Бомбички, бутилки, бой... Биг брадър на мача – камери ще следят

Обществено полезен труд ще полагат футболните хулигани
11
Бомбички, бутилки, бой... Биг брадър на мача – камери ще следят
Ранената полицайка; Снимка: Булфото, архив

Нови, по-строги мерки срещу вандализма по стадионите. Организаторите на спортни мероприятия ще са длъжни да следят и записват на камери поведението на зрителите. Те трябва да осигурят камери на входовете и изходите, по една стационарна и една подвижна във всеки сектор.

Още по темата

Това предвиждат поправки в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, внесени от депутати от управляващите партии ГЕРБ и Обединени патриоти.

Заявката за по-строг контрол и по-сериозни санкции срещу футболните хулигани дойде от всички институции през април, когато полицайка едва не загуби окото си, след като беше ранена от бомбичка на мача Левски - ЦСКА-София.

Така че, след като поправките в закона, който предстои да се приеме, станат факт, стационарната камера във всеки сектор ще трябва да записва и контролира непрекъснато целия периметър и във всеки един момент да може да бъде разпознат всеки от зрителите на стадиона. Записите ще трябва да се пазят три месеца.

В новия закон за пръв път се дефинира точно понятието "спортно хулиганство". Записани са ясно и наказанията за всеки отделен вид престъпление. Освен това като наказание се въвежда и полагането на обществено полезен труд.

Санкциите за нахлуване на стадиона, носене на знамена и плакати със съдържание, което подтиква към омраза и насилие, хвърлянето на предмети, паленето им, носенето на маски, псуването и показването на неприлични жестове, нападението над състезатели и съдии, са завишени.

Най-малката глоба в новия закон е от 1000 до 2000 лева, а най-кратката забрана за посещение на мачове в страната и чужбина е за срок от една до две години.

Освен това хулиганите ще трябва да полагат и общественополезен труд до 320 часа или да останат в ареста от пет до 15 денонощия и ще им бъде забранено да ходят на мач от две до три години.

При повторни нарушения общественополезният труд вече ще е до 480 часа, глобите до 5000 лева, забраната за посещение на мачове до пет години и арест от 10 до 25 денонощия.

При нарушение до 24 часа шефът на полицията в района е длъжен да издаде забраната за ходене на мачове на хулигана.

Освен това трябва и да уведоми прокурор, а съдът да се произнесе в същия ден, в който обвинителят се обърне към него.

В закона е записано още, че при мероприятие с "висок риск" не се продават билети на каса в деня на провеждането им, а само по електронен път.

Билетите за поддръжниците на противниците на двата отбора се продават на две отделни каси.

Настаняват се в отделни блокове, като между тях има буферни зони, разделени с огради. Те влизат през различни входове, като ръководителят по сигурността следи да не носят забранени предмети и да нямат наложена санкция за посещение на спортни мероприятия.

Никой няма право да внесе на стадиона дори и пластмасови бутилки с вместимост повече от половин литър, тръби, чадъри, знамена с дълги дръжки, алкохол, дрога.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
отиваш на мача в добро настроение, купил си семки и бонбонки и някакъв си втородивизионен отбор те мачка, вратарят е примадона и от два удара му вкарват два гола, усещаш че те правят на иди_от и то евро и побесняваш и после мъгла или отиваш на мач и съдията обработен да свири срещу любимия ти отбор, пак побесняваш и мъгла. Ако всичко е наред, няма да има золуми, свинщини и т.н.
9
1
 
10
 
! Отговори
Handel преди 7 месеца
До Анонимен 6: Точно обратното - политическата класа е много кадърна. Питайте кумицата, която купи електричеството на София за 20 стотинки. И другаря Пеевски и мама Ирен, които вече няма да се борят с конкуренцията на бездимните цигари и ще продължат да трупат пачки със старите цигари.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След мача могат да се иззбиват щом това искат.
Не ми пука за пияни и дрогирани ултраси.
7
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 7 месеца
Не "на мача", а "извън мача", т.е. обикновено след мача стават много повече неща. Които полицията много внимателно не забелязва.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не викам, не съм на баир. Иначе политическата "класа" в България е адски некадърна, та с едно нещо не са способни да се справят.
5
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 4

Викаш повече от едно нещо едновременно не може да се прави а?
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оправихте ле животните,та с хулиганите се занимавате.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
то това тяхното вече е психичен проблем.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тез стадиони освен да събират утайките на обществото друго не правят
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пред стадиона да се сложат табели влизаш на собствен риск полицията да пази реда само отвън вътре ако искат да се бият е е6ат на никой не му пука.