Кой се страхува повече – мечките или хората?

Възможно ли е съжителството с мечки в 21 век?
13 авг 2010 20:56,
51
Кой се страхува повече – мечките или хората?
Снимка: ecologybg.com

Доста се изписа и изговори напоследък за мечките и хората в България. Възможно ли е безопасното съжителство с мечки в 21 век? Разбира се, че е възможно, стига да знаем няколко основни факта за тях.

„За да се опази балансът в природата, трябва да позволим на мечките да съжителстват с нас. Трябва да съхраним страха на мечката от човека, не бива да се скъсява дистанцията мечка–човек“, каза на пресконференция днес Александър Дуцов от Сдружение „Балкани“.

Мечката – история и традиции

Кафявата мечка е най-големият див бозайник – хищник, в България. Тя е населявала нашите земи хиляди години преди да се появят първите хора. Дедите ни са се научили да съжителстват с мечките при взаимен респект, подялба на територия и спазване на дистанция.

Хората умеели да пазят стадата си с опитни пастири и кучета. Добре разпознавали пакостливата мечка и ценели ловците, способни да намерят и отстранят точно нея.

Мечката неотклонно е присъствала в културата и вярванията на нашите предци. Още от древни времена е почитана като господар на гората и неин покровител.

Както и човекът, мечката яде всичко, седи, ходи, плаче, а следата й е досущ като човешката. Надарена с изключителна памет и свръхестествена съобразителност, тя заема широко място във фолклора.

Според вярванията, огромната и силна мечка е способна да дари със здраве болни и немощни. Затова при посещение на мечкари по селата болните са лягали на земята, „за да ги гази мечката за здраве“.

Космите й, според поверията, са лек срещу уплаха. С тях прекадявали пострадалите, за да се успокоят от страшна случка.

Дори изразът „Мечка страх, мене не!“ е заклинание за смелост. А в колко поговорки се среща мечката: „Гладна мечка хоро не играе“, Яде като мечка, работи като буболечка“, „Мечешка услуга“, „Който го е страх от мечка, да не ходи в гората“, „Когато мечка не ти гази ръжта, не я закачай“.

Прекалено много мечки ли има в България?

България е една от малкото страни в Европа, наред с Румъния, Русия, Швеция и Финландия, в която се е съхранила кафявата мечка. „Мечките в Европа са се съхранили благодарение на изградения си стереотип да избягват човека.

Случаите на проблеми при срещата на човек с мечка най-често са свързани с изненадата, която е неприятна и за двете страни“, обясни Дуцов.

Мечките в България по неофициална информация са около 500 в Рило-Родопския масив и около 200 в Стара планина.

Трудно е да се преброят точно мечките, защото те извървяват огромни територии (до 1000 кв. км) в търсене на храна.

Диана Златанова от Фондация „Информация и природозащита“ обясни случай с мечка с джипиес нашийник, която извървяла 350 кв. км, което е територия на осем горски и ловни стопанства. „Така че на практика тя може да бъде преброена 8 пъти“, отбеляза Златанова.

„Единственият сигурен метод за преброяване на мечките е ДНК отпечатък“, обясни Александър Дуцов. Този метод обаче е скъп.

Мечката – навици и начин на живот

Мечката е хищник по природа, вегетарианец по предпочитание и всеядна по необходимост.

Тя обожава горски ягоди, малини, боровинки, сливи, буков жълъд и ядки, семена, гъби, корени, сладка папрат, дори пасе трева.

Мечката гледа да си набавя храна с минимални усилия, а предпочитанията й зависят от сезона. Най-много яде наесен, за да напълнее и запази енергия за зимния летаргичен период.

Когато няма достатъчно растителност напролет, тя набляга на месно меню – насекоми и техните ларви – основно мравки и пчели, охлюви, червеи, риба, жаби, дребни гризачи, птици и яйца, дори някой не особено пъргав елен или домашно животно.

Мечката – общуване и чувствителност – какво не знаем за нея

Помежду си мечките общуват визуално, чрез докосване, чрез миризми и звуци, които показват задоволство, нервност, страх, болка, заплаха. Както и при хората, всеки звук има интонация. На човека реагират по същия начин, както и едни на други.

Ако хората се научат да разбират какво „им казват“ мечките, ще си спестят доста неприятности. Те предпочитат да заплашват, вместо да нападат, като демонстрират заплахата с ръмжене и силен рев.

Зад тромавата им външност се крие не само удивителна пъргавина, но и нежен майчински инстинкт.

Женските раждат веднъж на 3 години от едно до 4 мечета, които са напълно слепи и безпомощни, от 300 до 500 грама.

Отглеждането им е трудно и повечето не оцеляват. Майката първите 4-5 месеца само ги кърми, после им намира и друга храна. Обучава ги около година и половина, дотогава те не се отделят от нея.

После започват самостоятелен живот, но продължават да растат – женските до петата си година, а мъжките достигат пълна зрялост на 10-11 години.

Нерядко мечетата осиротяват в незряла възраст, когато майките им биват убити от бракониери. Те са принудени да се борят за оцеляване, неопитни и необучени. Младите мечки са склонни да се доверяват на хората, именно тук се скъсява дистанцията с човека, те загубват респект от него и стават потенциални „нарушители“.

