Гластънбъри отваря врати за 135 хиляди фенове

Ролинг Стоунс ще са звездите на феста
26 юни 2013 17:22, Петя Славова
0
Гластънбъри отваря врати за 135 хиляди фенове
Ролинг Стоунс на Гластънбъри. Снимка: Reuters

Гластънбъри - най-големият музикален фестивал в света, известен с мегазвездите и калта си, отвори входовете си за очакваните близо 135 000 фенове, които в рамките на петдневното събитие ще могат да слушат "Ролинг Стоунс" и над 2000 други изпълнители, предаде Ройтерс.

В петото си десетилетие Гластънбъри се е разраснал от събиране на 1500 хипита в млечна ферма през 1970 г., платили по една лира и получили безплатно мляко, до фестивал, привличащ цели семейства и почитатели на средна възраст 36 години, готови да платят 250 лири (305 долара) за билет, пише БТА.

Посетителите, отказващи да се въргалят в калта, вече могат да разчитат на своеобразен лукс, осигурен от редица компании, които предлагат готови палатки, голф колички за придвижване върху фестивалната площ от 900 акра (1 акър - около 4 декара), шампанско, частни тоалетни и горещи душове.

Едно от големите предизвикателства за гостите на Гластънбърие променливото лятно време във Великобритания. Обичайна гледка за феста са покритите с кал любители на музиката. През годините събитието е съпътствано от наводнения и гръмотевици и се смята за родоначалник на "сърфирането в кал". Тази година обаче времето обещава да бъде благосклонно към посетителите. Рано днес фестивалните входове бяха отворени за феновете, усетили липсата на миналогодишното събитие. Тогава фестът не се състоя, тъй като контролните бариери и преносимите тоалетни бяха необходими в Лондон за летните олимпийски игри. Пропускът бе оправдан, тъй като ресурсите за Гластънбъри са впечатляващи.

Около мястото, където се организира фестът, е издигната 20-километрова ограда. Огражденията приютяват 350 щанда за храна, 198 кръчми и барове, и близо 1000 сергии, предлагащи всевъзможни стоки - от одеала до високотехнологични джаджи. На разположение на гостите има 4500 тоалетни. Обслужващият персонална броява 34 000 души.

Голямата атракция на тазгодишния фестивал Гластънбъри са рокаджиите ветерани "Ролинг Стоунс", за които това е първото участие на местна сцена. Феновете ще имат удоволствието да слушат сър Мик Джагър и компания в събота. Сред останалите хедлайнери на феста са "Арктик мънкис", които ще свирят в петък.

Въпреки многобройните музикални събития във Великобритания - рекордните 157 феста през миналата година, Гластънбъри продължава да се радва на голяма популярност. И докато други музикални фестивали се отменят заради слаби продажби на билети, пропуските за тазгодишния Гластънбъри бяха разпродадени за рекордното време от час и 40 минути, при това още преди да бъде обявено участието на "Ролинг стоунс".


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари