Витамин Д помага срещу Алцхаймер

Вече се знае, че този витамин има положително влияние върху имунната система
23 яну 2009 10:30,
3

Приемането на хранителни добавки, съдържащи витамин Д, намалява опасността от Алцхаймер в по-напреднала възраст, откриха учените.

Вече се знае, че този витамин има положително влияние върху имунната система, заздравява костите и предотвратява някои форми на рак. Но ново изследване показва, че в големи количества витамин Д е полезен за мозъка на възрастните.

Той може да бъде лесен и евтин начин за намаляване на опасността от деменция. Д-р Иън Ланг от медицинския колеж в Ексетър измерил количеството витамин Д в кръвта на около 2000 мъже и жени на възраст 65 и повече години.

Освен това доброволците били подложени на изследване, за да се установи доколко е намаляла мозъчната им дейност - фактор, увеличаващ опасността от деменция.

Тези с най-лоша мозъчна дейност били изложени на два пъти по-голяма опасност от проблеми с паметта и вниманието от другите със запазена дейност на мозъка.

Въпреки че витамин Д в тялото се генерира главно чрез излагането ни на слънце, с възрастта способността за генерирането му намалява.

Смята се, че витаминът ускорява формирането на нови мозъчни клетки и защитава съществуващите от разрушаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 15 години
аз пък хакам студена мастика на кристали под чадъра на сянка и така си усвоявам жизненно важния витамин...
1
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 15 години
И се пека чисто гол на слънце... с някой приятел... :))