Всяка мечка яде месо – главно мърша. По различни причини някои мечки, най-вече млади и неопитни или изтощени от глад, се пристрастяват към месото и активно ловуват и убиват главно домашни животни. Някои от тях стават твърде дръзки – нападат добитъка дори ако наблизо има хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най сетне една смислена статия за мечките и хората.
24
2
 
14
 
! Отговори
jen преди 13 години
сега ще вземат да изтрепат всички мечки, ей така, за всеки случай :(
23
2
 
3
 
! Отговори
Злокучева преди 13 години
Радвам се за теб! Що се пенявиш тогаз?
22
4
 
5
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Имам си орех и круша, и асмичка си имам, и джанка, и ясен, и бъз... и тука немаме кафенета, сичко е кръчма. Не одим там, оти не моем да носим.
21
4
 
9
 
! Отговори
Злокучева преди 13 години
Отвоювай си и ти и поработи малко, а не ми се наливай само с бира в близкото кафене. Ако посадиш орех, утре ще имаш и орехи и сянка, а в природата едно дърво вповече.
20
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е те тая тема направо ме уби.Бриджит ще е доволна.П.С. Бридж не искам да ти се бъркам, но не беше ли по-добра идея да храниш гладни хора. У нас е пълно с хора, които ще са доволни и на малка част от порцията на мечките.
19
3
 
7
 
! Отговори
Видка Атанасова преди 13 години
Възможно е ако е гледам през десктопа на моя комп.Възможное ако не стъпва в частни имоти/непрекосновенни според конституцията на РБ/Възможно е ако не яде хора и животни(гледани повече от година,с каторжен труд).Възможно е ако си ги приберат р резервата на Пенчо Кубадински-на държавна издръжка и здравно осигоряване.Възможно е ако не се притесняваме за родителите ни дали ще свърша но естествен път своя живот.............Хората са некачествен материал и *** народ-ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
6
 
4
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Имаме си виличка значи, а? Отвоювали сме си някое друго декарче от природата, а? Двуличници!
17
3
 
6
 
! Отговори
Злокучева преди 13 години
Някои освен бетонните кутийки си имаме още нещо и въобще, ако има желание, ще се намери мястото.
16
2
 
7
 
! Отговори
niakoi si преди 13 години
Земята загива 200 -300 години и навсякъде ще са пустини, дали човека има причина за това - най вероятно но с него и без него сме зависищи от страшно много фактори и само един да се обърка сме пътници
15
9
 
7
 
! Отговори
Язе преди 13 години
До тия дека се барат еколози:Кога за последно насадихте дръвче пред бетонната панелна кутиика, дето живеете?
14
2
 
21
 
! Отговори
Баба преди 13 години
"Пазете се бабините да ни ви среща мечка стръвница !!!"Ако трябва сериозно да говоря, за първи път прочетох, че мечката само заплашвала, а не нападала. Това вече е нещо. Значи видиш лш мечка, плюй си на петите и бягай. Животните за разлика от хората нападат и убиват само когато са гладни или се чувстват заплашени. Не е лошо да ни пускат да прочитаме нещо умно и с практическа стойност по сайтовете, вместо да си чешем политикански езиците всеки ден.
13
1
 
13
 
! Отговори
Злокучева преди 13 години
И колкото по-скоро започнат да разстрелват за това, толкова по-добре. Трябва да започнат да разстрелват и причинителите на пожарите, макар те в почти всички случаи остават неизвестни. Гърция всяка година гори от съвсем умишлени пожари и все около големите градове - Атина, например. Отварят си място за строежи. Нека всеки, който може да посее по едно дърво. Дори повече. Няма да се прекъснем, а шега в тази работа няма.
12
2
 
19
 
! Отговори
Поручик Галицин преди 13 години
Ще дойде ден, когато за отсечено дърво ще има незабавен разстрел. Помнете ми думата!
11
5
 
27
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Не говори глупости ! В колко села има мечки ?! Мечки се срещат в Родопите - резервата Белица и околноста, и в резервата Козя Стена в тетевенския Балкан. И двата района са рядко населени, с махалички по 10 - 15 човека. Местните жители много добре знаят, че в тези райони живеят мечки. Просто злоупотребяват със ситуацията. Тръбят за инциденти, за да бъдат изтребени мечките, за да може безнаказано, да секат незаконно дърва от гората и пак незаконно да берат защитени растения / еделвайс например /.
10
3
 
25
 
! Отговори
ники преди 13 години
И като сме 21-ви век, дайте да избием всичко диво, защото и в малкото останала природа трябва да асфалтираме пътища, а дивите животни ще ни пречат! А че ние пречим на всичко живо, никой не се замисля!
9
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мечките, като по-нисш вид, трябва да бъдат екстерминирани, всеки път когато спрят прогреса на Хомо Сапиенс Сапиенс!!!
8
18
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 13 години
баба меца за теб не е проблем,защото живееш в града и я виждаш само в зоопарка.питай ги тези на село,дето им изпоизядоха козите ...и бабичките.
7
14
 
6
 
! Отговори
scarface преди 13 години
kato iskate mechki si gi priberete nqkude dalech ot horata i si gi gledaite !!! to ne be6e kotki,kycheta,mechki i kakvo li ne !!! q fak !!! horata ot glad i bolesti ymirat ,kolko invalidi,siraci i bezpomo6tni starci ima a oniq glypaci v parlamenta za nikakuv h.. ne stavat !!! samo *** serut !!! v taq izmislena durjava za 20 godini ne se nameri edin kaduren chovek da svur6i ne6to polezno za naroda !!!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами, те и да не ни провокират, ние пак ще намерм за какво да се сдърпаме, защото това е бг манталитета. Иначв Баба Меца е символ на България и не виждам как изведнъж стана проблем. Естествено, че по-често ще ги виждаме, все пак хабитата им се стеснясва, благодарение на нас.