"София диша" ще спре автомобилите

Фестивалът се провежда за четвърта поредна година
2 авг 2013 15:28, Петя Славова
5
"София диша" ще спре автомобилите
Снимка: София диша

За четвърта поредна година изкуството ще спре автомобилният трафик за фестивала "София диша". Екология, литература, визуалниизкуства, музика и танци съживяват столицата през август за събитието, съобщиха на пресконференция днес организаторите.

По традиция всяка неделя на август ще се прекъсне потокът от автомобили на една централна софийска улица, за да могат посетителите да се отдадат на културни събития в градска среда.

На 4 август София ще се преобрази с традиционното затваряне на ул. "Иван Шишман", където фестивалът започва с еко темата "Екоморфози". От 16.00 до 22.00 часа ще бъде показано как изкуството и културата се съчетават с екологичния и био начин на живот в градски условия.

В тематичната инициатива ще се включи и кампанията на Европейската комисия "Експушачите са неудържими", която ще мотивира младите да откажат цигарите или да продължат да не пушат. Фондация "Българска хранителна банка" ще организира кампания за набиране на храни и средства, а посетителите ще могат да се присъединят като доброволци и симпатизанти в подкрепа на каузата.

Доброволческият екип на "Slow Food" в България ще разположи свой кът, където ще представи теми, свързани с биоразнообразието и кулинарните традиции и култура на българите. Всеки желаещ може да донесе домашно приготвена храна, която да сподели с гостите на "София диша".

В "Транспортната работилница" на екипа на "Био игри" най-малките посетители на фестивала ще бъдат информирани кои са замърсителите на околната среда, идващи от транспортната система, и ще имат задачата да открият нови начини за транспорт.

Освен това, радиопроектът на БНР "Европа за мен" ще се включи във фестивала, подкрепяйки кандидатурата на София за културна столица през 2019 г.. Младите хора ще бъдат провокирани да опишат представата си за европейските граждански права чрез похватите на уличното визуално изкуство.

Фестивалът "София диша" ще продължи и през следващите недели от август със "Словото зове" на ул. "Ангел Кънчев" на 11 август, визуални изкуства с името "Ветрове от цветове" на ул. "Пиротска" на 18 август и ще завърши на 25 август с "Песента на танца" на пешеходната част на бул. "Витоша". През септември ще се пренесе в големите столични квартали, разположени в периферията на града, като "Кварт фест".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
32
 
! Отговори
Кибик преди 10 години
Очаквам начело на "изкуството" да цъфне и Вежди Рашидов
4
4
 
32
 
! Отговори
Кибик преди 10 години
Това са екотерористи и екоталибани. Малко ли пешеходни зони направиха (за тях), та дай да спираме автомобилите...Кметицата да не си прави оглушки, а да ги премести, защото е длъжна да осигури свободно преминаване на всички хора.
3
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те автомобилите са спрени вече 50 дена, така че не това ще е уникалното, с което да се рекламира София диша :)Но определено ще е глътка свеж въздух на фона на всичко, което става в тази държава...
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в същото време карайки на фарове, замърсяваме допълнително градовете.
1
4
 
31
 
! Отговори
Шаман преди 10 години
Терористи, само пречат на обикновенните граждани да се предвижват. Фандупкова да забрани мероприятието и да пратят жандармерията да охранява докторската градинка