Почина Хари Грег – героят от Мюнхен на "Манчестър Юнайтед"

Той спасява треньора Мат Бъзби от горящия самолет
17 фев 2020 12:20, Нели Христова
20
Почина Хари Грег – героят от Мюнхен на "Манчестър Юнайтед"
Снимки: БГНЕС

На 87 години почина Хари Грег - футболист на "Манчестър Юнайтед" и един от оцелелите след трагедията край Мюнхен през 1958 година.

Грег си печели прозвището "Героят от Мюнхен" тъй като той започнал да вади пътниците от горящия самолет, разбил се край немския град.

Ирландецът подписал с "Манчестър Юнайтед" само два месеца преди трагедията, в която загиват 23-ма души.

"Хари почина спокойно в болницата, обграден от своите близки", съобщават на страницата си от фондацията, която Грег основава.

Хари Грег е вратар в отбора на талантливи млади играчи на сър Мат Бъзби, познат като Бебетата на Бъзби. Той подписва с "Юнайтед" през декември 1957 година за сумата от 23 хил. паунда - рекордна по онова време за вратар.

На 6 февруари 1958 година тимът на Бъзби се връща от Белград, след като се е изправил срещу Цървена звезда. Самолетът, в който са футболистите, се налага да кацне междинно в Мюнхен, за да презареди с гориво. След като два пъти е отказано да излети отново заради тежък снеговалеж, самолетът най-накрая тръгва към Манчестър. Ала още преди да излети се случва трагедията - машината попада на неизчистен участък, хлъзва се, минава през оградата и забива се в разположени наблизо къщи и се запалва.

Две седмици след трагедията Грег успява да запази вратата на "Манчестър Юнайтед" чиста от набезите на ФК "Шефилд Уензди". Той е категоричен, че няма да остави трагедията да бележи нито кариерата, нито живота му.

"В една секунда беше светлина, на следващата - тъмнина. Нямаше викове, нямаше човешки звуци - само ужасното смачкване на метала. Навсякъде хвърчаха искри", разказва Грег. Той успява да се измъкне от развалините, но се връща обратно за да измъкне част от пътниците, влючително Вера Лукич - бременната съпруга на югославски дипломат, и нейната дъщеря Весна. След това измъква някои от футболистите и мениджъра Мат Бъзби.

8 от играчите на "Юнайтед" загиват.

Времето на Грег в отбора на Червените дяволи е белязано от контузии. Той излиза в 247 мача за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.