя Славова
2
Независимо ли е независимото кино на "Сънданс"
Робърт Редфорд. Снимка: БГНЕС

Кинофестивалът "Сънданс" бе открит с премиера на биографичния филм "HOWL" за поета Алън Гинсбърг и прожекция на документалния "Restrepo", предаде Ройтерс.

Фестът се организира с подкрепата на едноименния институт, основан от актьора и активист Робърт Редфорд с цел да даде тласък на продукции, заснети извън големите холивудски студиа.

Тази година целта му е да възроди първоначалната идея за независимо кино.

"Понякога да се завърнеш към корените е свежо и ново", е заявил Редфорд пред репортерите, събрали се за премиерата на филма "HOWL".

По-рано основателят на фестивала е споделил, че според личните му наблюдения в последните години проявата "се е изплъзнала" от оригиналната си идея, тъй като независимото кино е започнало да се преплита със студийните продукции.

В действителност, някои от най-добрите независими филми през последните години са заснети от подразделения на големи холивудски студиа, които се изявяват на "арената" на нискобюджетните продукции.

Миналогодишният победител "Беднякът милионер" например е подкрепен от "Уорнър индипендънт пикчърс",
вече несъществуващо подразделение на "Уорнър брадърс".

Филмът "HOWL", с който започна фестивалът "Сънданс", носи идеята за независимо кино в гените си, смятат неговите създатели. Той е "заченат" като документална лента в "работилницата" на института "Сънданс", където впоследствие е трансформиран в пълнометражен филм от режисьорите и съсценаристиРоб Ъпстийн и Джефри Фридман.

"HOWL" е разказ за това как поемата със същото име на поета-битник Алън Гинсбърг, написана с цел да разкрие истината за живота на младите хора след Втората световна война, е обявена за неприлична, а издателят й е изправен пред калифорнийски съд през 1957 г. заради разпространяване на порнография.

По това време Гинсбърг и поколението на битниците са ренегати, които  заобикалят установените принципи.

Продукцията за поета-битник предизвиква стандартните биографичнифилми, смесвайки елементи от документалното и пълнометражното кино и анимация, която е използвана за илюстриране на поемата.

Тази година на фестивала ще бъдат показани игрални и документални ленти от САЩ и чужбина, избрани измужди над 3700 филмови творби.

Над 100 филма са преминали успешно селекцията и ще бъдат показани през 10-те дни на "Сънданс". Очаква се над 40 000 зрители да посетят фестивала, който ще продължи до 31 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
LipsReimi преди 11 години
What if there was a way to get thousands of visitors/day to your new.dnes.bg website and make $144,000 in one month with: * No prior experience * No SEO or tech experience * No selling or cold calling * No substantial investments in advertising or marketing Sounds crazy, but it's true, and here's proof: mass-fb-traffic I don't know how long this system is going to be up, but you owe it to yourself to check it out... mass-fb-traffic It will just take a minute, and it could change your life for the better! mass-fb-traffic Best Regards, Brad
2
0
 
1
 
! Отговори
баа Пена преди 14 години
кво му и независимото??Поръчковите филми след разпада на СССР или същите преди и по време на воините в залива??Демокрацията е залъгалка за балъци,иначе всичко е режисирано и добре манипулирано ,и не само в киното...
1
0
 
0
 
! Отговори
ричи преди 14 години
Става ясно,че няма независимо кино.Това не е нещо ново.