Човечеството може да се справи с грипа веднъж завинаги

В света грипът убива всяка година между 500 000 и 1 млн. души
6 яну 2008 12:19,
6
Човечеството може да се справи с грипа веднъж завинаги
Лекарите твърдят, че ваксината ще убива всички разновидности на грипа. Снимка: BBC

Ваксина, която евентуално може да предпазва от всички типове грипни вируси е била успешно изпробвана върху хора, съобщава BBC.

Тя е произведена от компанията „Acambis“ и е обявена като възможна защита от всички щамове на грипа от тип „А“, които причиняват пандемии.

Средствата, използвани в момента, се базират на взаимодействието с два протеина, намиращи се във външната обвивка на вируса – хемоглутинин и нейраминидаз.

Те обаче постоянно мутират, което кара лекарите да разработват постоянно нови ваксини. Ваксината спомага за изработването на антитела към друг протеин, М2, който също се намира във външната обвивка н вируса, но не мутира.

Тестовете върху новото средство в САЩ показаха, че ваксината е безопасна. Антитела срещу грипа изработват 9 от всеки 10 души, получили по 2 дози от „ACAM-FLU-A“.

Сега изследователите се подготвят за нов етап в тестовете. Доктор Майкъл Уотсън, ръководител на опитите, казва, че ваксината може да бъде поставена на човек по всяко време на годината и освен това може да бъде съхранявана дълго време.

Фирмата „Acambis“ в момента води преговори с фармацевтични компании, които да подкрепят разработката. Мнозина експерти обаче смятат, че да се говори за пробив в областта на лечението и профилактиката на грипа ще бъде възможно чак след нови и много по-масови тестове.

В света грипът убива всяка година между 500 000 и 1 млн. души.


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Опала преди 14 години
Пич, антибиотиците при вирусни заболявания се дават само по една причина - да не позволят развитието на бактериална инфекция в отслабения от вируса организъм. Те не се дават, за да лекуват вирусното заболяване...
4
0
 
2
 
! Отговори
eraser13 преди 14 години
Беше се чуло че има разработе ваксина и против някои видове рак,но големи фармацефтични компании са скрили ,защото техните "животоподдържащи" лекарства много ясно че ще се спрат от производство и ще фалират.И пак заради пари умират милиони.....
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 14 години
Тогава ще излязат други по-силни вируси. Сефте.
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
В случая няма никаква връзка с антибиотиците, защото става дума за грип - това е вирус, а те не се лекуват с антибиотици. Антибиотици се прилагат само при бактериални инфекции. Ама нали в БГ за щяло и нещяло се взима антибиотик...не са малко хората, които при грип взимат антибиотик....ужас
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Естествено, че трябва да се провеждат "нови и много по-масови тестове." - колко антибиотици ще се спрат от производство, не е истина. Къде ще отидат паричките?