Яденето на месо е по-вредно от карането на кола!

А доскоро на вегетарианците се гледаше като на сектанти
7 сеп 2010 16:47,
179
Яденето на месо е по-вредно от карането на кола!
Снимка: БГНЕС

За отказа да се яде месо има различни причини – мнозина са вегетарианци по убеждение, а други са принудени по здравословни причини. Оказва се, че както едните, така и другите постъпват всъщност много правилно...

Наскоро в Германия се разгоря широка дискусия за смисъла и нуждата от вегетарианството, съобщава DW. Тя беше предизвикана от книгата на американския автор на бестселъри Джонатан Сафран Фоър "Яденето на животни".

В нея Фоър описва грозната страна на индустриализираното животновъдство и клането на животни. Той обръща внимание на това, че 99% от месото, което консумираме, е произведено в подобни индустриализирани комплекси.

Според него тамошните методи са не само неморални, но и една от най-важните причини за глобалните промени на климата.

Вегетарианецът не е сектант!

Както доказват редица научни изследвания, индустриалните методи на животновъдство създават между 18 и 51% от парниковите газове в атмосферата. Или както наскоро писа литературната редакторка на списание "Ди Цайт" Ирис Радиш: "Яденето на месо е по-вредно от карането на кола".

Освен това тя поставя и някои въпроси от етиката и пита: "Възможно ли е нещо, което от векове насам се счита за нормално, все пак да е страхотна неправда?". Радиш описва и промените в социалното поведение на хората в течение на вековете:

"В продължение на десетилетия засилената консумация на месо сигнализираше благосъстоятелност и социална интеграция, докато на вегетарианците се гледаше като на сектанти със съмнителен начин на живот, като на социални аутсайдери". Междувременно, според Радиш, вегетарианците са станали общоприети и признати от обществото хора. Себастиян Цьош – шеф на Германския съюз на вегетарианците, потвърждава това:

Две трети от вегетарианците са жени

"Мисленето се промени, имиджът на аскетично ориентираните вегетарианци, прехранващи се с мюсли, е вече съвсем друг. Междувременно се счита за модерно и положително, когато човек се храни вегетариански. Мнозина от звездите на Холивуд са вегетарианци или дори веганци, т.е. не ядат никакви животински продукти. В съзнанието на хората настъпиха значителни промени. От тях става ясно, че си пробива път съзнанието за съчувствие към животните. Все повече хора искат да живеят, без да разрушават ресурсите на природата".

Две трети от днешните вегетарианци са от женски пол. В повечето случаи те имат високо образование и живеят в големите градове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: месовегетарианство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Към всички ,които са ограничени и не знаят,а те не са никак малко,както виждам:TVP-/структуриран растителен протеин/представлява ниско мазен заместител на месото.Месото може да се замени от различни храни,които притежават комбинация от хранително балансирани съставки.-Гъби,***,сух боб,тофу и др.
175
0
 
1
 
! Отговори
vania_at преди 11 години
Благо,има достатъчно храна за теб и за животинките!
174
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вие не знаете ли че това което не е месо не е храна
173
8
 
1
 
! Отговори
Благо преди 13 години
А вгетарианците защо им ядат храната на животинките? Да ядат пясък, по-морално е...
172
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само няколко извадки:"американския автор", "99% от месото, което консумираме", "индустриализирани комплекси"това бажи за Америка, не за целия святмесото съдържа важни за човешкото тяло амино киселини, които не се съдържат в зеленчуци/плодове
171
2
 
2
 
! Отговори
Anonymous преди 13 години
Най - много пръцкат говедата и конете. Ние българите от своя страна хапваме предимно свинско и пилешко месо, а тези животинки не се изрязват така зловещо. По този начин ние даваме своя скромен принос в борбата срещу глобалното затопляне...
170
4
 
5
 
! Отговори
дидо преди 13 години
пълни измишльотини!!без месо ха-ха-ха!!!
169
0
 
4
 
! Отговори
2 преди 13 години
Да, защото всички зеленчуци на пазара са екологично чисти. Нали?
168
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Омръзна ми от глупости!Всичко е полезно когато е с мярка.
167
2
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Най-после една смислена и полезна статия. Не от сорта Анджелина Джоли как щяла да умре без месо. Познавам много вегетарианци, които са такива от години, и един суровоядец. В отлично здраве са си, много по-добро от на останалите. Но всеки сам да си прецени как да живее. :)))
166
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма,няма и като напишете някоя глупост.
165
3
 
7
 
! Отговори
Turgoveca преди 13 години
Тука пишат че при промишленото производство на месо се изпускат големи количество газове ,не се бъркайте че хапването на месо е вредно.Всичко трябва да се употребява в умерени количество това е истината.Що се отнася до вегетарианците какво да кажа ........... незнам.Също не мога да измисля какво да кажа и на обратните :))))))))))))))))))))
164
4
 
8
 
! Отговори
истината преди 13 години
Това са пълни глупости. Човека яде месо от десетки хиляди години и това по никакъв начин не му е навредило. В статията обаче пропускат една много важна подробност. Месото което си купуваме от магазините е безобразно натъпкано с антибиотици и хормони. И то наистина е изключително вредно. Може би една от най вредните храни днес.
163
3
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Всичко прекомерно е вредно. В България винаги се е консумирало месо, но предните векове по-умерено от сега. Агне за Великден и Гергьовден, пиле за петровден и прасе за коледа :). Сега консумираме може би повече от колкото ни е необходимо, но ако всички минем на зеленчуци няма да остане трева по земята :)) Смешно е да дават за пример прехвалението холивудски "звезди". С какво са те по-добри от нас??? Със силикона, изкуствените червила и поведение или сменените си физиомии??
162
2
 
8
 
! Отговори
Пич преди 13 години
зеленчуците са много вкусни с ... ракийка
161
3
 
3
 
! Отговори
sto преди 13 години
Истината е ,че трябва да се хапва омерено количество месо,да не се прекалява и да се ядат плодове и зеленчуци,тогава се постига балнас на организма и той не се лишава от нищо.. но тези,който прекаляват с месото натрупват токсини в тялото си и започват да си вредят!
160
2
 
8
 
! Отговори
Адам преди 13 години
от всички зеленчуци, най - много обичам чубрицата и магданоза в кюфтетата!
159
4
 
8
 
! Отговори
4000 преди 13 години
В месото има незаменими аминокиселини, които не могат да се набавят по никакъв друг начин!
158
2
 
7
 
! Отговори
Хищник преди 13 години
След въвеждането на новия стандарт "Стара планина" световната консумация на месо ще се увеличи двукратно за сметка на нишестето и тоалетната хартия. Тях ги оставяме на веганите.
157
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Hi *** e vegeterian znaete nali