Бойни турнири връщат "Царевец" в "Средновековна България"

Фестивалът за исторически възстановки на 29 и 30 август
Обновена: 24 авг 2015 16:47 | 24 авг 2015 14:47, Петя Славова
1
Бойни турнири връщат "Царевец" в "Средновековна България"
Снимка: архив, Булфото

Фестивалът за исторически възстановки "Средновековна България" ще представи бойни турнири и сражения на крепостта "Царевец" във Велико Търново на 29 и 30 август, съобщиха от общинската администрация.

Във възстановките ще участват Национален клуб "Традиция", Сдружение "Чигот", Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол", Средновековно общество в България "MODVS VIVENDI", свободни реанактори от Добрич, Бургас, Пловдив и Варна.

Групите ще оформят свои лагери и ще представят бит, въоръжение и оборудване от Първото и Второто българско царство. Ще бъдат издигнати средновековни походни шатри и юрти с подредбата и бита им.

На място ще се леят реплики на медальони и фибули, ще се обработва стъкло, ще се дегустират храна и медовина, приготвена по стари рецепти.

На 29 август ще има демонстрация на превземане на укрепена кула и крепост, а по-късно ще може да се наблюдава атакуване в пеши строй.

В неделния ден демонстрационните битки ще започнат в 10.00 ч., а в 14.00 ч. ще са средновековните игри - теглене на въже и тояга, хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, стрелба с лък.

Фестивалът е посветен на обявяването на въстанието на Асеневци срещу Византия през 1185 година, уточняват от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари